Avrupa Birliği Türkiye'yi yine yaptırımlarla tehdit etti: Provokasyonlardan vazgeçin

Avrupa Konseyi Başkanı Michel, "Türkiye'nin bizimle daha olumlu bir gündeme katılmak istemesi halinde daha olumlu bir gündemi paylaşmaya hazırız" dedi

Fotoğraf: AFP

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'yi Doğu Akdeniz'deki "provokasyon ve baskılardan" vazgeçmemesi halinde yaptırım uygulamakla tehdit etti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, üye ülkelerin artık Türkiye'ye karşı herhangi bir yaptırım uygulamamaya karar verdiğini ve farklılıkları çözmek için bunları yeniden devreye sokmayı hedeflediklerini söyledi.

"Çifte stretejimiz vardı" diyen Michel, "Siyasi diyalog fırsatı vermek istediğimizi teyit ediyor, diğer yandan değerlerimiz konusundaki sağlam tutumlarımızı ve Yunanistan ve Kıbrıs'a verdiğimiz desteği ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AB'li yetkili, "Türkiye'nin bizimle daha olumluu bir gündeme katılmak istemesi halinde daha olumlu bir gündem paylaşmaya hazırız" şeklinde konuştu.

"Ankara bu tür eylemlere devam ederse AB tüm seçenekleri kullanacak"

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursulavon der Line ise, "Türkiye ile olumlu ve yapıcı ilişkiler istiyoruz, bu Ankara'nın çıkarına olacaktır" dedi.

Bu durumun ancak Türkiye'nin "baskı ve provokasyonları" durursa işe yarayacağını söyleyen der Line, "Bu nedenle Türkiye'nin herhangi bir tek taraflı hareketten kaçınmasını bekliyoruz. Ankara bu tür eylemlere devam ederse, AB mevcut tüm araç ve seçeneklerik kullanacak" sözleriyle yaptırım tehdidinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan ve Kıbrıs ile ilişkilerde yapıcı bir ilerleme kaydedilemediği takdirde AB' nin aralık ayı başlarında Türkiye'ye yaptırım uygulayabileceğini söylemiş, ancak daha sonra Türk tarafıyla diyalog aranması gerekti vurgusu yapmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU