HDP Eş Genel Başkanı Sancar "kapatılma" iddialarına yanıt verdi: Kapatma iktidar için zor değil ama kilitleme yolunu tercih edebilirler

Sancar, "Kobani" operasyonları, kayyum atamaları ve kapatılma iddialarına yönelik açıklama yaptı

HDP Eş Genel Başkanı Sancar / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma ihtimaline hazır olduklarına değinerek, ''Kapatmak yerine kilitleme yolunu devam ettirebilirler'' dedi.

Yeniden TV'ye konuşan Sancar, ''İktidar bisikleti yolda tutabilmek için sürekli pedal çevirmek zorunda hissediyor kendini. Bu bisiklet, baskı bisikletidir, aslında faşizme giden yolda yürüyen bir bisiklettir. Bir an boşluk doğarsa bisikletin devrileceğinden korkuyor büyük ihtimalle, o nedenle sürekli bu çerçevede, bu bağlamda, bu içerikte aksiyonlara başvuruyor, bunlara ihtiyaç duyuyor'' ifadelerini kullandı.

''HDP'yi etkisizleştirmeden gidecekleri bir seçimde kaybedeceklerinin kesin olduğunu görüyorlar''

6-8 Ekim 2014'te yaşanan "Kobani" (Aynelarap) olayları nedeniyle başlatılan operasyon ve tutuklamalar ilgili soruya yanıt veren Sancar, ''HDP'yi etkisizleştirmeden gidecekleri bir seçimde kaybedeceklerinin kesin olduğunu görüyorlar. Gerçi başka türlü nasıl kazanırlar, o ayrı mesele, ama HDP varken kazanmalarının imkansız olduğunu görüyorlar. Böyle bir operasyonu gerçekleştirebilmek için ellerinde hiçbir hukuki dayanak yok. 2014'ten bugüne tozlanmış raflarda duran dosyaların yeniden ortaya sürülmesi ve bu kadar kapsamlı bir operasyonun gerekçesi yapılması için bir açıklama, bir izahat ortaya koymak mümkün değildir'' şeklinde konuştu.

''İslamcı-İttihatçı koasliyonu yeni bir rejim inşa ediyor''

AK Parti ve MHP'yi ''İslamcı-İttihatçı koalisyonu'' olarak nitelendiren Sancar, yeni bir rejim inşa edildiğini ileri sürdü.

''Yeni rejim kurgusuna bir efsane gerekiyor; sembolizmler gerekiyor, şanlı hikayeler gerekiyor, destanlar gerekiyor, belli tarihlerin sabitlenmesi ve belli olayların hafızada yeniden kurgulanması gerekiyor'' diyen Sancar şunları söyledi:

Kobani olayları diye adlandırdığımız süreç de şimdi bu şekilde kurgulanıyor. Yeni bir hafıza kurgulanıyor. Bu hafıza kurgulanırken de seçtikleri şey HDP üzerinden düşman algısını iyice yerleştirmek ve kendilerinin o dönemde yaptıklarını unutturmak. Yani bir yandan gerçekleri unutturmak, bir yandan yalanlar üzerine yeni bir algı yaratmak gibi bir hedefleri var. Bu uzun vadeli bir hedeftir, daha doğrusu orta vadede etkisini hissedeceklerini düşündükleri, sonucunu alabileceklerini sandıkları bir hesaptır.

Bilgen'in istifa kararından partinin haberi olmadı

Sancar, gözaltına alındıktan sonra yerine kayyum atanan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in kayyum kararından önce aldığı istifa kararından ve mesajından HDP yönetiminin haberinin olmadığını belirtti,

Partisinin elinde 31 Mart seçimlerinde sonra kazandığı 65 belediyeden sadece 5'inin kaldığına değinen Sancar, ''Bu da Türkiye'de demokrasinin en temel ilkelerine büyük bir darbedir. Bunu herkes görsün. İkincisi de Kürt halkının iradesine çok ağır, vahşice bir saldırıdır. Kürt halkı bunun farkındadır ve bunun mutlaka gereğini ilk seçimlerde yeniden yapacaktır'' dedi.

''HDP'nin kapatılması iktidar için zor değil''

HDP'nin kapatılacağına yönelik iddialardan sonra başlayan tartışmayı anlamlı bulmadığını söyleyen Sancar, ''HDP'yi kapatmak o kadar zor bir şey değil iktidar için. İsterse Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirir. Yargının iktidarın kontrolünde olduğunu herhalde söylememe gerek yok. Hukuken kapatmak yerine fiilen HDP'yi kilitlemek onların daha çok işine gelir belki. Her ihtimale göre biz hazırlığımızı yapıyoruz. Halkımız bu konuda en ufak bir karamsarlığa düşmesin, kesinlikle her türlü mücadele için ve her türlü saldırıya karşı biz hazırlıklarımızı yapıyoruz" şeklinde konuştu. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU