Tarumar olmuş kadın erkek ilişkilerini anlatan 15 sinema filmi

Eyüp Kaan Yoksu Independent Türkçe için yazdı

1- Kader / Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Vildan Atsever, Ufuk Bayraktar, Çağlar Çorumlu, Engin Akyürek, Müge Ulusoy 
 


Konu: Filmde kadın erkek ilişkileri pek çok açıdan ele alınmıştır. Özellikle baş karakterlerin karşılıklı olmayan aşkları söz konusudur. Bekir Uğur'a, Uğur da Zagor'a aşıktır. Uğur Zagor'un peşinde, Bekir ise Uğur'un peşindedir.

Zagor'un, Uğur'un annesinin erkek arkadaşını öldürmesi ile Zagor yeni çıktığı hapise tekrar girmemek için kaçar. Uğur da aynı gece kaybolur.

Bekir için bu noktadan itibaren farklı bir yolculuk başlar. Bir zaman sonra evlenip, düzenini kursa da, Zagor'un tekrar hapse girdiğini duyduktan sonra tekrar Uğur'un izini sürer. 

Film 17 Kasım 2006'da vizyona girmiştir. 103 dakikadır. Zeki Demirkubuz filmin aynı zamanda görüntü yönetmenliğini de yapmıştır.

Kader'in, yani Uğur ve Bekir'in geçmişi, Demirkubuz'un 1997 yapımı Masumiyet filmine dayanmaktadır. Haluk Bilginer'in 10 dakikalık performansında Kader'deki Bekir'in izleri görülmektedir.  

Masumiyet, Kader'den daha eski bir filmdir; fakat Demirkubuz Kader'in yaratımını daha önce yapmıştır. Masumiyet, Diyarbakır'da geçmektedir fakat Kader hikayesinin yolculuğu Kars'ta biter.

Masumiyet geçmiş dönemi anlatan bir filmdir. Kader günümüzde geçer. Filmde Zeki Demirkubuz'un eşi Nurhayat Kavrak'a bir spiker rolü verilmiştir.

Vildan Atasever'in filmden önce oynadığı Kadın İsterse'nin sesleri, filmin bir bölümünde televizyondan duyulur. Demirkubuz bu şekilde bir de, otelcilerin televizyon izlediği sahneye Masumiyet filminden bir sahne koymuştur. Demirkubuz filmde pavyon sahibini canlandırmıştır. 

Filmdeki Bekir karakteri ile Nuri Bilge Ceylan'ın İklimler filmindeki taksi şoförünün aynı kişi olduğuna dair bağlantı kurulmaktadır.

Ödüller: Ankara Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Oyuncu, Antalya Altın Portakal Film Festivali Jüri Özel Ödülü En İyi Erkek Oyuncu, İstanbul Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu 


2- İklimler / Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
 


Konu: Aralarında yaş farkı olan sevgililerin gittikleri tatilde ayrılmasını ve ayrıldıktan sonra yaşananları konu alan bir filmdir. İsa mimardır.

Bahar ise televizyoncudur. Filmde ikili ilişkilerde, insanların bireysel farklılıklarından ve yaşanmışlıklarından doğabilecek çeşitli uyumsuzluklar üzerinde durulur. 

Film 21 Mayıs 2006'da Fransa'da, 20 Ekim 2006'da ise Türkiye'de gösterime girmiştir. Filmin süresi 101 dakikadır. Dağıtıcılığını Özen Film üstlenmiştir. Müzik olarak Scarlatti'nin K. 466 Piyano Sonatı kullanılmıştır.

Filmin başrollerini Nuri Bilge Ceylan ve eşi Ebru Ceylan paylaşmıştır. Cannes Film Festivali, Ceylan'a Uzak filmi ile Jüri Özel Ödülü kazandırmıştı.

Nuri Bilge Ceylan, 59. Cannes Film Festivali'nde de, İklimler ile yarışmıştır. Fransız eleştirmenler ve yazarlar bu film için de olumlu notlar vermiştir.

Fransız gazeteleri Ceylan'ın İklimler filmini ''ince ve duygusal'' olarak nitelendirmiştir. Filmin görüntüleri için ise ''mükemmel ve parlak'' demişlerdir.  

Nuri Bilge Ceylan verdiği bir demeçte, filmdeki oyuncuların, ailesi ve yakın arkadaşları olduğunu belirtmiştir. Bu kişilerle daha rahat çalıştığını ve istediği sonuca ulaştığını söylemiştir.

Ceylan, "Mükemmele yaklaşmak için, çekim sırasında dijital teknikle, filmin bölümlerini istediğim kadar fazla çektim. Ancak daha sonra elimde fazla malzeme olduğu için bunların montajı da uzun sürdü" diyerek, son filmini iki yılda tamamlayabildiğini belirtmiştir.  

Film, Cannes Film Festivali'nde finale kalan son 19 filmin arasında yerini almıştır.. 2006'da Chicago Film Festivali'nde iki seans olarak gösterilmiştir.

Ödüller: Skip City Uluslararası Dijital Sinema Filmi, Japonya 2007, FIBRESCI Ödülü, 43. Antalya Film Festivali En İyi Ses Tasarımı, En İyi Kurgu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen


3- Susuz Yaz / Metin Erksan

Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Erol Taş, Ulvi Doğan
 


Konu: Hikaye, Ege'nin kurak topraklarında geçmektedir. Köy halkı susuzluk çekmektedir. Su kaynakları ise iki kardeş olan Osman ve Hasan'ın arazisinde bulunmaktadır.

Son derece gaddar biri olan Osman, köye susuzluk çektirmeye devam etmektedir. Hasan, abisinin hırsları yüzünden hapishaneye düşecektir. Osman, Hasan'ın hapishaneye düşmesi ile birlikte çeşitli planlar yaparak yengesi Bahar'a sahip olacaktır. 

Yönetmenliğini ve senaristliğini Metin Erksan yapmıştır. 1964'de vizyona girmiştir. Necati Cumalı'nın aynı isimli hikayesinden filme uyarlanmıştır.

Film çekimleri 9 ay sürmüştür. Mekan olarak İzmir'in Urla ilçesi seçilmiştir. Susuz Yaz filmi, Türkiye'de sansür sorunu yaşamıştır ve ilk gösterimini Berlin Film Festivali'nde yapmıştır.

Festivalin büyük ödülü Altın Ayı'yı kazanmıştır. Martin Scrosese'nin Dünya Sineması No: 1 kapsamında 2013 yılında restore edilerek tekrar yayınlanmıştır. 2008'de 61.

Cannes Film Festivali'nin ''Klasik Bölümler'' bölümünde gösterilmiştir. 37. Akademi Film Ödülleri Yabancı Dalda En İyi Film aday adayı olarak gösterilmiştir.

Hülya Koçyiğit bu filmde 15 yaşındadır. Erol Taş'ın ise ilk başrol filmidir. Filmde susuzluk sorunu dışında, kadın erkek ilişkisine dair sorunlar da bulunmaktadır.

Hasan ile Bahar'ın mutlu bir evliliği vardır. Daha sonra Hasan'ın hapishaneye düşmesi ile Osman'ın Bahar'a karşı olan asıl niyeti su yüzüne çıkmaktadır. Bahar, Osman karşısında bir yere kadar dayanabilir.

Hikayede sadece susuzluk değil, cehalet, imkansızlık ve kadın erkek arasındaki güç dengesizliğine dair problemler de yer bulmaktadır. 

Ödüller: 1964 Berlin Film Festivali Altın Ayı Ödülü, Metin Erksan Özel Ödül Venedik Film Festivali 


4- Üçünsü Sayfa / Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Başak Köklükaya, Ruhi Sarı, Cengiz Sezici 
 


Konu: İsa'nın figüranlık yapar. Bir gün çalıştığı semtte 50 doları kaybolur ve bunun sorumlusunu İsa olarak bilirler. İsa'ya parayı getirmesi için bir günlük süre verirler.

Aksi takdirde onu öldüreceklerdir. İsa parayı bulamaz ve intihar etmeye kalkar. O sırada kapı çalar. Kapının çalması ile birlikte olayların seyri değişir. 

29 Ekim 1999'da vizyona girmiş bir Zeki Demirkubuz filmidir. 92 dakikadır. Dramdır. Filmin en başta ismi ''Kötülük Çiçekleri'' olarak düşünülmüştür.

Bu isim Fransız şair Baudelaire'nin aynı isimli şiirinden esinlenilmiştir fakat daha sonra Üçüncü Sayfa'da karar kılınmıştır.

''Üçüncü Sayfa'' ismi başlı başına ölüm kavramını hatırlatmaktadır. İhanet, çarpık ilişki, cinnet, intihar, hırsızlık gibi olgular, filmin içinde bolca yer almaktadır.

Bazı izleyiciler nadiren, filmin başındaki dayak sahnesini fazla olduğuna dair eleştirilerde bulunmuşlardır. IMBD puanı 7,4 olmuştur. İsa ile Meryem arasındaki yakınlaşmanın sonucu bambaşka bir yere çıkmıştır.

Başak Köklükaya'nın canlandırdığı Meryem karakteri, bu filmde femmefatale bir yerden ele alınmıştır. Femmefatale olgusu ile İsa karakterinin maddi çaresizliğinin yanı sıra, duygusal yaralanmaları da görülmektedir. 

Ödüller: 1999 Sadri Alışık Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu, 1999 Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Senaryo, En İyi Üçüncü Film, En İyi Görüntü, En İyi Kadın Oyuncu 


5- Mustafa Hakkında Her Şey / Çağan Irmak

Oyuncular: Fikret Kuşkan, Nejat İşlet, Başak Köklükaya 
 


Konu: Mustafa başarılı ve mükemmeliyetçi bir reklamcıdır. Fikret ise sıradan bir taksi şoförüdür. Mustafa'nın karısı bir gün Fikret ile bir trafik kazası geçirir ve ölür.

Bunun üzerine Mustafa, karısının neden Fikret ile beraber olduğu sırrını aydınlatmak için Fikret'i dağ evine kaçırır. Çeşitli yollarla ondan bilgi almaya çalışır. 

27 Eylül 2003 yılında vizyona girmiştir. 119 dakikadır. Aksiyon, gerilim ve dram türünde bir Çağan Irmak filmidir. Dağıtıcılığını Warner Bros üstlenmiştir. Yapımcılığını Timur Savcı yapmıştır.

Filmin müziklerini ise Mor ve Ötesi grubu yapmıştır. Filmin afişinde ''Aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir'' yazmaktadır. Filmde ihanet, ölüm, çarpık ilişki ve yüzleşme gibi olgular yer almaktadır.

İhanet kavramının bir erkek üzerindeki trajik etkisi, Mustafa karakteri üzerinden görülmektedir. "Neden?" sorusu üzerinde durulmuştur. Mustafa'nın filmdeki nihai amacı nedenlerine cevap bulabilmektir.

Gerçekleri en ince detayına kadar öğrenmek istemektedir. Filmden "Eğer neden ararsan binlerce yıllık insanlık tarihine bakıver, nedeni yok" repliği, filmin tek cümlelik özeti ve Mustafa'nın film boyunca sorduğu sorunun cevabı olmuştur. 

Ödüller: 2004 Antalya Film Festivali En İyi Film Müziği ''Mor ve Ötesi''


6- Ağır Roman / Mustafa Altıoklar

Oyuncular: Müjde Ar, Okan Bayülgen, Mustafa Uğurlu, Savaş Dinçel 
 


Konu: Hikaye 70'li yıllarda Romanların yaşadığı bir sokakta geçer. Salih, mahallenin eskilerinden Berber Ali'nin en küçük oğludur ve araba tamircisidir.

Mahallenin koruyucularından olan kabadayı Arap Sado, mafyalar tarafından öldürülünce, Salih yeni bir koruyucu olmaya girişir fakat bu görev için henüz uygun ve yetkin değildir.

19 Kasım 1996'da vizyona girmiştir. Diğer adı Cholera Street'tir. Filmde geçen sokağın ismi de Kolera Sokak'tır. Türü dram, romantik ve suç olarak geçmektedir. 115 dakikadır.

Dağıtıcılığını Özen Film üstlenmiştir. Müjde Ar aynı zamanda filmin yapımcılığına ortak olmuştur. Filmde Tina ile Salih arasındaki ilişkiden doğan çeşitli olaylar birbirini izlemektedir.

Bu filmde çevre sebeplerinden, hatta tam anlamıyla "mahalle" olgusu üzerinden gelen baskı sorunlarıyla trajikleşen ve çaresizleşen iki insanın hikayesi görülür.

Ağır Roman, Metin Kaçan'ın aynı adlı kitabıdır. 2003 yılında Almanca'ya çevrilmiştir. Daha sonra Fransıca'ya çevrilerek 2010 yılında Fransa'da da yayımlanmıştır.

"Ağır Roman Yeni Dünya" isimli dizi, 27 Eylül 2012'de televizyonda yayınlanmış ve 10 bölüm sürmüştür. Bitmesinin sebebi düşük reytingler olmuştur.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından dans tiyatrosu olarak sahnelenmiştir. "Doğu Yakasının Öyküsü" olarak Hollywood'da sahnelenmiştir.

Ödüller: Altın Portakal En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, ÇASOD En İyi Erkek Oyuncu, Sadri Alışık En İyi Erkek Oyuncu 


7- Eğreti Gelin / Atıf Yılmaz

Oyuncular: Nurgül Yeşilçay, Müjde Ar, Metin Akpınar, Fikret Hakan
 


Konu: Cumhuriyetin ilk zamanlarıdır. Denizli'de, belediye başkanının oğlu olan Ali evlenme çağına gelmiştir. Bu genç delikanlı hayatı boyunca kadınlarla münasebete girmemiştir.

Yaşına göre çocuksu olan Ali için endişe eden ailesi, Ali'ye usül erkan öğretmesi için bir eğreti gelin tutmaya karar verir. Eğreti gelin Emine, Ali'yi evliliğe hazırlamaya çalışır fakat zaman ilerledikçe Ali ve Emine birbirlerine aşık olurlar. 

18 Şubat 2005'te vizyona girmiştir. 100 dakikadır. Dağıtıcılığını Özen Film üstlenmiştir. Tür olarak dram, duygusal ve güldürü olarak geçmektedir. Müziklerini Selman Ada yapmıştır.

Çekimlerin çoğu sahnesi Kastamonu'da gerçekleşmiştir. Filmin çekimleri başlamadan önce Emine karakteri için, Deniz Akkaya'nın düşünüldüğü haberleri çıkmıştır.

Daha sonra 2004'te Nurgül Yeşilçay'ın oynayacağı duyurulmuştur. Filmin Kastamonu'da çekilmesinin amacı, cumhuriyet döneminin ilk yıllarında geçen bir hikaye olması sebebiyle, bu tarihi fonu en iyi verecek şehir olarak düşünülmüştür.

''Eğreti gelin'' kavramı, Atıf Yılmaz'ın bu filmiyle birlikte çoğu kişi tarafından bilinir hale gelmiştir. Bu kavram, Osmanlı döneminden 1935'li yıllara kadar varlığını sürdürmüştür.

Film Şükran Kozalı'nın ''Eğreti Gelinler'' romanından uyarlanmıştır. Şükran Kozalı, kendi ninesinin hikayesinden esinlenerek böyle bir eser ortaya koymuştur. Sezen Aksu tarafından ''Eğreti Gelin'' adı ile film için bir şarkı yapılmıştır. 

Ödüller: 2005 Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Müzik Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu ÖdülÜ, 2005 Sinema Yazarları Ödülü, Umut Veren Kadın Oyuncu ve Umut Veren Genç Oyuncu Ödülü 


8- Araf / Yeşim Ustaoğlu

Oyuncular: Neslihan Atagül, Barış Hacıhan, Özcan Deniz
 


Konu: Zehra, köyünde ailesi ile yaşayan bir genç kızdır. Çalışmadığı zamanlarda televizyon başında vakit geçirir ve orada gördüğü renkli hayatların etkisi ile, kurtulmanın düşlerini kurar.

Zehra'nın iş arkadaşı Olgun da, televizyon programlarındaki yarışmalardan birini kazanmak ve kısa yoldan zengin olmak istemektedir.

Bununla birlikte Zehra'ya aşıktır ve onu etkilemeye çalışır. Zehra bir gün kamyon şoförü olan Mahur ile karşılaşır ve ona aşık olur. Zehra bu aşkla birlikte kendini yeniden keşfeder. 

21 Eylül 2012'de gösterime girmiştir. 124 dakikadır. Dramdır. Film Karabük'te çekilmiştir. Almanya ve Fransa'da da gösterilmiştir.

Müziklerini Bruno Tarriere yapmıştır. Dağıtıcılını ise The Match Factory üstlenmiştir. Yönetmen bu filmde, günümüz dünyasının ortasında ne gibi bilinmezlikler içinde kalındığını anlatmak istemiştir.

İçinde bulunduğumuz dünyanın sonuna geldiğimizi ve bundan sonra ne yapacağımızı bilmediğimizi düşünmektedir. Gelişen teknoloji ile kurulan bağlantının doğru olup olmadığını sorgulamaktadır.

Sistemin, insanı nereye götüreceği konusunda oluşan bir bilinmezlik meydana gelmektedir. Küresel ekolojik denge, teknoloji, insan, bilinmezlik, düş, umut kavramlarının bolca yer verildiği bir film olmuştur.

Yeşim Ustaoğlu filmde, yol üzerinde bir istasyonda çalışan Zehra'yı, şehir ile köy arasında konumlandırmıştır. Bu konumlandırma, yaşanılan arafın bir metaforu olmuştur.

Ödüller: 19. Altın Koza Film Festivali En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Nihal Yalçın), Umut Veren Genç Oyuncu, 2012 Moskova 2Morrow Film Festivali - Şimdinin ve Geleceğin En İyi Oyuncusu (Neslihan Atagül) 


9- Duvara Karşı / Fatih Akın

Oyuncular: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Streibeck
 


Konu: Cahit, 40 yaşlarında, yaşamla pek bağı kalmamış Almanya'da yaşayan bir Türk'tür. İçinde bulunduğu duruma katlanabilmek için kendini kokaine ve alkole vermiştir.

Bir gece intihar etmek amacı ile arabasını duvara çarpar ama ölmez. Bir gün psikiyatri kliniğinde Sibel ile karşılaşır. Sibel de intihara kalkışmıştır.

Sibel ailesinden kurtulmak amacı ile Cahit ile evlenmek ister fakat Cahit bunu kabul etmez. Daha sonra kararını değiştirir ve özel yaşamlarının bağımsız olması şartı ile evlenirler.

Anlaşma, planlandığı gibi yürümez. Cahit ile Sibel aşık olurlar ve bir gün Cahit, Sibel'in sevgilisini öldürür. 

2004 yılında gösterime girmiştir. Yapımcılığını da Fatih Akın üstlenmiştir. Stammheim filmi ardından, 17 yıl sonra Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazanmış bir Alman filmi olmuştur.

Filmin giriş sahnesinde, oldukça sarhoş gözüken Cahit karakteri, üstün performansının yanı sıra, Cahit'i oynayan Birol Ünel, set öncesinde saatlerce alkol almıştır ve sarhoş olmuştur.

Sarhoşluk durumu, Birol Ünel'in performansını olumsuz etkilememekle birlikte, olumlu yönde katkısı olmuştur. Sibel Kekilli ise 350 kadın oyuncu arasından, Sibel rolüne uygun görülmüştür.

Sibel'in baskıcı abi rolünü, Fatih Akın'ın kardeşi Cem Akın canlandırmıştır. 4 saatlik süren bir film olacakken, atılan sahneler ile süre 121 dakikaya düşürülmüştür.

Filmde kullanılan Büyük Londra Oteli, "Yaşamın Kıyısında" filminde de kullanılmıştır. Fatih Akın bir röportajında bu oteli çok sevdiğini belirtmiştir. Fasıl sahneleri filmin en önemli ve özenli sahnelerinden olmuştur.

Özellikle İdil Üner, Fatih Akın tarafından çok sevilmiş ve şans olarak görülmüştür. O dönem, İdil Üner olmadan film çekmek istemediğini dile getirmiştir.

Filmde barmeni canlandıran Mehmet Kurtuluş, aynı zamanda filmin yapımcılarındandır. Cahit'in bardakları parçaladığı sahnede, elleri muhtelif kimyasallarla kaplanmış ve bardaklardaki sıvı ile temasa geçince rengi kırmızıya dönerek o illüzyon yaratılmıştır. 

Sibel Kekilli birçok festivalde es geçilmiştir. Bunun üzerine 2004 yılında Bambi Ödülleri'nde konuşan Sibel Kekilli, bu durumu "medya tecavüzü" olarak dile getirmiştir. 

Ödüller: 2004 Berlin Film Festivali Altın Ayı En İyi Film, The Quedricga Prize, Berlin, Avrupa Film Akademisi En İyi Yönetmen 


10- Gönül Yarası / Yavuz Turgul

Oyuncular: Şener Şen, Meltem Cumbul, Timuçin Esen, Güven Kıraç
 


Konu: Hayatını Anadolu'da geçirmiş ve öğrencilerine kendini feda etmiş, bu uğurda ailesini bile hiçe saymış bir öğretmen olan Nazım ve psikopat kocasından kaçıp, İstanbul'a yerleşen türkücü Dünya'nın, aynı zamanda eski karısına tutkuyla bağlı takıntılı bir adam olan Halil'in trajik hikayesini konu alan filmdir.

Nazım, emekli olup taksiciliğe başlar ve bir gün taksisine Dünya'nın binmesi ile hayatları değişir. Halil'in, türkücü Dünya'yı bulma çabaları yüzünden, Nazım, Dünya ve kızına kol kanat gerecektir. 

7 Ocak 2005'te vizyona girmştir. 141 dakikadır. Tür olarak dram ağırlıklıdır. Hasılatı 5 milyon 606 bin 215 TL'dir.  Dağıtıcılığını Warner Bros üstlenmiştir.

Film Akademi Ödülleri En İyi Yabancı Film dalında aday gösterilmiştir. Film 898 bin kişi tarafından izlenmiştir. Neşet Ertaş'ın Karlı Dağlar türküsüne yer verilmekle birlikte, Meltem Cumbul'un söylediği Etek Sarı türküsü epey ses getirmiştir.

Bazı sahnelerde görülen mikrofonlar sebebiyle olumsuz eleştiri almıştır. Filmde maddi yetersizlikler, kadın erkek arasındaki zehirli ilişkiler, cinayetler, çaresizlikler gibi sorunlar ele alınmıştır. 

Ödüller: Uluslararası Queen Film Festivali, En İyi Film Ödülü, 42. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Oyuncu, En İyi Müzik, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu 


11- Gece / Erden Kıral

Oyuncular: Nurgül Yeşilçay, Vildan Atasever, Mert Fırat 
 


Konu: Köylerinden zorla göç ettirilen bir ailenin dramatik öyküsünü anlatır. Süsen ailesi ile anlaşmazlıklar yaşarak ve onların sözünden çıkarak Yusuf ile evlenir.

Yusuf ile evlenme amacı, dağılmış bir hayatı olması ve yeni bir düzen kurmak istemesidir. Fakat işler istediği gibi gitmeyecektir. Yusuf, tanıdığı, sevdiği Yusuf olmaktan uzaklaşacaktır. 

14 Kasım 2014'te vizyona girmiştir. 107 dakikadır. Yönetmenliğini ve senarsitliğini Erden Kıral yapmıştır. Filmin tamamı İzmir'de çekilmiştir. Basın gösterimi ise İstanbul Kanyon Alışveriş Merkezi'nde yapılmıştır.

Filmde pavyonda çalışan kadını canlandıran Nurgül Yeşilçay performansı ile o dönemde epey beğeni toplamıştır. Yeşilçay, daha önce Erden Kıral'ın "Vicdan" filminde de oynamıştır. Filmde usta oyunculardan İlyas Salman da, pavyon sahibi rolü ile yer almaktadır. 


12- Çoğunluk / Seren Yüce

Oyuncular: Bartu Küçükçağlayan, Nihal Koldaş, Settar Tanrıöğen
 


Konu: Mertkan 20 yaşındadır ve basit bir hayat sürer. Bazen babasına inşaatta yardım eder, baze araba ile turlar. Açıköğretimde üniversite okumaktadır.

Ailesi askere gitmesini ister fakat o gitmek istemez. Üstüne düşülerek büyütülmüş bir çocuktur. Bir gün hamurgecide çalışan Gül ile tanışır ve hayatında bazı değişiklikler meydana gelir.

15 Ekim 2010 tarihinde vizyona girmiştir. 111 dakikadır. Dramdır. Yönetmenliğini de, senaristliğini de Seren Yüce yapmıştır. Bu filmde anne karakterine bir isim verilmemiştir.

Filmdeki en belirgin özelliği annelik olmuştur ve o özellikte istikrarlı bir rol çizgisi oluşturmuştur. Seren Yüce bir röportjında "Çoğunluk ismini sayısal bir ifade olarak kullanmadım. Bir bakış açısının, yani ötekileştiren, ayrımcılığa yol açan bir bakış açısının, toplumda rahatlıkla kabul görebildiğini anlatmak istedim. Çünkü tehlikesini fark ettirmeden yayılıyor. Kendisinden başka herkesi dışlayıp, düşman ilan ettiğinde kendisi için her şeyi meşru görüyor. Filmde baba ile oğul arasındaki ilişkide görüldüğü gibi bu durum, bu bakış açısı kendinden sonrakilere de aynı şekilde aktarılıyor" sözleriyle "Çoğunluk"' ismini neden seçtiğini açıklamıştır.

Renk seçimleri fazlasıyla parlak ve canlı yapılmıştır. Filmin çekiminden ziyade içinde bulunulan durumunun verdiği bir kasvet havası vardır. İzleyiciler, bu kasveti durumdan yola çıkarak yorumlamıştır. 

Ödüller: 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu 


13- Vavien / Taylan Biraderler

Oyuncular: Engin Günaydın, Binnur Kaya 
 


Konu: Erbaa'da yaşayan bir aile kendi içinde mutsuz ve sıkıcı bir hayat sürmektedir. Celal ile Cemal kardeşlerin elektrik dükkanı da pek iş yapmıyordur artık.

Celal abisiyle birlikte pavyona giderek kafasını dağıtmaktadır. Gün gelir ve pavyonda çalışan Sibel Ceylan'a aşık olur. Celal'in karısı Sevilay ise para biriktirmektedir. Celal, bu paraları kurtuluş olarak görür fakat işler planladığı gibi gitmeyecektir.

18 Aralık 2009'da vizyona girmiştir. Dağıtıcılığını UIP üstlenmiştir. Filmin müzikleri Atilla Özdemiroğlu tarafından yapılmıştır. Tür olarak kara komedidir.

Çekimler Tokat Erbaa'da yapılmıştır. Erbaa, aynı zamanda Engin Günaydın'ın memleketidir. Filmde kullanılan elektrikçi dükkanı ise, gerçekte Engin Günaydın'ın ailesine ait olan bir dükkanın ismidir.

Vavien kelimesi elektrikçilik terminolojisinde yer alan bir kelimedir. İki yollu bir elektrik anahtarının adıdır. Filmin ismine buradan yola çıkılarak karar verilmiştir.

Filmde bir leitmotiv olarak, vavien geçer. Yıllardır işin içinde olan Güven kardeşler, vavien yapmayı bilmiyorlardı. 

Karakterler film boyunca yalnız ve mutsuz ele alınmıştır. Celal her ne kadar radikal kararlar vererek, hayatını değiştirmeye çalışsa da bu monotonluktan kurtulamayacak ve bütün eylemleri boşa gidecektir. 

Binnur Kaya ve Engin Günaydın'ın Avrupa Yakası dizisinden sonra rol aldıkları ilk projedir. Kara mizah türünde yapılan bu film, iki oyuncu için de yeni bir deneyim olmuştur. Aynı zamanda bu film, Taylan Biraderler'in tarzı dışında bir proje olmuştur. 

Ödüller: 3. Yeşilçam Ödülleri En İyi Senaryo, En İyi Müzik, En İyi Kadın Oyuncu, Uluslararası İstanbul Film Festivali, En İyi Film ve En İyi Senaryo 


14- Kasap Havası / Çiğdem Sezgin

Oyuncular: Levent Ülgen, Şenay Gürler, Reha Özcan
 


Konu: Leyla isimli genç bir kadın terzi, tanıştığı taksici Ahmet ile beklenmedik bir aşk yaşar. İlişkilerindeki tek problem yaş farkıdır ki, bu da tamamen çevre yüzündendir.

İlişkileri gitgide ciddiye binerken, hayatlarındaki sorunlar, geçmişlerindeki olaylar bu yolda birer engel olarak çıkar fakat bunu umursamak istemezler. Engeller gitgide büyüyecektir. Leyla ile Ahmet'in ilişkisi ayakta kalma mücadelesi verecektir. 

9 Aralık 2016'da gösterime girmiştir. Uzun metraj bir dram filmidir. 103 dakikadır. Diğer adı ''Wedding Dance'' olarak geçmektedir.

Dağıtıcılığını MC Film üstlenmiştir. Döneminde oyunculuklar açısından büyük beğeni toplamış fakat konu açısından klişe bulunmuştur.

Çiğdem Sezgin'in çarpıcı ve vurucu bir anlatım kullanmıştır. Aynı zamanda Kasap Havası, Çiğdem Sezginin ilk uzun metraj denemesidir.

Filmin eleştirilen bir yönü de, kullanılan müzikler olmuştur. Filmin ilk gösterimi, 35. İstanbul Film Festivali'nde yapılmıştır. 

Ödüller: 22. Altın Koza Film Festivali En İyi Müzik, 22. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu 


15- Eşkıya / YavuzTurgul

Oyuncular: Şener Şen, Uğur Yücel, Yeşim Salkım, Özkan Uğur
 


Konu: Eşkıya, hapse düşmesine sebep olan bir arkadaşının peşine düşen bir adamın hikayesini anlatır. 35 yıl önce Cudi dağlarında yakalanan bir grup genç hapse atıldıktan sonra çeşitli sebeplerden dolayı ölürler.

Bir kişi yaşamaya devam eder. Baran hem çocukluk aşkının, hem de kendisine ihanet eden arkadaşının peşine düşerek başlayan bir hikayeyi devam ettirir. 

Film 29 Kasım 1996'da vizyona girmiştir. 121 dakikadır. Dramdır. Dağıtıcılığını Warner Bros üstlenmiştir. Hasılatı 783 milyon 793 bin 22'dir.

Film 70. Akademi Ödülleri Yabancı Dalda En İyi Film olarak aday adayı gösterilmiştir. Fakat aday adayları listesinde ilk beşe girememiştir.

Film esnasında, sıra gecesinde söylenen bir türküyü Kazancı Bedih söylemiştir. 2001 yılında Türk sinemasının en yüksek gişe hasılatını elde eden filmi olmuştur.

2004'e kadar da yurt dışında en çok izlenen Türk filmi olmuştur. IMBD'nin en iyi 250 filmi arasında yer almaktadır. 128. sıraya kadar yükselmiştir.

2015 yılında bir düşüş yaşayarak listeden çıkmıştır fakat 2016 yılında 95. sırada yerini almıştır. Film müziği Erkan Oğur tarafından hazırlanmıştır. 12 parçadan oluşan bir albüm olarak piyasaya sürülmüştür. 

Ödüller: 1997 Bogey Ödülü, ALMANYA. 1998 Festoria Ödülü, Portekiz, 1998 Sinema Yazarları Derneği Türk Sineması Ödülleri En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Müzik, En İyi Yardımcı Oyuncu

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU