HDP'li Paylan: Başıma gelebilecek her türlü saldırıdan iktidar kadar ASAM ve türevi organizasyonlar sorumludur

Paylan kendisinin hedef gösterdiğini söylediği ASAM hakkında suç duyurusunda bulundu

Fotoğraf: AA

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalara ilişkin olarak yaptığı açıklamalar üzerine bir bildiri yayımlayarak kendisini hedef gösterdiğini söylediği Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) hakkında suç duyurusunda bulundu.

Paylan, “Başıma gelebilecek her türlü saldırıdan, iktidar kadar, geçmiş nefret saldırılarında da sorumluluğu bulunan ASAM ve türevi organizasyonlar sorumludur” dedi.

ASAM tarafından “Paylan'ın Azerbaycan ve Türkiye'yi hayasızca suçlayan ve Ermenistan'a açıkça arka çıkan sözleri asla kabul edilemez bir ihanetin belgesidir” denilmiş, “Bağımsız yargıyı ve TBMM'yi bahsi geçen şahıs hakkında gereğini yapmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

“Bazı odakların beni susturmak için harekete geçtiğini görüyorum” diyen Paylan Twitter’dan bir açıklamada bulundu.

“Bu açıklamanın ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum. Buna rağmen savaşları durdurmak için sorumluluk almaktan geri durmayacağım” ifadelerini kullanan Paylan şunları kaydetti:

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ konusunda süren gerilim, ne yazık ki son günlerde bir savaşa doğru evrilmiştir. Tüm dünyanın çatışmasızlık ve ateşkes çağrılarına karşılık, AKP-MHP iktidarı, komşumuz olan Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerilimde açıkça savaş yanlısı bir tutum sergilemiştir. Hükümet, çatışmadan yana tutumu, Ermenistan Devleti’ne yönelik açıkça düşmanca söylemleri ve iki ülke arasında müzakere ve çatışmasızlık yerine, alenen savaşı destekleyerek savaş propagandası yapmaktadır. Hükümet yetkilileri, savaş propagandası yaparak suç işlemektedir. HDP ve temsilcileri her daim barışı savunmuştur. Arkadaşlarım ve ben, yaşamın ve siyasetin her alanında, hem iç hem dış politikada savaşa karşı durarak, yılmaksızın barışı savunduk ve savunmaya devam edeceğiz.

"Yalnızca barışı savundum"

“Hükümetin her daim, çatışma, şiddet ve savaş politikalarıyla yaklaştığı tüm meselelerde; Ege meselesinde de Kürt meselesinde de Karabağ meselesinde de barışçı çözümün yanında durdum" diyen Paylan, "Çatışmalar başladığı andan itibaren, Azeri ve Ermeni halklarının büyük yıkım yaşayacağı savaşı durdurmak için ve bu savaşa dünyada tek destek veren ülke olan Türkiye’nin pozisyonunu değiştirmek için çaba harcadım. Yaptığım açıklamalarda yalnızca barışı savundum" ifadelerini kullandı.

"Suç duyurusunda bulundum"

Paylan şöyle devam etti:

Bugün ben ve partim, ASAM imzasıyla yayınlanan ilanlarda, barış istediğimiz için hedef haline getirildik. Nefret söylemleri içeren ASAM açıklamasını yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundum. İktidar, savaş politikaları ile ülkemizi ve tüm bölgeyi hızla karanlığa doğru sürüklüyor.  Savaş tamtamlarını çalanlar, barışın sesini yükseltmeye çalışanların sesini kesmeye çalışıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar ben ve arkadaşlarım ‘barış’ demeye devam edeceğiz. Çünkü savaşın kazanan, barışın kaybedeni yoktur. Bazı odakların beni susturmak için harekete geçtiğini görüyorum. Bu açıklamanın ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum. Buna rağmen savaşları durdurmak için sorumluluk almaktan geri durmayacağım. Başıma gelebilecek her türlü saldırıdan, iktidar kadar, geçmiş nefret saldırılarında da sorumluluğu bulunan ASAM ve türevi organizasyonlar sorumludur. Savaşa karşı barışı savunmak için, barışa inanan tüm kişi ve kurumları savaş politikalarına karşı seslerini yükseltmeye çağırıyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çatışmaların ardından açıklama yapmıştı

Paylan, iki ülke arasında çıkan çatışmaların ardından “Ülkemiz, bu yangına benzin döken taraf olmaktan vazgeçmelidir” demiş, “Bu savaşın kazananı olmaz! Ama kaybedeni, Ermeni ve Azeri halkları olacaktır. Ateşkesin sağlanması için sorumluluk alalım” görüşünü paylaşmıştı.

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermeni güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı.

İki taraf da karşılıklı olarak kayıplar verildiği yönünde açıklamalar yapmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU