Ev sinemasından vizyona bu hafta: Paniğin ortasında keyifli bir mola; Troller Dünya Turu

Trolls adındaki bu küçük plastik bebekler dört yıl önce, sevimli, neşeli ve pop müzikal eğilimli renkli karakterleriyle çıktıkları sinemadaki yolculuklarıyla sürpriz bir oyuncaktan eğlenceli bir aile filmine dönüştü

İlk filmin 1895'te, ilk renkli filmin 1902'de çekildiği, bugüne kadar büyük gelişmelere sahne olan dünya sinemasının 120 yılı aşkın tarihinde, ilk sesli film olan "The Jazz Singer"ın da üzerinden 93 yıl geçti.

Fakat kendi içinde sürekli yeni gelişmelere gark olan sinema sektöründe şu an belki de en az, 1927'de çekilen ilk sesli film, 1935'te prömiyeri yapılan ilk Technicolor yapım ve 1997'de DVD olarak piyasaya sürülen ilk film olma özelliği taşıyan Twister (ki devamında film sektörü için oldukça karlı bir süreci başlatmıştı) kadar önemli olan Trolls World Tour, büyük bir Hollywood stüdyosunun multimilyon dolarlık gişe rekorları kırma potansiyeli olmasına rağmen salgın süreciyle birlikte tüm sektörün dinamiklerini değiştirecek bir şekilde sinemalardan önce çevrimiçi satışa çıkarak doğrudan tüketicilerin evlerine girerek dijital bir devrimi başlatan ilk film olarak tarihe geçmiş bulunuyor.

Gelen haberlere göre Universal Studios'un Troller Dünya Turu için büyük umutları vardı. Ancak planlanan sinema gösterimlerinin koronavirüs nedeniyle kısıtlanmasıyla birlikte stüdyonun önemli bir karar vermesi gerekiyordu; çıkış tarihini ertelemek ya da onu bugüne kadar denenmemiş bir yolla çevrimiçi satışa sunmak.

Elbette koronavirüs nedeniyle alınan bu riskli karar sonunda strateji başarılı oldu ve Troller Dünya Turu dijital izlenme rekoru kırdı.

Resmi rakamlar açıklanmasa da çevrimiçi satışların ilk üç haftasında animasyonun yaklaşık 100 milyon dolar hasılat elde ettiği iddia/tahmin ediliyor.

Hollywood stüdyolarının büyük bir kısmının bu pandemi sürecinde kapandığı ve canlı aksiyon film çekimlerinin de durma noktasına geldiği bir gerçek.

Hollywood animasyon stüdyoları da bu süre içinde kapandı, ancak bu türdeki yapımlar için çalışmalar uzaktan da sürdürülebiliyor.

İşin aslında bakılırsa, Trolls World Tour gibi bir filmi teorik olarak hiç kimse ile yüz yüze görüşmeden yapmak da zannediyorum mümkün olabilir.

Dolayısıyla bu pandemiden dolayı stüdyoların kapalı kalması devam ederse James Bond ya da Görevimiz Tehlike gibi hantal prodüksiyonların yerine, sektöre can suyu olması ve stüdyoların tamamen yok oluşa sürüklenmemesi adına daha mütevazı yapımların ve hatta çoğunlukla animasyon türündeki filmlerin önümüzdeki yıl içinde karşımıza çıkması muhtemelen devam edecek gibi görünüyor.


Paniğin ortasında keyifli bir mola; Troller Dünya Turu

Yönetmen: Walt Dohrn / Oyuncular: Anna Kendrick, Justin Timberlake, Rachel Bloom, James Corden, Ron Funches, Kelly Clarkson, Anderson Paak, Sam Rockwell, George Clinton, Mary J. Blige, Kenan Thompson, Kunal Nayyar, Caroline Hjelt, Aino Jawo, J. Balvin, Flula Borg, Ester Dean, Jamie Dornan, Gustavo Dudamel, Ozzy Osbourne, Anthony Ramos, Karan Soni, Charlyne Yi, Soo-Young Park, Ye-rim Kim, Joo-Hyun Bae, Seul-gi Kang, Son Seung-Wan, Zooey Deschanel, Walt Dohrn, David P. Smith, Da'Vine Joy Randolph, Justin McElroy, Griffin McElroy, Travis McElroy, Betsy Sodaro, Marcella Lentz-Pope, Berenice Amador, Jamila Hache / Süre: 90 dakika
 


Danimarkalı yaratıcısı Thomas Dam tarafından yapılan tasarımlarla 60'lı yıllarda piyasaya çıktıktan sonra yıllar içinde farklı çeşitleriyle dünyaya yayılan, Türkiye'de de hatırladığım kadarıyla 90'lı yıllardan itibaren popülerleşerek herkesin elinde, saçlarını okşayarak dilek tuttuğu bir toteme dönüşen, hatta minik öğrencilerin kalemlerini başlık olarak süsleyen Trolls adındaki bu küçük plastik bebekler dört yıl önce, sevimli, neşeli ve pop müzikal eğilimli renkli karakterleriyle çıktıkları sinemadaki yolculuklarıyla sürpriz bir oyuncaktan eğlenceli bir aile filmine dönüştü.
 


Troller, ilk sinema filmlerinde danslar eşliğinde şarkılar söyleyen, birbirlerini kucaklayarak motive eden ve gözlerden uzak yaşayan bir topluluk olarak karşımıza çıkmıştı.

Anna Kendrick, aynı zamanda filmin müzik yapımcılığını da üstlenen Justin Timberlake ile birlikte iflah olmaz bir iyimser kahraman olan Prenses Poppy'yi ve asık suratlı huysuz Branch'i seslendirmişlerdi.
 


Şimdi hem bu karakterler hem de filmin devamı için yeniden bir araya gelerek karakterlere yeniden ses veren ikili, Walt Dohrn tarafından yönetilen ve bu defa ilkinden daha gösterişli olan bu devam filmiyle bir kez daha beyaz perdeye geri dönüyorlar.

Bu hafta sinemalarda gösterime giren; dünya çapında 347 milyon dolar gişe geliri elde eden 2016 yapımı filmin devamı olan Trolls World Tour'da bu defa Poppy ve Branch, arkadaşlarını da yanlarına alarak atıldıkları müzikal bir maceranın içinde kendilerini buluyorlar.
 


Davetsiz misafir

Genç Kraliçe Poppy, arkadaşlarını ve ailesini kötü Bergenler'in elinden kurtarıp onları güvenli bir yere taşıdıktan sonra en yakın arkadaşları Branch ve Biggie'nin desteğiyle mutlu mesut yaşadıkları, hipnotize edici derecede havalı görünen bir Troll köyünü yönetmeye başlamıştır.
 


Artık barış sağlandığına göre, Troller en sevdikleri şeyleri; yani şarkı söyleme, dans etme ve her saat başı kucaklaşmayı yerine getirmekte ve babası Kral Peppy'nin tahtını devralan Poppy de istediği gibi neşeli bir saltanat kurmakta özgürdür.

Bu sırada, büyülü ormanın derinliklerinde tüm topluluğu bir araya getiren partilerle, sanki etkisi hiç bitmeyen bir mutluluk hapı almışçasına neşe içinde yaşayan bu Troller, bir gece, disko meraklılarından oluşan ve çaldıkları müziklerin ritmiyle karanlıkta bir nabız gibi atan Tekno Trolleri adlı bir kabilenin yaşadığı bir Day-Glo gece kulübü krallığında eğlenirlerken bu çılgın krallık mini zindanlar gibi tasarlanmış olan uzay gemileri tarafından istila edilir.
 


Davetsiz bir misafir gibi mekâna gelen bu uzay gemileri, Hard Rock Trolleri'nin hükümdarı Kraliçe Barb tarafından yönetilen bir filodur.

Hard Rock grubunun lideri olan Barb, diğer tüm toplulukları ele geçirmesine izin verecek "nihai güç akordunu" oluşturmak için yaptığı bir plan ve babası Kral Trash'in da yardımıyla diğer Troll topluluklarının müzikal gücünü çalıp, tüm müzik türlerini yok etmek istiyordur.

Böylece herkes tek bir müzikte birleşecek ve tüm dünyaya rock müzik hâkim olacaktır.
 


Mohikan tarzı kırmızı saçları, kalın halka küpeleri, balık ağını andıran file kıyafetleri ve sert bir kayanın üzerinde bir iblis tanrıçası gibi görünen ve gece kulübünü basan Barb, ortalığı birbirine katarak kendisine ait olmayan herhangi bir müziği yok etmek konusunda büyük bir coşku beslediğini bu ziyaretiyle herkese ilan etmiştir.
 


Diğerleri…

Komşu köyde çıkan bu kargaşadan haberi olmayan ve babasının karanlık bir sırrı sakladığını bilmeyen Kraliçe Poppy kendisine gelen ilginç bir davet ile kendilerinden başka Troller'in olduğunu öğrenince mutluluğunu saklayamaz.
 


Ancak Poppy, Kraliçe Barb'dan aldığı davetin içeriğinin "One Nation Under Rock" adlı bir konserle ilgili olduğunu görünce nihayet gerçekler bir bir ortaya çıkmaya başlar.
 


Kral Peppy isteksizce, pop müziğini temsil eden kendi kabilelerinin, hepsi farklı müzikal gelenekleri takip eden altı büyük gruptan yalnızca biri olduğunu ve Barb'ın tüm Troller'i tek meşru tür olarak hard rockı kabul etmeye zorlayacak, temelleri eskilere dayanan hain bir planın peşinde olduğunu kızına açıklar.
 


Babası Peppy ve en yakın arkadaşı Branch, Poppy'e Barb'ın bu davetiyle ilgili şüphelerini aktarmalarına rağmen, Poppy bu iddiaları reddeder; Kraliçe Barb hakkındaki çekincelerin yanlış olduğunu kanıtlamak için de davetine kişisel olarak bir cevap yazar ve bunu da elden teslim etmek ister.
 


Poppy, herhangi bir Troll'ün bu kadar acımasız olabileceğine inanmak istemese de bu tehdidi değerlendirmek ve yanlışı telafi etmek için babasının önlerine koyduğu bir haritayı takip ederek funk, tekno ve country müziğini temsil eden diğer Troll köylerini ziyaret etmek için bir balonla yola çıkar.
 


Bu arada, Poppy'e umutsuzca ve gizlice âşık olan Branch, aynı zamanda onun kötü bir dinleyici ve kendi düşüncelerinden farklı fikirlere tahammülü olmadığını bildiği için bu optimist yolculuğunda onun yanında yer almak konusunda çelişkilidir.

Poppy, Barb ile arkadaş olabileceğini düşünse de kraliçesine âşık olan ve karşısında kelimeleri bir araya getirmekte zorlanan Branch bu konuda onun kadar emin değildir. Ama yine de elbette onu bu yolculukta yalnız bırakmayacaktır.
 


Poppy ve Branch, Poppy'nin cevabı kartını Barb'a teslim etmek için yolculuk ederken, uzun süredir kayıp olan Troll tarihini keşfediyorlar ve aslında müzik türüne göre ayrılmış diğer altı farklı trol kabilesinin olduğunu da bu yolculuk sırasında öğreniyorlar.
 


Müzikle dolu bir Troll masalı

Rock'n roll ve pop müziğin genellikle kültürel alana hâkim olma tehdidinde bulunduğu göz önüne alındığında, film kurgusal olarak merkezinde her şeyin yerine oturması için yeterince akıllı bir metafora sahip.
 


İlk filmde, Bergenler'in zulmü tüm Troller'i tehdit edip onları varoluşsal tehlikelerle karşı karşıya bırakırken, Troller'in evrenini müziğe daha fazla vurgu yaparak genişleten bu devam filminde riskler farklı müzikal geleneklere karşı bir kan davasına indirgenmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor.
 


Ortaya çıkan her tür, bir zamanlar uyum içinde çalınan farklı bir renk gitar teli ile temsil edilir; yani, Troller birbirlerinin müziğinden bıkıncaya ve her biri iplerini alıp kendi topraklarını oluşturmak için ayrılana kadar.
 


Bu gerçekle yüzleştikten sonra dünyaları çok daha büyük ve çok daha gürültülü bir hal almak üzere olan Poppy ve Branch kendilerini daha önce bildiklerinin ötesindeki bir dünyaya götürecek olan bir macerada altı diyara dağılmış ve funk, country, tekno, klasik, pop ve rock olmak üzere altı farklı müzik türüne adanmış, bir değil tam altı farklı Troll kabilesi olduklarını keşfediyorlar.
 


Doğal olarak Troller'in bu ışıltılı ve saykodelik yolculukları çeşitli müzik türlerini öne çıkaran sayısız şarkı ve dans numaralarıyla renkleniyor.
 


Üstelik bu sevimli pop Trolleri bir köyden diğerine geçerken, country müzik yıldızı Delta Dawn ve Kral Thrash, funk kraliyetinin liderleri Kral Quincy ve Kraliçe Essence dahil olmak üzere yol boyunca her birinin kendine has yetenekleri ve özellikleri olan eşsiz karakterler karşımıza çıkarıyor.
 


Neon parlak renklerin değişen kaleydoskopu ve yaratıcı bir şekilde hikâyeye eklenmiş karakterler anlatısal olarak epizodik görünse bile, pırıltılı bir zihnin psikedelik dünyasından ilham aldığını düşündürten bazı manzaralar ve ortaya karışık potpuri müzik performanslarıyla insanın kanını kaynatmayı başarıyor.
 


Fakat hikayeye serpiştirilmiş bu ara geçişler akılda kalıcı ve renkli olsa da bu melodiler hikâyeyi ilerletmekten çok süslemeye hizmet ediyor ve müzikle dolu bu yolculuk görsel olarak baş döndürücü bir geziye dönüşüyor.
 


Ama diğer taraftan gittikleri köylerde karşılaştıkları gerçekler dünyanın kaderinin tehlikeli ellerde olduğunu, Poppy ve Branch'in birkaç arkadaşlarını da yanlarına alarak Kraliçe Barb'a karşı savaşmaları gerektiği gerçeğini onlara kısa zamanda gösteriyor.
 


Modern müzik tarihi üzerine bir derleme

Ben şahsen filmi seyrederken çok eğlendim. Filmdeki çılgın dans numaralarından ve onları çevreleyen çoğunlukla saçma olaylardan keyif alacak çok şey var.
 


Kral Quincy'nin de filmde dile getirdiği, "farklılıklarımızı inkâr etmek, kim olduğumuz gerçeğini inkâr etmektir" mesajında olduğu gibi; bir müzikolog olmasanız da modern müzik tarihi üzerine bir derleme niteliği taşıyan bu filmde her birinin farklı bir fikri ve çeşitliliği simgelediğini göreceğiniz müzik türlerinin altında çok tatlı ve akılda kalıcı mesajlar var.
 


Reggae ve K-Pop da dahil olmak üzere farklı müzik türlerinin hepsinin eşit şartlarda bir araya getirildiği dramatik ve müzikal bir düzenlemeyi böylesi bir animasyon filminde ele almak bence başarıdır. Hatta biraz daha üzerinde çalışılsa yetişkinlere de rahatlıkla hitap eden bir film pekâlâ da olabilirmiş.
 


Mutluluk ve aşkı merkezine alan ilk Troller filminden biraz farklı bir konsepti olsa da zaten sanatsal olma kaygısı taşımayan ama hoşgörü, uyum ve çeşitliliğin önemini öne çıkaran "Dünya Turu" insanı kışkırtan melodileri ve etkileyici bir seslendirme çalışmasıyla hem çocuklar hem de yetişkinler için yeterince derinlik sunan bir yapım olarak dikkat çekiyor ve seyredilmeyi hak ediyor.
 


Haftanın diğer filmleri

Bigflo & Oli: Hip Hop Çılgınlığı

Yönetmen: Jérémie Levypon, Florian Ordonez, Olivio Ordonez / Oyuncular: Florian Ordonez, Olivio Ordonez / Süre: 100 dakika
 


Netflix'in Müzik ve Konser Belgeselleri kuşağında 8 Ekim'de gösterime girecek olan Bigflo & Oil: Hip Hop Frenzy adlı bu samimi müzik belgeselinde Fransız rap ikilisi Bigflo & Oli ile sahne arkasına geçebilir, onların en kendilerine saklı hikayelerini dinleyerek büyük bir turneye çıkan bu süperstar kardeşlerin müzikal yolculuğuna eşlik edebilirsiniz.

Çocukken bir gün bir stadyumu tıka basa doldurmanın hayalini kuran kardeşler yıllar sonra yaptıkları müzik ile iki stadyumun tamamını dolduracak düzeyde bir hayran kitlesine ulaşırlar.

Ayrıca ikili 2018'de yayımlanan "La vie de rêve" adlı müzik albümleriyle Fransa'da bir aydan daha kısa sürede platin plak kazanırlar.

Bu kazanım elbette iki kardeşin çocukken birbirlerine verdikleri bir sözün sonucudur. Ama diğer bir taraftan onlar için bir hayale kavuşmuş olmak aynı zamanda onu öldürmek anlamına da gelmektedir.

Birbirlerine verdikleri bu sözden sonra yıllarca çalışarak hayalini kurdukları şehir stadyumundaki konserleri için artık hazırlardır.

Fakat onların da çok iyi bildiği üzere yaşadıkları bu çılgınlığın içinde kendilerini ne kadar hazır hissetseler de böylesi bir kalabalık ve sevgi selinin karşısında böyle şeylere hazır olmak hiçbir zaman mümkün olmayacaktır.

Ve esas soru onların bu yolculuktaki kariyerlerinde bir sonraki hamleleri acaba ne olacaktır?


Bizim Semtin Çocukları

Yönetmen: Hakan Gürtop / Oyuncular: Gizem Karaca Ekmekçi, Nergis Kumbasar, Ümit Kantarcılar, Hakan Bilgin, Suzan Aksoy, Ümit Acar, Kemal Kuruçay, Hüseyin Elmalıpınar, Neslihan Acar, Serdal Genç, Erdi Ünver / Süre: 100 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren Bizim Semtin Çocukları, birlikte büyümüş olan iki yakın arkadaş Yusuf ve Samet'in, mahallelerinde yaşadıkları olaylar silsilesini anlatıyor.

Yusuf ve Samet birlikte büyümüş, kardeşten öte iki arkadaştır. Her ikisi de ünlü bir gece kulübünde çalışmaktadır. Yusuf kulübün valesi, Samet ise kapıda koruma görevlisidir.

İki bıçkın delikanlıdan Yusuf, mahallenin en güzel kızlarından Gizem ile, Samet ise Dicle ile sevgilidir.
Gençler ilişkilerine evlilik gözü ile bakmaktalardır…

Mahallenin kabadayı bozuntusu Hırsız Cevat'ın bu gençleri tuzağa düşürmek için yaptığı kaba kuvvetle olaylar başlar.

Cevat'ın amacı valelik yapan Yusuf'a lüks arabaları çaldırmaktır. Ancak Yusuf böyle bir şeye asla yanaşmaz. Bu nedenle Cevat'ın adamları kahvede olay çıkartır ve Samet bu olay sırasında yaralanır.

Hastanede beyin tomografisinin başkasınınkiyle karışması sonucu kankasının ömrünün sonuna gelme ihtimaliyle yıkılan Yusuf, bundan böyle can dostunu mutlu edebilmek için elinden geleni yapacaktır.

Yusuf'un artık tek amacı, Samet'i ömrünün son günlerinde onu mutlu etmektir.

Cevat'ın kulübe lüks arabasıyla gelmesiyle Yusuf'un kafasında planlar oluşur.

Cevat'ın arabasını kaçıran Yusuf, Samet'i alır, Samet'in çılgın halası Nebahat'ın da onlara katılması ve arabanın arka koltuğunda içi para dolu çanta bulmalarıyla işler kontrolden çıkınca onlar için bu yolculuk bir maceraya dönüşür.


Ciddi Adamlar

Yönetmen: Sudhir Mishra / Oyuncular: Nawazuddin Siddiqui, Indira Tiwari, Aakshath Das, Nassar, Sanjay Narvekar, Shweta Basu Prasad, Durgesh Kumar / Süre: 114 dakika
 


Manu Joseph'in romanından uyarlanan ve konusu Hindistan'ın orta sınıf dünyasında yaşanan gerçek bir olaya dayanan filmde kuşaklararası yaşam koşullarından ve imkanlarından dem vuran bir adam kendisi gibi ikinci nesil olanların her zaman arada kaldığını ve kendilerine ne söylenilirse söylensin boyun eğerek itaat etmeleri gerektiğini düşünür.

İkinci neslin büyük sıkıntılarla kurdukları hayatlarında sefa sürmek gibi bir lükslerinin hiçbir zaman olmayacağını, sefa sürmenin ancak dördüncü nesle nasip olacağını ve onların da hiçbir şey yapmalarına gerek kalmadan her şeyleri elde edeceği fikrine kendisini büsbütün inandırmıştır.

Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Hint Filmleri kuşağında 2 Ekim'de gösterime girecek olan Serious Men adlı bu filmde varoşta yaşayan bu adam, uzun süredir arzuladığı sosyal statüyü kazanmak için yalanlardan bir ağ örer.

Ancak çevirdiği dolap, küçük yaştaki oğlu için tehlikeleri de beraberinde getirir.


David Attenborough: Gezegenimizden Bir Yaşam

Yönetmen: Alastair Fothergill, Jonathan Hughes, Keith Scholey / Oyuncular: David Attenborough / Süre: 83 dakika
 


Netflix'in Bilim ve Doğa Belgeselleri kuşağında 4 Ekim'de gösterime girecek olan David Attenborough: A Life on Our Planet adlı filmde bir belgesel yayıncısı, tabiat alanlarının kaybının yasını tutmak ve gelecek için bir vizyon sunmak üzere kendi hayatını ve Dünya'nın evrimsel tarihini anlatıyor.

"Doğaya karşı değil, doğayla birlikte çalışmayı öğrenmeliyiz" mottosuyla sıra dışı bir yaşama sahip olan David Attenborough, dünyanın her kıtasını ziyaret edip, gezegenimizin vahşi yerlerini keşfetmiş ve yaşayan dünyayı tüm çeşitliliği ve harikasıyla belgelemiş biridir.

Yaşadığımız dünya eşsiz ve muhteşem bir mucize. Ancak gezegenimiz her geçen gün büyük bir felakete doğru yol alıyor. Çünkü insanlar olarak Dünya'da yaşama şeklimizle onun dengesini altüst ediyoruz; vahşi doğayı evcilleştiriyoruz ve istila edercesine onu ele geçirmeye çalışıyoruz.

Filmde, dünyanın değişimine tanıklık eden Emmy ödüllü ünlü doğa bilimci David Attenborough, geçmişe bakıyor, deneyimlerini anlatıyor, gezegenimizin karşı karşıya olduğu en büyük zorlukları gözler önüne seriyor ve onu kurtarmaya yarayacak çözümlere de değinerek ilerlememizi sağlayacak bir yol sunuyor.


Dengesiz

Yönetmen: Derrick Borte / Oyuncular: Russell Crowe, Caren Pistorius, Gabriel Bateman, Jimmi Simpson, Austin P. McKenzie, Juliene Joyner, Anne Leighton, Michael Papajohn, Lucy Faust, Devyn A. Tyler / Süre: 93 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren; Carl Ellsworth'un senaryosunu kaleme aldığı, Derrick Borte'nin yönetmenliğini üstlendiği, Oscar ödüllü Russell Crowe'un başrolünde yer aldığı Unhinged adlı film, yoğun trafikte yaşadıkları sözlü tartışma sonrası bir adamın peşine takılmasıyla kendisini dehşet bir kovalamacanın içerisinde bulan Rachel'ın hikâyesini anlatıyor ve hepimizin yaşadığı trafik zorbaları sorununu konu ediyor.

İşe geç kalan Rachel trafik ışıklarında yabancı bir adamla kavga eder. Ancak adamı ardında bırakarak yola devam eden Rachel, kısa süre sonra adamın peşinden geldiğini fark eder.

Kendisini taciz eden adamdan kurtulmaya çalıştıkça beklenmedik yerde onu karşısında bulan Rachel, ne yapacağını bilemez.

Bu olay öncesinde kötü günlerinden birini yaşayan ve halet-i ruhiyesi pek iyi olmayan Crowe toplum tarafından dışlanmış, güçsüz ve dengesiz bir karakterdir.

Bu tartışma sonrasında kimyası tamamen bozulan Crowe, dünyada son bir iz bırakarak onlara ölümcül bir ders vermek için Rachel ve sevdiklerini hedef alır.

Çok geçmeden Rachel, adamın sadece kendisine rahatsızlık vermekle kalmayıp sevdiklerinin de peşinde düştüğünü fark eder.

Her an dengesizleşebilecek bir insana aslında ne kadar yakın olabileceğimizi gösteren bu tehlikeli kedi fare oyununda sizi tahmin edilemez ve dehşet verici bir son bekliyor.


Dick Johnson'ın Ölümü

Yönetmen: Kirsten Johnson / Oyuncular: Kirsten Johnson, Richard "Dick" Johnson, Ana Hoffman, Dick Johnson, Kirsten Johnson, Vasthy Mompoint, Mary Page Nance / Süre: 89 dakika
 


Netflix'in Biyografik Belgeseller kuşağında bu hafta gösterime giren Dick Johnson Is Dead adlı bu muzip, samimi ve duygusal filmde yönetmen koltuğuna oturan Kirsten Johnson, 86 yaşındaki babasının kaçınılmaz sonu ile yüzleşmeye çalışıyor.

Ölüm ve sonrası ile ilgili fantezilerini kurgulayan Johnson, bu sayede babası ile onu sonsuza kadar hayatta tutacak bir bağ kurmayı amaçlıyor.

Ömrünün sonuna yaklaşan babasının ölümünü yaratıcı ve komik şekillerde sahneleyerek ikisinin de kaçınılmaz sona göğüs germesine yardım ediyor.


Go! Go! Cory Carson: Cadılar Bayramı

Yönetmen: Stanley Moore, Alex Woo / Oyuncular: Ella Joy Ballesteros, Maisie Benson, Smith Foreman, Kerry Gudjohnsen, Tyler Hendrix, Ann Kendrick, Paul Killam, Alan C. Lim, Stanley Moore, Jimmy Olea / Süre: 24 dakika
 


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında bu hafta özel bölümüyle gösterime giren A Go! Go! Cory Carson Halloween adlı bu mini filmde Cory, Chrissy ve Freddie, bu Cadılar Bayramı'nda büyük boy şeker avına çıkıyor!

Ama eğer büyük şekerleri elde etmek istiyorlarsa ekibin önce bazı zorlukları aşmaları gerekiyor. Ve elbette bu arada Cory'nin de kendisine verilmiş tek ve en önemli görevini de unutmaması gerekiyor.

Karşısına ne çıkarsa çıksın her zaman gaza basmaya hazır olan sevimli çocuk araba Cory Carson'ın maceralarını konu eden bu filmde peki tüm bu şekerler, şehrin korkunç tarafına yolculuk etmeye değecek mi sorusunun cevabını merak eden çocuklar için film 2 Ekim'den itibaren Netflix üzerinden seyredilebilecek.


Hepsi Senin Yüzünden

Yönetmen: Adrian Teh / Oyuncular: Hairul Azreen, Janna Nick, Amerul Affendi, Sophia Albarakbah, Fify Azmi, Sugeeta Chandran, Taufiq Hanafi, Henley Hii, Josiah Hogan, Anna Jobling, Hafizul Kamal, Ismi Melinda, Namron, Ropie, Yayan Ruhian, Dain Said, Theebaan / Süre: 101 dakika
 


Netflix'in Malezya Yapımı Filmler kuşağında bu hafta gösterime giren Pasal Kau! (All Because of You) adlı bu uçuk kaçık, heyecanlı ve romantik film, otelde konaklayan bir misafire âşık olan bir otel personelinin başına gelenleri anlatıyor.

Aiman görür görmez âşık olduğu misafir ile flört ettiği sırada otele gelen silahlı bir grup etraftaki insanları rehin almaya başlar.

Kendisini bir anda bu grup ile karşı karşıya bulan Aiman otel çalışanları ile birlik olup bu silahlı grup ile mücadele ederken diğer tarafta gerçek aşkı ile de tanışma fırsatı bulacak.


Hubie'nin Cadılar Bayramı

Yönetmen: Steven Brill / Oyuncular: Adam Sandler, Kevin James, Julie Bowen, Maya Rudolph, Ray Liotta, Noah Schnapp, Peyton List, China Anne McClain, Paris Berelc, Karan Brar, Bradley Steven Perry, Steve Buscemi, Kenan Thompson, Tim Meadows, Colin Quinn, Rob Schneider, Michael Chiklis, June Squibb, Shaquille O'Neal, Kelli Berglund, Mikey Day, Melissa Villaseñor, Kym Whitley, Lavell Crawford, Betsy Sodaro, George Wallace, Blake Clark, John Flanagan, Brendan Carroll, Ben Stiller / Süre: 102 dakika
 


Netflix'in Sulu Komediler kuşağında 7 Ekim'de gösterime girecek olan Hubie Halloween adlı bu korku-komedi türündeki filmin baş karakteri Hubie Dubois, doğup büyüdüğü ve büyük bir sevgiyle bağlı olduğu Salem'de hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından alay edilen bir adamdır.

İyi huylu biri olan Hubie'nin hayatı, kendisini Cadılar Bayramı gecesinde bir cinayet davasının merkezinde bulması ile bambaşka bir hal alır.

Kasabada kimse tarafından dikkate alınmayan Hubie yaşadığı yerde pek popüler değilse de Cadılar Bayramı korkunç bir hâl alınca kasabayı korumak için bu iyi kalpli korkak adamdan başka hiçbir kimse ortaya çıkmayacaktır.

Yaşanan cinayet yapılacak kutlamalar için büyük bir tehlike oluşturur ancak memleketi için her şeyi yapmaya hazır olan Hubie, Cadılar Bayramı kutlamalarını kurtarmak için zorlu bir mücadeleye atılacaktır.


Karakol

Yönetmen: Rod Lurie / Oyuncular: Scott Eastwood, Caleb Landry Jones, Orlando Bloom, Jack Kesy, Cory Hardrict, Milo Gibson, Jacob Scipio, Taylor John Smith, Jonathan Yunger, Alexander Arnold, George Arvidson, Will Attenborough, Chris Born, Scott Alda Coffey, Jack DeVos, Sharif Dorani, Jack Kalian, Bobby Lockwood, Kwame Patterson, Alfie Stewart, Trey Tucker, Aleksandar Aleksiev, Jeremy Ang Jones, Marin Rangelov / Süre: 123 dakika
 


Bu hafta Netflix'in Aksiyon Filmleri kuşağında gösterime girmesi beklenen The Outpost; Sürekli Özgürlük Harekâtı sırasında Afganistan'da yaklaşık dört yüz direnişçiye karşı savaşan elli üç Amerikan askerinin gerçek hikayesini anlatıyor.

Yaşanmış gerçek olaylardan esinlenerek çekilen film, Afganistan'daki bu ölümcül görevi üstlenen askerlerin yaşadıklarını konu ediniyor.

Yıl 2009… Amerikan-Afgan savaşının en kanlı döneminde, Afganistan ülkesinin üç dağ vadisinin derinliklerinde kurulan Combot Oustpost Keating karakolunda yalnız bırakılmış birkaç Amerikan askeri, koordineli bir Taliban saldırısına uğrar.

Tarih sayfalarına Kamdesh Muharebesi olarak geçen bu hadisede, Taliban güçlerine karşı cesur bir savunma örneği gösteren Troop 3-61 Cav ekibi, iki devlet arasında süren on dokuz yıllık çatışmanın en çok ödül alan birliklerinden biri haline gelir.

Filmde; aslen yerel halk ile toplumsal kalkınma projeleri gerçekleştirmesi gereken Keating Muharebe Karakolu sürekli Taliban tarafından saldırıya uğrar.

Pakistan sınırının yalnızca yirmi iki kilometre uzağında bulunan askeri üste konuşlanan askerler sürekli tehlike altında yaşıyordur.

Bu saldırılar karşısında savunmasız kalan üssün kapatılmasına karar verildiğinde Taliban bunu öğrenir ve bu konuda son bir söz söylemeye karar verir.


Kulübe

Yönetmen: Frank Sabatella / Oyuncular: Jay Jay Warren, Cody Kostro, Sofia Happonen, Frank Whaley, Timothy Bottoms, Siobhan Fallon, Chris Petrovski, Francisco Burgos, Uly Schlesinger, Mu-Shaka Benson, Drew Moore, Caroline Duncan, Sal Rendino, Nina Carlsen, Brooklyn Collier, Sean King, Patrick Klein, Damian Norfleet, Ora, Daniel Strasswyk / Süre: 98 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren The Shed, şartlı tahliye olduktan sonra küçük bir kasabada dedesinin gözetiminde yaşamaya başlayan lise öğrencisi Stan'in, burada yaşayan canavarla ilgili bir efsaneyi duymasıyla gelişenleri konu ediniyor.

Şartlı tahliye altında olan on yedi yaşındaki Stan, dedesinin veliliği altında onunla birlikte yaşamaktadır ve onun vesayetinde küçük bir kasabada liseye devam etmek zorunda kalır.

Kasabanın zorba gençleri ile aralarındaki gerilimin artması, alkol bağımlısı dedesinin umurunda değildir.

Lisedeki zorbalardan payını alan kankasını da onlardan korumaya çalışan Stan, kulübelerinde bir vampir tarafından ısırılan ve ölümcül bir yaratığa dönüşen bir avcının olduğunu keşfeder.

Kendine yeni bir hayat kurmaya çalışan Stan, bahçedeki kulübede böylesi ölümcül bir yaratığın yaşadığını öğrenince herkesin hayatını değiştirecek şeytani bir plan uygulamaya karar verir.

Bu yaratıkla önce kendi başına savaşmaya kalkan Stan, daha sonra lisedeki zorbaların yaratığı öğrenmeleriyle beraber daha şeytani bir plan yapar.


Lanetli Bağlar

Yönetmen: Domenico Emanuele de Feudis / Oyuncular: Riccardo Scamarcio, Mia Maestro, Federica Rosellini, Sebastiano Filocamo / Süre: 93 dakika
 


Netflix'in İtalyan Yapımı Gerilim ve Korku Filmleri kuşağında 2 Ekim'de gösterime giren The Binding adlı bu ürpertici filmde nişanlısının güney İtalya'daki annesini ziyaret eden bir kadın, kızını elinden almayı amaçlayan, gizemli bir lanetle savaşmak zorunda kalır.

Uzun bir süre sonra Francesco, Puglia'da uzun ömürlü zeytin tarlaları ile çevrili büyük bir evde akranı Sabrina ile birlikte yaşayan yaşlı annesi Teresa'yı ziyaret etmek için eve döner.

Francesco bu ziyarette onunla evlenmek üzere olan Emma'yı ve kendisine bir babaymış gibi bağlanan kızı Sofia'yı da yanına alır.

Emma ilk başta bu kırsal yerden oldukça etkilenir, ancak daha sonra batıl inançlardan kaynaklı olduğuna inandığı şeylerden dolayı acı çeker.

Bir gece Sofya bir tarantula tarafından ısırılır ve ısırmanın sonucu olması gerekenden daha fazla hasta hissetmeye başlar.
Teresa ise küçük kızın nazarın kurbanı olduğunu iddia eder.

Bu yaşananlardan sonra Emma, küçük kızıyla aceleyle oradan ayrılmak isteyecektir ama bu öyle kolay olmayacaktır.

Güney İtalya'nın etnik-dini alt katmanlarına uzanan, çok eski zamanlardan kalma büyülü uygulamaların izinde antik bilgelikle dolu bir folklorun derinliklerine dalan yönetmen bu ilk uzun metrajlı filminde gelenek ve ritüellerinin ağırlığı, kaygı yüklü ruh halleri ile iyi bir gerilim inşa ediyor.


Ona İyi Bak

Yönetmen: Salvador Espinosa / Oyuncular: Tato Alexander, Moisés Arizmendi, Fernando Becerril, Verónica Bravo, Mariana Cabrera, Matteo Giannini, Juan Martín Jauregui, Verónica Langer, Montserrat Marañon, Mauricio Ochmann, Esmeralda Pimentel, Regina Reynoso, Tiaré Scanda / Süre: 111 dakika
 


Netflix'in Meksika Filmleri kuşağında 2 Ekim'de gösterime girecek olan Ahi te Encargo (You've Got This) adlı bu uçuk, kaçık, romantik komedi türündeki filmde bir reklamcı ile başarılı bir yöneticinin mutlu evliliği, kadın kariyerinde yükselirken adamın baba olmak istemesiyle sarsılır. Üstelik adam eve yeni birini getirir.

Kadın işinde oldukça başarılıdır ve artık şirketin ortakları arasına girmesi söz konusudur.

Onun bu kariyerindeki başarısı ve gün içinde yapması gereken işleri artık ona evliliğine vakit ayıracak zaman bırakmıyordur.

Adam her ne kadar baba olmak için can atıyorsa da bunu erteleyen eşi yüzünden bu duyguyu hiç yaşayamayacağını düşünmeye başlarken bir anda kucağında bir çocukla kendini ortada bulur.

Şimdi onun için önemli olan kimseye fark ettirmeden bu çocuğa nasıl bakabileceğini bir an önce çözmesidir.


Vampirler Bronx'ta

Yönetmen: Osmany Rodriguez / Oyuncular: Jaden Michael, Gregory Diaz IV, Sarah Gadon, Shea Whigham, Method Man, Coco Jones, Judy Marte, Chris Redd, Adam David Thompson, Jeremie Harris, The Kid Mero, Imani Lewis, Vladimir Caamano, Germar Terrell Gardner, Roy Jackson, Carl Ducena, Jamaal Burcher, Gerald Jones III, Nyleek Moore, Toree Alexandre, Isaiah Mueller, Jordan Tyson, Michael Diaz / Süre: 85 dakika
 


Netflix'in Korku-Komedi Filmleri kuşağında 2 Ekim'de gösterime giren Vampires in the Bronx adlı filmde hızla nezihleşen bir Bronx mahallesinde yaşayan üç gözü pek çocuk, çok sevdikleri mahalle sakinlerinin yaşam enerjisini sömüren hain bir planı tesadüfen ortaya çıkarır.

Bu bir grup gencin macerasında Bronx'lu arkadaş grubu, mahallesini vampir çetesinden koruyabilmek için savaş verme kararı alır.


Yarımada

Yönetmen: Yeon Sang-Ho / Oyuncular: Gang Dong-Won, Lee Jung-Hyun, Lee Re, Kwon Hae-Hyo, Kim Min-Jae, Koo Kyo-Hwan, Kim Do-Yoon, Lee Ye-Won, Jang So-Yeon, Moon Woo-Jin, Kim Kyu-Baek, Bella Rahim / Süre: 116 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren Peninsula (Train to Busan 2); 2016 yılında gösterime giren zombi filminde yaşananların dört yıl sonrasını konu ediyor.

Busan'a doğru giden bir trende insanlara saldıran zombilerin, ülkeyi istilasından dört yıl sonrasını kadrajına alan bu devam filmi, Kore'yi saran zombi istilasından çıkmayı başaran bir askerin, yüklü miktarda parayı getirmek için istilanın merkezine doğru çıktığı zorlu görevde, enfekte olmadan hayatta kalanlarla tanışmasıyla birlikte gelişen olayları anlatıyor.

Zombilerin istilası sonrasında Kore Yarımadası harap haldedir. Buradan kurtulmayı başaran eski bir asker, istilanın merkezine geri dönmekle görevlendirilir.

Amacı, adada kalmış bir kamyonetin içindeki parayı alarak geri dönebilmektir. Eğer bunu başarabilirse onunla birlikte geri dönen herkes için iki buçuk milyon dolarlık bir ödül bekliyordur.

Yüklü miktardaki parayı istilanın merkezine götürmekle görevlendirilen asker, vakit kaybetmeden yola koyulur.

Asker burada umulmadık bir şekilde enfekte olmadan hayatta kalmayı başaran insanlarla karşılaşır.

Hayatta kalmak için zorlu bir mücadelenin içine giren insanlar için sıkışıp kaldıkları yerden kurtulmak ve bu kıyametten kaçmak düşündükleri kadar kolay olmayacaktır.


Yıldız Kız: Cadılar Bayramı Kahramanı

Yönetmen: Jon Izen / Oyuncular: Terry Klassen, Nahanni Mitchell, Dean Petriw, Rhona Rees, Laara Sadiq, Sam Vincent / Süre: 33 dakika
 


Netflix'in Kanada Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında yer alan StarBeam: Halloween Hero adlı bu mini filmde Kaptan Fishbeard tek başına yemek için herkesin Cadılar Bayramı şekerlerini çalar.

Neyse ki Yıldız Kız ve Boost, günün kahramanı olmalarını sağlayacak yeteneklere sahiptir.

Cadılar Bayramı akşamında yapılacak kostüm yarışmasının galibi Cadılar Bayramı Kraliyet Majesteleri unvanını alacaktır.

Ama bu sırada hiç beklenmedik bir ziyaretçi ortaya çıkarak kendisini Cadılar Bayramı Korsan Kralı ilan eder ve şehirdeki bütün parlak hazinelerin kendisine at olduğunu söyleyerek bütün şekerlemelere el koyar.

Bu olay sonrasında Yıldız Kız ve Boost Cadılar Bayramını kurtarmak için hemen iş başına geçer.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem sinemalarda hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmler şöyle.

Başka Sinema Yaza Veda Seçkisi

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait De La Jeune Fille En Feu / Portrait of a Lady on Fire, 2019)
Amerikan Rüyası (Arizona Dream, 1993)
Annem Hakkında Her Şey (Todo Sobre Mi Madre / All About My Mother, 1999)
Bir Ayrılık (Jodaeiye Nader az Simin / A Seperation, 2011)
Buena Vista Social Club (1999)
Cesaretin Var mı Aşka? (Jeux D'enfants / Love Me If You Dare, 2003)
Climax (2018)
Kıyamet (Apocalypse Now Final Cut, 1979)
Paris, Texas (1984)
Soğuk Savaş (Zimna Wojna / Cold War, 2018)
Straight'in Hikayesi (The Straight Story, 1999)

Netflix

? (Tanda Tanya / Question Mark, 2011)
A.M.I. (2019)
Addams Ailesi (The Addams Family, 1991)
Addams Ailesi 2 (Addams Family Values, 1993)
Afacan Dennis (Dennis the Menace, 1993)
Amandla! Dört Parçalı Uyum İçinde Bir Devrim (Amandla! A Revolution in Four Part Harmony, 2002)
Amerikan Oyunu (The American Game, 2019)
Ankhon Dekhi (2013)
Annemin Yarası (My Mother's Wound, 2016)
Aşk (Her, 2013)
Aşk Sarhoşu (Ishq Vishk / Love Shmove, 2003)
Aşkın Krallığı (A United Kingdom, 2017)
Aşktan Uzaklaş (Walk Away from Love, 2017)
Ayı Yogi (Yogi Bear, 2010)
Ayın Çalışanı (Employee of the Month, 2006)
Başka Yerde (Elsewhere, 2018)
Beyrut / Arabulucu (Beirut / The Negotiator, 2018)
Black'47 (2018)
Budala Dedektif 2 (Ace Ventura: When Nature Calls, 1995)
Buldozer (The Longest Yard, 1974)
Carlos Almaraz: Ateşle Oynamak (Carlos Almaraz: Playing with Fire, 2019)
Cesetler Evi (House of 1,000 Corpses, 2003)
Cumartesi Grubu (Saturday Church, 2017)
Çılgın Kuzenler (The Dukes of Hazzard, 2005)
Çok Gizli (So Undercover, 2012)
Çok Uzaklarda (Gone Too Far, 2013)
Dedh Ishqiya (2014)
Dolly Parton: İşte Buradayım (Dolly Parton: Here I Am, 2019)
El Değmemiş Aşk (A Chaster Marriage, 2016)
Fargo (1996)
Felekten Açlık Oyunları (The Hungover Games, 2014)
Fırtınanın İçinde (Into the Storm, 2014)
Gergedan Mevsimi (Fasle Kargadan / Rhino Season, 2012)
Gezgin Pantolon Kardeşliği 2 (The Sisterhood of the Traveling Pants, 2005)
Gopal'in Dönüşü (Golmaal Returns, 2008)
Gönül (Mann / Mind, 1999)
Gran Torino (2008)
Hep Kalede Yaşadık (We Have Always Lived in the Castle, 2018)
Hareketli Bir Görüntü (A Moving Image, 2016)
Hayalet Sevgililerim (Ghosts of Girlfriends Past, 2009)
Hayalet Sürücü (Ghost Rider, 2007)
Hızlı ve Ölü (The Quick and the DWyatt Earpead, 1995)
Hoşgeldiniz (Welcome, 2007)
İlk Tanıştığımızda (Jab We Met / When We Met, 2007)
İnsan Doğası (Human Nature, 2019)
İsa'nın Havarisi (Paul, Apostle of Christ, 2018)
İskeletler (Jason and the Argonauts, 1963)
İyi Oyun (Good Games: The Beginning, 2018)
Japonya'daki Zulu Adam (Zulu Man in Japan, 2019)
Kadın Aklı Erkek Aklı (The Ugly Truth, 2009)
Kanguru Jack (Kangaroo Jack, 2003)
Kapıdaki Düşman (Enemy at the Gates, 2001)
Karanlıkla Karşı Karşıya (BlacKkKlansman, 2018)
Kolombiyalı: İntikam Meleği (Colombiana, 2011)
Korku Burnu (Cape Fear, 1991)
Korku Seansı (The Conjuring, 2013)
Korsanlar! (The Pirates! In an Adventure with Scientists! / The Pirates! Band of Misfits, 2012)
Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs, 1991)
Lanetli Çocuk (The Boy, 2016)
Lütfen Beni Öldürme (Stranger Than Fiction, 2006)
Manolya (Magnolia, 1999)
Manorama Six Feet Under (2007)
Matrak Adamlar (Funny People, 2009)
Nesil Devrimi (Generation Revolution, 2016)
Oloture (Òlòturé, 2019)
Operasyon Valkyrie (Valkyrie, 2008)
Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz, 1939)
Ölü Gelin (Corpse Bride, 2005)
Örümceğin Maskesi (Along Came a Spider, 2001)
Özgürlük Savaşçısı (Free State of Jones, 2016)
Palermo Hollywood (2004)
Paranormal Olaylar 4 (Paranormal Activity 4, 2012)
Poseidon'dan Kaçış (Poseidon, 2006)
Prens ve Ben (The Prince and Me, 2004)
Ringin Ötesi (Beyond the Mat, 1999)
Rudy (1993)
Saklı Kalmış (Tucked, 2018)
Sanalüstü 2: Karanlık Web (Unfriended: Dark Web, 2018)
Savaş Oyunu (WarGames, 1983)
Sen Kiminle Dans Ediyorsun? (Turkish Dance School, 2020)
Sıradan Bir Adam (An Ordinary Man, 2017)
Silverado (1985)
Son Ağaç (The Last Tree, 2019)
Suç Çetesi (Gangster Squad, 2013)
Superman Dönüyor (Superman Returns, 2006)
Şimdi Ayrılıyorum (I'm Leaving Now / Ya Me Voy, 2018)
Temel İçgüdü (Basic Instinct, 1992)
Thor: Karanlık Dünya (Thor: The Dark World, 2013)
Truva (Troy, 2004)
Tutkulu (Ishqiya / Passionate 2010)
Üç Silahşörler (The Three Musketeers, 2011)
Vahşiler Firarda (Hunt for Wilderpeople, 2016)
Wyatt Earp (1994)
Yunus Masalı 2 (Dolphin Tale 2, 2014)
Zaman Aşımı (Time Out, 2015)
Zorba (Bully: The Bully Project, 2011)

TRT 2

Adem'in Eli (2018)
Ayı (L'ours / The Bear, 1988)
Dağların Kraliçesi (Kurmanjan Datka / Queen of the Mountains, 2014)
Hatfields & McCoys (2012)
Şampiyonlar (Campeones / Champions, 2018)
Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında (At Eternity's Gate, 2018)
 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU