Spor yazarlarından derbi yorumu: Galatasaray kitabın 100’üncü sayfasına gelmiş, Fenerbahçe ise henüz kapağı çeviriyor gibiydi

Spor yazarları, Galatasaray'ın Fenerbahçe ile 0-0 berabere kaldığı maçı yorumladı

Sarı-kırmızıların bu sezonki 4 maçlık galibiyet serisi, Fenerbahçe karşısında son buldu / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 3. hafta karşılaşmasında Galatasaray, Türk Telekom Stadı'nda ağırladığı ezeli rakibi Fenerbahçe ile 0-0 berabere kaldı.

Galatasaray, bu sonuçla puanını 7'ye yükselterek averajla üçüncü sıraya yerleşirken, Fenerbahçe 5 puanla 7. sırada yer aldı.

Fanatik gazetesi yazarı Mehmet Demirkol, karşılaşmada Galatasaray'dan Christian Luyindama ve Fenerbahçeli Ozan Tufan'ın rollerinin etkili olduğunu belirttiği yazısında şu ifadeleri kullandı:

Beklendiği gibi Fenerbahçe, özellikle Ozan’ı Marcao’nun üzerine baskıya yolladı. Takımda genel olarak onun top kullanmasını engelleyerek Galatasaray’ı Luyindama’ya yönlendirdi. Her seferinde değil tabii ki. Zaman zaman 11 kişi çekilip Galatasaray’ın 2. bölgeden 3’e geçmesini blok olarak engellediler. Savunmada doğru kompakt bir oyun oynadılar. Galatasaray’da bu oyunu kuracak isimlerden Emre kötü günündeydi. Marcao ve Emre eksik kalınca istenen seviyede oyun hakimiyeti kuramadılar.

Galatasaray'ın ilk yarıda topa sahip olduğunu ancak bu durumun Fenerbahçe'nin istediği doğrultusunda gerçekleştiğini aktaran Demirkol, şu değerlendirmeyi yaptı:

Arda ve Belhanda’nın sezon başından bu yana gördüğümüz tek top oyunu sekteye uğradı. Galatasaray sezon başından bu yana övdüğümüz gibi değildi yani. Fenerbahçe rakibinin pas opsiyonlarını oldukça azalttı.

Şansal Büyüka: Zor kaybetmek Fenerbahçe’nin doğasında yıllardır var

Süper Lig’e Galatasaray'ın çok iyi, Fenerbahçe'nin ise çok kötü başladığını bu nedenle sarı-kırmızılıların derbinin favorisi olduğunu öne süren Milliyet gazetesi yazarı Şansal Büyüka, karşılaşmayla ilgili şunları kaydetti:

Diğer maçlarında ne kadar kötü, ne kadar etkisiz olursa olsun, derbi maçlarında iyi oynamak, zor kaybetmek Fenerbahçe’nin doğasında yıllardır var... İşin ilginç yanı 'ağır oynuyor, yavaş hücuma çıkıyor' dediğimiz Fenerbahçe, Galatasaray karşısında hızlı çıkışlarla rakibine sıkıntılı dakikalar yaşattı. Nitekim Galatasaray’da tam 7 futbolcunun sarı kart görmesi büyük ölçüde bu hızlı hücumların sonucuydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galatasaray'ın hazır, Fenerbahçe'nin ise yeni bir takım olduğunu savunan Büyüka, "Bu bakımdan henüz bir -iki antrenmanla oynayanlar, hazır olmadıkları için kulübede bekleyenler var. Bu bakımdan beraberlik Fenerbahçe’yi üzmez. Ama bu kadar hazırlıksız bir Fenerbahçe’yi yenemeyen Galatasaray’ı düşündürür" şeklinde görüş belirtti.

Uğur Meleke: Kaygılar umutları bastırıyor, sahadaki ana plan hep kontrol duygusu oluyor

Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Meleke, Galatasaray-Fenerbahçe derbilerinin son yıllarda kısır geçtiğini eleştirdiği yazısında şu yorumda bulundu:

Kaygılar umutları bastırıyor, sahadaki ana plan hep kontrol duygusu oluyor. Bu maçla ilgili 'dağ fare doğurdu' diyemiyorum, zira bir dağ beklentim de yoktu bu kez! Son 11 derbinin 7’sinin berabere bitmesi kesinlikle tesadüf değil.

Fenerbahçe’nin savunma bölgesinde Tisserand-Lemos ve merkezde Sosa, ileri ucunda Valencia ile göstereceği performansı tahmin etmenin çok güç olacağını savunan Meleke, yazısını şöyle sürdürdü:

Sarı-kırmızılılarsa daha 4. haftadan 11’ini ezberletti Türkiye’ye. Galatasaray adeta kitabın 100’üncü sayfasına gelmişken, Fenerbahçe henüz kapağı çeviriyor gibiydi sanki. Ancak maç öncesi veriler, daha önce onlarca derbide oluğu gibi yanılttı yine. Evet, 90 dakika bittiğinde iki takım da evine birer puan götürdü ama yeniden yapılanma sancıları yaşayan Fenerbahçe’nin derbi performansı bir tık daha tatmin ediciydi sanki.

Deniz Çoban: Tisserand'ın kırmızısı atlandı

Eski hakem ve spor yorumcusu Deniz Çoban, Fanatik gazetesindeki bugünkü yazısında maçın hakemi Ali Palabıyık'ın 90 dakika kontrolü elinde tuttuğunu ve fazla kritik pozisyonun yaşanmadığını dile getirdi.

Çoban, karşılaşmanın tartışmalı pozisyonlarını şöyle değerlendirdi:

10’da Thiam, 11’de Valencia, 56’da Marcao yaptıkları faullerde sarı kart görmeliydiler. Ayrıca Taylan ve Gustavo’nun kartlarının da hatalı olduğunu düşünüyorum. 

88’de Luyindama, Ferdi’nin eline kazara basıyor. Hakemin pozisyonu devam ettirmesi doğruydu. 

Erol Bulut’un sarı kart gördüğü pozisyonda, Ömer Bayram’ın lehine çaldığı faul düdüğünde hatalıydı. Tisserand’ın müdahalesi topaydı.

"Bariz gol şansı..."

"Maçta tartışılacak tek kritik karar bence 23’te yaşandı" diyen Çoban, Falcao-Tisserand arasındaki poziyonu şöyle yorumladı:

Falcao topla buluşup tam ceza sahasına girecekken, Tisserand, topu eliyle oynadı. Palabıyık ise sarı kartını çıkarttı. Top her ne kadar yüksekten gelse de; şiddeti ve düştüğü yere baktığımda Falcao’nun topu kontrol etme olasılığını yüksek görüyorum. Dolayısıyla 'bariz gol şansı' nedeniyle kırmızı kartın bu pozisyonda daha doğru olduğunu düşünüyorum. Fakat bu yorumum göreceli, sana göre/bana göre bir değerlendirme. Dolayısıyla tartışılan bir karar için VAR müdahalesinin yapılmaması da doğru görünüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU