ABD'den Irak'a Bağdat'taki büyükelçiliğini kapatabileceği uyarısı

Trump yönetimi, Irak'ı Şii militanların ABD çıkarlarına karşı roket saldırılarını durdurmazsa Bağdat'taki büyükelçiliğini kapatacağı konusunda uyardı

ABD'den Irak'a Bağdat'taki büyükelçiliğini kapatabileceği uyarısı / Fotoğraf: AFP

ABD basınında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ve Başbakan Mustafa el-Kazımi ile yaptığı telefon görüşmelerinde, Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği'ni kapatma planını gündeme getirdi. 

İki Iraklı yetkili de ABD'nin gelecek birkaç ay içinde Bağdat'taki büyükelçiliği kapatmaya yönelik ön adımlar atmaya başladığını, kapatmanın Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesiyle aynı anda gerçekleşebileceğini ve Erbil'deki Başkonsolosluğun açık tutulacağını belirtti. 

Bağdat'ta bulunan iki Batılı diplomat da ülkelerinin diplomatik misyonlarının ABD'nin planından haberdar edildiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"ABD Büyükelçisi Bağdat’tan ayrıldı" iddiası

Erbil merkezli yayın yapan K24, yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'ye yönelik füze saldırılarının sürmesi nedeniyle ABD'li Büyükelçi Matthew Tueller'in Bağdat'tan ayrıldığını ve şu an Erbil Başkonsolosluğu'nda kaldığını aktardı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi'nin ofisinden üst düzey bir yetkiliye dayandırılan habere göre, Kazimi, ABD'yi kararından vazgeçirmek için bazı Batılı ülkeler aracılığıyla lobi faaliyeti yürütüyor. 

İran'a yakın gruplardan tehdit

Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD Büyükelçiliği'nin de yer aldığı Yeşil Bölge sık sık füzeli saldırılara maruz kalıyor.

İran destekli grupların ABD güçlerine yönelik tehditleri artmış durumda.

Geçtiğimiz günlerde Haşdi Şabi bileşenlerinden Irak Hizbullahı (Ketayib Hizbullah) Güvenlik Sorumlusu Ali Askeri yaptığı açıklamada, ABD askerlerine yönelik tehditler savurmuştu.

Nuceba Hareketi isimli grubun genel sekreteri Ekrem Kabi de, ABD Büyükelçiliği'nin askeri faaliyetlerle Irak’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği ve tavır almak için bütün güçlerin resmi kararının beklediklerini söylemişti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU