2019’da elektriğe iki kez yüzde 15’lik zam yapılmasının ardından neden yüzde 5,75 daha zam yapıldı?

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun dünkü toplantısının ardından Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin dağıtım şirketlerine sağladığı toptan elektriğin satış fiyatı kilovatsaat başına 15,48 oldu. Bunun faturalara yansıması ise yüzde 5,75 zam

Fotoğraf: Pexels.com/@uvarova

Dün bir toplantı gerçekleştiren Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun (EPDK) gündeminde pandemiyle gelen işyeri kapatmaları, karantinalar nedeniyle tahsilat kayıpları, döviz kurunun yıl başından bu yana artması, garantileri dolar üzerinden verilen enerji gruplarının maliyetleri daha da artırması gibi konular vardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantıdan çıkan kararlardan biri, devletin sahip olduğu santralleri işleten kamu şirketi Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ), dağıtım ve tedarik şirketlerine sağladığı toptan elektriğin satış tarifesinin kilovatsaat başına 13,20 kuruştan 15,48 kuruşa çıkması oldu. 

Öte yandan, bu yılın ekim dönemi için tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen, garantisi dolar üzerinden verilen, güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal gibi enerji kaynaklarını kapsayan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyeti revize edildi. Kurul kararına göre, bu yıl için öngörülen YEKDEM maliyeti megavatsaat başına ortalama 104 lira 4 kuruş oldu.

1 Ekim’den itibaren geçerli olacak ve muhtemelen yıl sonuna kadar devam edecek yeni tarifenin faturalara yansıması ise yüzde 5,75 zam olacak. 

Tüm vergi, pay ve fonlar dahil elektriğin kilovatsaat başına fiyatı konutlarda 71,02 kuruştan 75,10 kuruşa, sanayide 70,97 kuruştan 75,06 kuruşa ve ticarethanelerde 94.44 kuruştan 99,87 kuruşa  kuruşa çıktı. 

Habertürk enerji uzmanı ekonomi editörü Olcay Aydilek, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamda TRT payının da konutlar için 0,72 kuruştan 0,78 kuruşa, ticarethanede1,08’den 1,16 kuruşa kadar çıktığını söyledi. 

Aydilek, kararın neden bir süre daha bekletilmediği ile ilgili konuyu, “EPDK, 5 yıllık tarife dönemi için çalışma yapıyor. Ciddi yatırımlar yapılacak. Bu yatırımların abonelerden tarife yoluyla geri alınması gerekecek. Belki 1 Ocak’ta yeni bir tarife artışı gündeme gelebilir. Bu artışı yüksek oranda yapmak yerine küçük küçük yapma yoluna gittiler. Dolayısıyla 1 Ekim’den 31 Aralık’a kadar olan dönem için yüzde 5,75 zam uygulamaya sokuldu” ifadeleriyle değerlendirdi. 

Elektriğe 2019’un temmuz ayında yüzde 15, ekim ayında yüzde 14,9 zam yapılmıştı. 



Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU