Azerbaycan ve Ermenistan'a "ateşkes" çağrısı yapan ABD Dışişleri Bakanı: Dışarıdan müdahalelere karşıyız

İki ülke arasında yaşanan çatışmaların "endişe verici" olduğunu söyleyen Pompeo, üçüncü ülkelerin müdahalesinin durumu daha karmaşık hale getireceğini belirtti

Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Azerbaycan ve Ermenistan arasındi Karabağ bölgesinde yaşanan silahlı çatışmaya dışarıdan hiçbir gücün müdahale etmemesi gerektiğini vurgulayarak, ateşkes çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesine göre Fox News'e konuşan Pompeo, "Bizim görüşümüz, bunun toprak parçasında iki ülke arasında uzun zmaandır devam eden bir anlaşmazlık olduğu ve buna uluslararası bir anlam verilmesine karşı oluşumuzdur" dedi.

Pompeo, "Yabancı güçlerin bunun dışında kalması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Her iki tarafın da geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Pompeo, "Her iki ülke liderleriyle de görüştük ve onlardan tam olarak bunu yapmalarını istedik" açıklamasında bulundu.

Pompeo,  "Şiddetin etnik ve siyasi ihtilafları ve orada meydana gelen çatışmaları çözmeyeceğini ve herhangi bir üçüncü taraf müdahalesinin durumu daha da karmaşık hale getireceğine inanıyoruz" dedi.

27 Eylül'de Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında son 20 yılın en şiddetli çatışmalarından biri patlak verdi.

Azerbaycan, Ermeni silahlı kuvvetlerin Karabağ temas hattında yerleşim bölgelerine ateş açtığını ve bombardımanın sivil ölümüne yol açtığını söylemişti.

Ermenistan ve Karabağ yönetimi ise, Azerbaycan tarafını "Türkiye'nin desteğiyle hava saldırıları düzenlemekle" suçlamıştı.

Ermenistan yönetimi, çatışmaların patlak vermesinin ardından genel seferberlik ilan etmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU