"Kobani" soruşturmasında 17 kişi tutuklandı, Kars Belediyesi'ne kayyum atandı

Tutuklanan isimler arasında Ayhan Bilgen de var

Fotoğraf: AA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığ’ının 6 yıl önceki Kobani eylemleri soruşturması kapsamında gözaltına alınan 20 kişiden 17'si tutuklandı.

Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tutuklanan isimler şöyle:

Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen ve İsmail Şengün.

Kars'a kayyum

Kars Belediyes Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in tutuklanmasının ardından Vali Türker Öksüz kayyum olarak atandı. Böylece HDP'nin yerel seçimde kazandığı bütün il belediyelerine kayyum atanmış oldu.

Ayhan Bilgen'in istifa açıklaması

Bilgen, gözaltında bulunduğu sürede bir açıklama yapmış ve Kars Belediye Eş Başkanlığı görevinden istifa edeceğini duyurmuştu. Bir halkın iradesiyle oynanmasına izin vermeyeceğini söyleyen Bilgen, "İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa belediye başkanlığı görevimden istifa edeceğim" demişti.

Kobani eylemleri

Irak Şam İslam Devleti'nin IŞİD'in 2014 Haziran'ında üç koldan bombalı araçlarla Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırı düzenledi.

Saldırılar haftalarca devam ederken Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'ye Türkiye sınırları üzerinden silah nakli yapmasına izin vermeyen hükümete tepki olarak HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun 6 Ekim'de aldığı kararla ve sokağa çıkma çağrısıyla başlayan protesto eylemleri ve silahlı çatışma yaşandı.

Eylemler; Ankara, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illerinde ağırlıklı olarak ortaya çıktı.

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre "Kobani olayları" olarak ifade edilen eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetti, 221 vatandaş ile 139 polis yaralandı.

İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre ise 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasındaki eylemlerde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı. "Kobani olayları" sırasında hayatını kaybedenler arasında Yasin Börü ve arkadaşları yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce 6-8 Ekim 2014'teki "Kobani olaylarına" ilişkin soruşturması kapsamında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklanmalarına karar vermişti.

Selahattin Demirtaş, tutuklandıktan sonra mahkemedeki ifadesinde 6-8 Ekim olaylarının kendi çağrısı üzerine yaşandığı iddiasının "büyük bir asparagas" olduğunu ifade ederek, "Böyle bir şey yok. '6-8 Ekim: HDP, Demirtaş' büyük bir asparagastır, yalandır, illüzyondur. Ortada olan gerçek şudur; katledilmiş, vahşice ve sinsice katledilmiş 52 insanımız var, yüzlerce yaralı var, yakılmış yıkılmış işyerleri, evler var. Bunların yüzde 90'ı HDP'lidir. Yani doğrudan HDP’li kitle hedeflenmiştir. HÜDAPAR'lılar da provokasyon için vahşice katledilmiştir. Olayların en yakıcı kısmı budur. Bu gerçektir. Provokasyon olduğu gerçektir. Ama geri kalan her şey illüzyondur, sahtedir. AKP eliyle, talimatıyla medya aracılığıyla yaratılmış bir algıdan ibarettir" demişti.

Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında aynı gece soruşturma kapsamında Ankara 1'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı çıkmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU