Çiğdem Toker: Bakanın “Hiç bakmıyorum” diye küçümsediği kur memleketin parasının değerini yansıtıyor

Albayrak'ın "Kur benim için hiç önemli değil, hiç oraya bakmıyorum” dediği ifade edilmişti

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıklamadan önce söylediği “Kura hiç bakmıyorum” ifadelerini eleştirdi.

Toker, bugünkü köşe yazısında Bakan Albayrak’ın dün yaptığı YEP toplantısında soru cevap bölümü olmadığına dikkati çekti ve şunları söyledi:

Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Yazarı Hakan Güldağ, toplantı çıkışında döviz kurlarındaki durumu sorduğunu, Albayrak'ın “Kur benim için hiç önemli değil. Ben hiç işin o tarafına bakmıyorum. Sanayi sağlam, üretim tarafı sağlam. Kur meselesinden göreceksiniz, en kârlı çıkan biz olacağız. Çünkü artık kurun kontrolü bizim elimizde” dediğini Tv yayınında aktardı.

“Hiç bakmıyorum” diye küçümsediği kur düzeyinin, memleketinin parasının değerini yansıttığını bilmeme ihtimali olabilir mi Bakan Albayrak'ın? Tam da bu nedenle canlı yayın sürerken soru kabul etmiyor olsa gerek. Ekonomi gazetecilerinin canlı yayında yönelteceği her soru, süsleyip püsleme gayretinden lisanı anlaşılmaz hale gelmiş sunumun yaldızlarını dökecek, hakikati ortaya çıkaracak.

YEP’te Kamu Özel İşbirliği projeleriyle ilgili yeterli bir bilgi aktarılmadığını ifade eden Toker, şunları söyledi:

Uluslararası toplantılarda, akademik destek aldıkları yayınlarında, panellerinde işlerine geldiğinde sık sık “şeffaflık” ve “hesap verilebilirlik” diyen İstanbul sermayesi, konu torunlarımızın refahını rehin alan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) sözleşmelerinin bütçeye yükü olduğunda, bu tumturaklı lafları unutuveriyor. İçinde ilaç niyetine bir tane bile “şeffaflık” kelimesinin geçmediği, en ama en Yeni Ekonomi Programı'nda doğal olarak KÖİ projeleriyle ilgili izleme birimi kurulmasına dair bir taahhüt de yok. O nedenle tüm bu sözleşmelerin kamu finansmanı üstündeki yükü de hep gölgeli kalıyor. Sözleşmeleri imzala, gizli tut. Sorana “ticari sır” cevabı ver. Sonra da “Kur benim için hiç önemli değil” de. Bizim için önemli.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU