Kırgızistan'da seçim sonuçları protestosu: Göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarının mecburi olmadıkça evlerinden çıkmamasını istedi

Kırgızistan'da protestolar sürüyor.  Fotoğraf: AA

Kırgızistan'da milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti.

Haftasonu yapılan milletvekili seçimlerinde barajı geçemediği bildirilen partilerin lider, üye ve seçmenleri, sonuçları protesto etmek için başkent Bişkek'teki Ala-Too Meydanı'nda protesto gösterisi düzenledi.

Gösteriler esnasında, polisin attığı plastik mermiden Ata Meken partisi lideri Canar Akayev ve ses bombasının isabet ettiği parti üyesi Eldar Abakirov yaralandı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yer aldığı Çuy caddesindeki Manas, Şopokova, Sovyetskaya caddeleri ile Ala-Too Meydanı'nda göstericiler ile polis arasında taşlı sopalı arbede yaşandı. 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan uzaklaştırılan ve üç saat aradan sonra yeniden dönen göstericiler bu kez Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile birlikte parlamento binasının bulunduğu alana girdi.

Alana girenler arasında eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in oğlu Kadir Atambayev'in de olduğu belirtildi. 

Sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre göstericiler Cumhurbaşkanı ofisinde bir fotoğrafı çerçevesinden çıkarıyor ve tekmeliyor.

Ceenbekov'dan çağrı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, başkentteki protestoculara 'ihtiyatlı olma' çağrısında bulundu.

"Türk vatandaşları mecburi olmadıkça evlerinden çıkmasın"

Bu arada, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinden yapılan duyuruda, ülkenin değişik şehirlerinde iç karışıklığın yaşandığı hatırlatılarak, Türk vatandaşlarının mecburi olmadıkça evlerinden çıkmaması istendi. Çalışmaların ve çocukların eğitimlerini evden sürdürmesi tavsiyesinde bulunuldu.

Seçimi kazandığı belirtilen Birimdik Partisi'nden yapılan açıklamada, 'milletvekili seçimlerinin yenilenmesine' hazır oldukları bildirildi. 

 

Independent Türkçe, Sputnik, AA

DAHA FAZLA HABER OKU