Sosyal medya yasası yürürlüğe girdi: Düzenlemeyle neler değişiyor?

Sosyal ağ sağlayıcılarına hukuki bir tanım getiren düzenleme, şartlara uyulmaması halinde internet trafiğini yüzde 90'a kadar sınırlamaya imkan tanıyor. Ağ sağlayıcıları Türkiye’de hukuki temsilci belirlemek zorunda

Fotoğraf: AA

Sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getiren ve 31 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan sosyal medya yasası bugün yürürlüğe girdi.

Twitter, Facebook gibi şirketlere sosyal ağ sağlayıcısı olarak hukuki bir tanım getiren ilgili kurumlara bazı içeriklerin kaldırılmasını zorunlu kılan, şartlara uyulmaması halinde internet trafiğini yüzde 90'a kadar sınırlamaya imkan tanınan kanun, ağ sağlayıcılarına, yurt içinde hukuki temsilci belirleme ve başvurulara belli sürede cevaplandırma yükümlülüğü getirirken, yükümlülüğü karşılamamaları halinde şirketleri yaptırımlara tabi tutuyor.

Temsilci zorunluluğu

Kanunla günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci belirleme yükümlülüğü getiriliyor.

Bu düzenlemeye uymamaları halinde ilgili sosyal ağlara reklam yasağı ve kademeli olarak yüzde 90'a kadar erişim engeli getirilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Veriler Türkiye’de tutulacak

Ayrıca sosyal ağ şirketlerinin kullanıcı verilerini Türkiye'de tutma zorunluluğu geldi.

Kişilik hakkı ihlalleri de cezalandırılacak, 48 saat içinde yanıt şart

Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.

Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor.

Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında.

Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

Tartışma konusu oldu

İlgili kanun sosyal medyada özgürlüklerin kısıtlanacağı, sansürün artacağı endişeleri nedeniyle muhalefet başta olmak üzere birçok kesim tarafından eleştirildi.

AK Parti ve hükümet yetkilileri ise yasanın sansür getirmediğini aksine insan haklarını genişlettiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın yasa ile ilgili olarak"Gerçek hayatta suç olanın sosyal medyada da suç olması lazım ancak ifade özgürlüğü, eleştiri kültürü ortadan kalkacak diye bir şey yok" demişti.

Türkiye kullanıcı bilgilerinin talep edilmesinde üst sıralarda yer alıyor

Türkiye, Twitter ve Facebook'un yıllık raporlarına göre, sosyal medya sitelerinden içerik çıkarılmasını veya adli makamlarca kullanıcı bilgilerinin talep edilmesini isteyen ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor.

Ayrıca sosyal medya kullanıcılarının kişisel beyanları da sıklıkla adli kovuşturmaya konu oluyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU