Antalya’da Büyük İskender’in askerlerinin ailelerine ait bir evde mutfak ve kadın odası bulundu

Patara’da yapılan kazılarda 2400 yıl öncesine ait olduğu belirtilen bir evin içerisinde mutfak aletlerinin olduğu bir oda ile bir kadın tarafından kullanıldığı anlaşılan içinde süs ve koku kaplarının olduğu bir oda bulundu

Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde yapılan kazılarda 2 bin 400 yıllık önceki yaşama ait yeni bulgulara ulaşıldı.

Tarihte Likya olarak adlandırılan medeniyete başkentlik yapan Patara Antik Şehri, Makedonya Hükümdarı Büyük İskender tarafından ele geçirildikten sonra da önemini korumuştu.

İskender’in kenti koruması amacıyla bir garnizon yerleştirdiği bilinirken, son bulunan kalıntılar İskender’in askerlerine ve ailelerine ait olduğu belirtildi.

Büyük İskender, kentte garnizon kurdu

Patara Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkan Dündar, Patara'daki Tepecik yerleşiminin antik kentin en erken buluntu ve mimari yapılarının bulunduğu alan olduğunu söyleyerek devam eden çalışmalarda Likya Birliği döneminde insanların konut yaşamlarına ilişkin bilgilere ulaştıklarını vurguladı.

Dündar, Tepecik'te konut yapılarının yanı sıra bir askeri garnizonun da olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

Büyük İskender, burayı ele geçirdikten sonra birçok yerde yaptığı gibi buraya garnizon kuruyor. Garnizonda kalan askerler ailelerini de buraya getiriyor. Bir nevi askeri lojman gibi. Kazılarımızda ok uçları, hançer, mızrak, sapan taşı gibi savaş aletlerinin yanı sıra konut yaşamına ilişkin de buluntular ele geçirdik.

Bir evde mutfak ve kadın odası bulundu

Dündar, bunlardan kendilerini en heyecanlandıranın ise bir evde buldukları mutfak olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Mutfağa ait eşyaları toplu halde bulduk. Ezme kapları, depolama kapları, yağ kapları, güveçler ve çok önemsediğimiz bir saç ayağı bulduk. Mutfak o dönemki yaşantıya ait bize önemli bilgiler verdi. Kazılarda bir kadın odası da bulduk. 'Kadın odası' diye adlandırılan bir odada dokuma tezgahı ağırlıkları, kadına ait ufak tefek eşyalar, ayna, süs ve koku kapları bulduk. Kadın her dönemde kadın. Kendi güzelliğine dikkat ediyor.

Elmalı’daki yayla evlerine benziyor

Tepecik bölgesinde evlerin taş temelli, kuru duvar örgülü olduğuna dikkati çeken Dündar, evlerin üst yapılarının ise kerpiçle yükseltilmiş düz damlı olduğunu, bugünkü Elmalı ilçesindeki yayla evlerine benzediğini kaydetti.

 

Independent Türkçe / AA

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU