Piyasanın konuştuğu Merkez Bankası rezervleri geçen hafta ne oldu?

Ekonomi gündeminde "Merkez Bankası'nda rezervler gerçekte ne kadar?" sorusu bir süredir tartışılırken TCMB, 19 Nisan'la biten haftada ne kadar net rezerve sahip olduğunu açıkladı

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 19 Nisan ile biten hafta itibariyle net uluslararası rezervler 26 milyar 873 milyon dolar oldu. Bu miktarın Türk Lirası karşılığı ise 156 milyar 260 milyon TL. 

Merkez Bankası’nın yurt dışındaki döviz mevcudu ve döviz alacaklarını da kapsayan kısa net dış varlıklar, bir önceki haftaya göre geriledi. Buna göre 12 Nisan’la biten haftada 172 milyar 84 milyon lira olan net dış varlıklar, 19 Nisan’la biten haftada 168 milyar 440 milyon Türk Lirası’na düştü. 

Gelecek 12 ay içerisinde vadesi gelecek 118 milyar dolar döviz borcu ödemesi olan Merkez Bankası, 12 Nisan’la biten hafta için 28,4 milyar dolar, bir önceki hafta için de 27,9 milyar dolar net döviz rezervi açıklamıştı. 

FT: Rezervler 16 milyar doların altında

Financial Times (FT), 18 Nisan tarihli haberinde Türkiye'nin net rezervlerinin Merkez Bankası'nın açıkladığının aksine 28 milyar dolar seviyesinde olmayacağını iddia etmişti. 

Rezervlerin 25 Mart'tan bu yana alışılmadık bir hızla arttığını, kısa vadeli dış borçlanma ve swap işlemleriyle desteklendiğini söyleyen FT, bu iki desteğin dışarıda bırakılmasıyla net rezervlerin 16 milyar doların altında olduğunu kaleme almıştı. 

Bloomberg: Para nerede?

Konuyla ilgili bir makale yayınlayan Bloomberg International, Merkez Bankası’nın mart ayında döviz swap ihaleleri yoluyla bankalara lira verip piyasadaki fazla dövizi almaya başladığını hatırlatmış ve bunun “döviz rezervlerinin arttığı izlenimi” yarattığını savunmuştu. 

Bloomberg International’dan Onur Ant’ın haberine göre Swap uygulamasının devreye girmesinden 12 Nisan’a kadar geçen üç haftada net rezervler 20 milyar lira, yaklaşık 3,5 milyar dolar yükseldi.

Ant’ın haberine göre TCMB'nin söz konusu dönemde borç aldığı para 13 milyar doların biraz altında. Eklenen 3,5 milyar dolar da hesaba katılınca 9 milyar doların kaynağı belirsiz. 

Ant, TCMB'nin bu parayı vadesi gelen döviz borcunu ödemek ya da BOTAŞ'a ödeme yaptığı şeklinde açıklamanın bu miktarın yüksekliğine ışık tutmadığını söylüyor. 

Merkez Bankası’nın nisanda beklenen Genel Kurulu’nu yerel seçimler öncesi 18 Ocak’a çekilmesi yıl başında piyasalar için sürpriz olurken, Kurul’a Merkez Bankası’nın Hazine’ye 37 milyar lira devretmesi kararı alınmıştı. 

Hazine, banka ve hissedarlara kâr payı dağıtımı yapan Merkez Bankası’nda Hazine’nin yüzde 55 hissesi var. En fazla alabildiği kâr payı ise yüzde 12. 
 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU