CHP'li Şahin: Tıp eğitimi almış herkes bilir ki "vaka" ile "hasta" aynı anlamı ifade eder

Balıkesir Milletvekili Şahin, "Kelime oyunu yaparak terimlere farklı anlamlar yüklemeye çalışmanın ne pandemiyle mücadeleye ne de ulusal çıkarlarımıza faydası vardır" dedi

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin'den koronavirüs açıklaması / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlangıcından bu yana Sağlık Bakanı'nın paylaştığı veriler üzerindeki tartışmaların hala sona ermediğini söyledi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 27 Eylül'de "Testi pozitif çıkan kişi, bulaşıcılık açısından kendini tıpkı hastanedeki hasta gibi görmelidir" ifadeleri sonrasında 1 Ekim'de "Her vaka hasta değildir" dediğini hatırlatan Şahin, "Sağlık Bakanı, 3 gün arayla yaptığı açıklamalarla kendi kendini yalanlamaktadır. Tıp eğitimi almış herkes bilir ki vaka ile hasta aynı anlamı ifade eder" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"Sağlık Bakanı kamuoyunu yanlış yönlendiriyor"

Şahin, "Sağlık Bakanı bilmelidir ki kelime oyunu yaparak terimlere farklı anlamlar yüklemeye çalışmanın ne pandemi ile mücadeleye ne de ulusal çıkarlarımıza faydası vardır" değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, kamuoyuna yalan beyanda bulunmanın kanunlara göre suç olduğunu belirterek, Sağlık Bakanı'nın da beyanları ile kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini iddia etti.

Bir bakanın vatandaşlarına gerçeğe aykırı beyanda bulunmasının karşılığının istifa olabileceğini savunan Şahin, "Sağlık Bakanı derhal görevinden istifa etmelidir. Bu hem halkımızın sağlığına hem de ulusal çıkarlarımıza en büyük hizmet olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu? 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Eylül'de günlük koronavirüs tablosunu açıklarken "Her vaka, hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor" demişti. 

Bunun üzerine CHP Milletvekili Murat Emir başta olmak üzere pek çok kişi, açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etmişti. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptığı açıklamada, "6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz" ifadelerini kullanmıştı. 

"Vaka mı, hasta mı" tartışması günlerdir devam ediyor. Pek çok siyasi parti temsilcisi, bütün dünyada "vaka" ile "hasta" kavramlarının aynı olduğu görüşünü dillendiriyor.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU