Rusya'da gazeteci olmak ölümü göze almakla eşit

Prof. Dr. Nadir Devlet Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Twitter

İstatistiklere göre Rusya'da 1992-2020 arası 58 gazeteci öldürülmüş. 

1 milyon 200 bin nüfuslu Nijni Novgorod şehrinden İrina Slavina, Koza Press'in adlı internet sitesinin genel yayın yönetmeniydi. Sitenin sloganlarından biri "Sansüre Hayır"dı.

2 Ekim Cuma günü İçişleri Bakanlığı şubesi önünde kendini yaktı. Aynı gün Facebook'a "Ölümümden Rusya Federasyonu suçludur" diye bir not bırakmıştı.

İçişleri, bir kadının kendini yaktığını bildirdi, ancak o kişinin gazeteci İrina Slavina olduğunu ve evinde bir gün önce arama yapıldığını belirtmedi. 
 

İrina Slavina.jpg
İrina Slavina / Fotoğraf: Wiki and Biography World


Gazeteciyi intihara kadar götüren olay nasıl gelişti? 

Perşembe günü yedi polis İrina'nın evine baskın yapmışlar. İrina banyoda imiş ve bir kadın polis nezaretinde giyinmesine izin vermişler.

Evden onun internet gazetesi için topladığı malzemeleri, bilgisayarını, cep telefonunu almışlar. Hatta küçük kızı ile kocasının da bilgisayar ve cep telefonlarına el koymuşlar. Aynı şekilde başka 12 kişinin evinde de arama yapılmış.

Tahminlere göre savcılık iş adamı Mihail Yoseleviç hakkında veya sürgün edilen Mihail Hodorovski tarafında kurulan muhalif dernek "Open Russia" ile ilgili bilgi toplamaya çalışıyordu. 

Şimdiki başkanı Griazneviç, BBC'ye "Open Russia" derneğinin Nisan 2019'da bir forum düzenlediğini ve İrina'nın da oraya bir gazeteci olarak katıldığını, bu derneğe de üye olmadığını ayrıca Yoselyeviç ile ilgisi bulunmadığını belirtti.

Koza Press, Nijni Novgorod ve Volga boyundaki bölgelerdeki yöneticilerin yolsuzlukları hakkında ilginç haberler yapıyordu. Dolayısıyla İrina, çok kereler hakaret suçlaması ile çeşitli miktarlarda ceza ödemek zorunda kaldı.

BBC Moskova Muhabiri Sarah Rainsford, İrina Slavina'yla ilgili olarak "Sürekli rahatsız edildiğini, gözaltına alındığını, para cezalarına çarptırıldığını biliyorum. Çok aktif bir kadındı" dedi.

47 yaşında evli, çocuğu ve mesleği olan bir kadın nasıl baskılara maruz kalmış ki intihar ediyor. Hem bu intihar olayı kendini yakmak suretiyle çok acı şekilde gerçekleşiyor. İnsan bunun psikolojik yönünü düşünemeden edemiyor.

Şüphesiz Putin rejimi bu intiharı tetikleyen baş aktör. Ölen kadına yapılan psikolojik ve diğer baskılardan, yetim bıraktığı kızından, dul bıraktığı kocasından, onların haletiruhiyesi incelenmeye değer.

Nijni Novgorod valisi Gleb Nikitin, İrina'nın ölümünü teferruatlı şekilde araştıracağını ve samimi şekilde üzüldüğünü belirtti. Cenaze merasiminde İrina'yı şahsen tanıdığını kendisi ile "yapıcı" iş birliğinin olduğunu söyledi.

Acaba bunlar tepkiler dolayısıyla ortalığı yatıştırmak için sarf edilen politikacı sözleri mi? Malum siyasetçiler zamana ve zemine göre konuşmakta ustadırlar.

Çünkü İrina Slavina'nın kendisini yaktığı meydanda halk çiçekler ve yaktıkları mumlarla onu anmaya başladılar.

2019 Aralık ayının sonunda Putin, hükümete, bağımsız gazetecileri, blog ve hatta sosyal medya kullanıcılarını "yabancı ajan" olarak sınıflandırma hakkını veren kanunu imzalamıştı.

Böylece web siteleri veya uluslararası yayın organlarının Rusya'da çalışması engellenebilecek.

Sovyetler Birliği döneminde bile halkın gizlice, şimdi ise serbestçe dinlediği izlediği Voice of America, BBC, France 24, Radio Liberty ve Deutsche Welle'nin Rusya'da yayımlanması tehlikeye girecek. Çünkü bu yayın organları "yabancı ajanlar" kategorisine giriyor.

Rusya'da son 23 yılda en az 21 gazeteci ağır hapse çarptırıldı. En son olarak ise Stalin'in terörünü inceleyen ve eserler yayımlayan 64 yaşındaki tarihçi Yuri Dmitriev'e 29 Eylül'de 13 yıl hapis cezası verildi.

Son yıllarda Stalin hayranlarının sayısı artıyor ve Putin rejimi bunu destekliyor. 

Yönetimin başında olanlar methedilmeyi severler, tenkitten ise nefret ederler. Dolayısıyla muhalif gazetecilerin sesini kesmek için yeni kanunlar çıkarırlar, gazetecileri çeşitli bahanelerle hapse atarlar.

Rusya örneğinde bu daha da ürkütücüdür, çünkü onlara suikastlar düzenlenir, zehirlenirler veya apartmanlardan düşerler. İnsanoğlu acayip bir varlıktır.

Bütün bunlara rağmen hakikatin peşinden koşmaya devam eder. Tabii bu gibiler azınlıktadırlar. Çünkü çoğunluk, devletin gücüne karşı koyamaz. 

 

 

Kaynaklar:
- Youtube Video
https://www.youtube.com/watch?v=LeEkqA_byYk
- Russian editor dies after setting herself on fire: Irina Slavina Biography, Wikipedia, Age, Family, Net Worth, Twitter, Instagram, Facebook
October 3, 2020
https://wikiglobals.com/irina-slavina-biography-wiki-age/
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU