Sistani’nin Irak seçimlerinde BM gözetimi talep etmesi İran’ın öfkesine yol açtı

Hüseyin Şeriatmedari, İran dini lideri Ali Hamaney’in sağcı Keyhan gazetesindeki temsilcisi konumunda bulunuyor

İran merkezli Keyhan gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Şeriatmedari (Mehr Haber Ajansı)

İran merkezli Keyhan gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Şeriatmedari, Iraklı Şiilerin en üst dini merci Ali es-Sistani’nin Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert ile görüşmesi sırasında önümüzdeki yıl yapılması kararlaştırılan Irak seçimlerinde BM gözetimini talep etmesini “Irak’ın kaybetmesinin ilanı” şeklinde niteledi.

Hüseyin Şeriatmedari, İran dini lideri Ali Hamaney’in sağcı Keyhan gazetesindeki temsilcisi konumunda bulunuyor. Gazetede yayınlanan makaleler Hamaney’in eğilimlerini temsil ediyor.

Şeriatmedari, Keyhan gazetesinin başyazısında, “Sistani, görüşme esnasında, parlamento seçimlerinde BM’nin gözetimini talep etti. BM’nin seçimlere denetim için davet edilmesi, ülke kaybının ilanını temsil ediyor ve halka yönelik kötümserliği, yabancılara karşı iyimserliği ifade ediyor” dedi. Sistani’nin ofisinden daha önce yapılan açıklamada, “Seçimin farklı aşamalarında şeffaflık ve dürüstlük gözetilmeli ve ilgili daire (Irak Yüksek Seçim Komiserliği) ile BM Irak Yardım Misyonu arsındaki koordinasyonla ciddi bir gözetim ve denetim yapılmalıdır” ifadesi kullanılmıştı.

Şeriatmedari, yazının devamında, “(Sistani’nin ofisinden yapılan) açıklamanın yazımı sırasında bir hata yapılmış olmalı” diyerek, açıklamayı yayınlayanları “dikkatsizlikle” suçladı ve “hatanın düzeltilmesini” talep etti.

Şeriatmedari, yazıda ayrıca Sistani’nin görüşmedeki “kıymetli tavrına” övgüde bulundu. Yazar, Sistani’nin “seçimlerin güvenliğine, yolsuzlukla mücadeleye, ayrımcılığın engellenmesine ve yolsuzluk yapanların cezalandırılmasına verdiği önemi” takdir ettiğini belirtti. Şeriatmedari, seçimler için BM gözetimini talep etmenin, Sistani’nin “saygıdeğer ve önemli” konumuna ve statüsüne zarar verdiğini dile getirdi.

Şeriatmedari yazının devamında şunları kaydetti:

“Doğrusu, BM’nin bizzat kendisi, Irak’taki geçerliliğini haklı kılmak için Sistani’nin onayına ihtiyacı var. Sistani’nin talebi, bağımsız bir ülke olan Irak’ın konumuna uygun değil. BM’nin, iddialarının aksine, dünya barışını teminat altına almak için hareket etmediğine bilakis ABD ve müttefikleri başta olmak üzere kibirli güçlerin elinde bir baskı aracına dönüştüğüne en ufak şüphe yoktur.”

Sistani, 13 Eylül’de BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert’ı kabul etmişti.

Sistani’nin ofisinden görüşmeye dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Gelecek yıl düzenlenmesi planlanan seçimler son derece önem arz ediyor. Vatandaşların geniş kapsamlı katılımının teşvik edilmesi için seçim sonuçlarına yüksek derecede güvenirlik kazandıracak gerekli koşullar sağlanmalıdır. Seçimlerin düzenlenmesinin daha fazla ertelenmesi veya başarılı olması için gerekli şartların sağlanmaması, seçim sonuçlarının çoğu vatandaş için ikna edici olmamasına ve ülkedeki sorunların derinleşmesine neden olacak ve Allah göstermesin ülkenin birliği ve evlatlarının geleceğini tehdit eden bir konuma ulaşacak.”

Sistani nadiren kameralar önüne geçiyor. Mesajlarını genelde temsilcisi aracılığıyla Cuma hutbesinden duyuruyor. Sistani ayrıca tarafsız olarak kabul edilen BM Temsilcisi dışında siyasi şahsiyetlerle görüşmekten kaçınıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

https://www.independentarabia.com/node/155286

DAHA FAZLA HABER OKU