Bilim insanlarına göre kenevir koronavirüs tedavisinde kullanılabilir

Araştırmacılardan biri şu uyarıda bulundu: “Araştırmamız, marihuananın Kovid-19’a iyi geleceği şeklinde yorumlanmasın. Bundan emin olmak istiyorum”

Dünya çapındaki koronavirüs vaka sayısı an itibarıyla 35 milyon 730 bin 965'e ulaştı (Unsplash)

Bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir dizi araştırmaya göre kenevirdeki bir madde, Kovid-19’un ölümcül komplikasyonlarının tedavisinde kullanılabilir.

Fareler üzerinde üç aşamalı bir çalışma gerçekleştiren Güney Karolina Üniversitesi’nden araştırmacılar, kenevirdeki THC kimyasalının, Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu’na (ARDS) neden olan bağışıklık tepkisini önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.

ARDS, Kovid-19’un şiddetli seyrettiği vakalarda en çok görülen komplikasyonlardan biri. Forbes’un aktardığına göre bu sendromda bağışıklık sistemi, savaşmaya çalıştığı hastalığın yanı sıra ciğerlere ve diğer organlara da zarar vermeye başlıyor. O yüzden sendrom, kalıcı akciğer hasarına yol açabileceği gibi ölümcül de olabiliyor.

Güney Karolina Üniversitesi’nin çalışmasında araştırmacılar, farelere hem patojeni hem de bu kimyasalı enjekte ederek, ARDS’ye yol açan bağışıklık tepkisini baskılamayı denedi.

Bir dizi deneyin sonucunda THC verilen farelerin hayatta kaldığı, diğerlerininse hayatını kaybettiği görüldü.

Öte yandan araştırmacılar, çalışmanın henüz kesin sonuçlar sağlamadığını, bu nedenle bireylerin Kovid-19’dan kurtulmak için kenevire başvurmaması gerektiğini vurguladı.

Araştırmanın yazarlarından Prakash Nagarkatti, Ağustos’ta medya kuruluşu The State’e verdiği röportajda şunları söyledi:

Araştırmamız, marihuananın Kovid-19’a iyi geleceği şeklinde yorumlanmasın. Bundan emin olmak istiyorum.

Zira THC vücuda erken verilirse, virüsle savaşmak için gerekli olan bağışıklık tepkisini de baskılayabilir ve etkisi kötüleşebilir.

Öte yandan Güney Karolina Üniversitesi’nin araştırması, kenevirin Kovid-19 üzerindeki etkisini gösteren tek çalışma değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'deki araştırmacılar da kenevirdeki bir maddenin, koronavirüs hastalarında ateş, yorgunluk ve kusma gibi belirtilere yol açabilen bir sendromu önlemek için kullanılabileceğini ileri sürdü.

Stokin fırtınası ismi verilen bu sendrom, hücrelerin birbirleriyle iletişimini sağlayan stokin reseptörlerinin fazla salgılanmasıyla ortaya çıkıyor; hastaların solunum cihazına ihtiyaç duymasına ve hatta ölümüne yol açabiliyor. 

Öte yandan Ağustos’ta yayımlanan bu çalışmaya göre, kenevirde ve başka bitkilerde de bulunan terpen; stokin fırtınasını baskılamada Deksametazon gibi umut vaat eden ilaçlardan daha etkili.

Kanadalı araştırmacıların Haziran’da yayımladığı bir başka çalışma ise belirli bir kenevir türünün virüsün vücuda girmesini en başta engelleyebileceğini öne sürmüştü.

Olga and Igor Kovalchuck’ın yürüttüğü çalışmaya göre belirli kenevir türleri, virüsün ACE2 reseptörlerine tutunarak hücreye girmesini engelleyebiliyor. Bu reseptörlerin koronavirüsün hücreye girmesini sağlayan bir kapı görevi gördüğü biliniyor.

Bu çalışmaların hepsi, henüz ilk aşamalarda. Ancak kenevir bitkisinin Kovid-19’da mücadelede işe yarayabileceğine dair umut veren bir tablo çiziyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU