Bilim insanları bile çözemedi: Bu "parlak kırmızı yığın" ne?

Uzmanlar kafadan bacaklı türüyle ilgili sınırlı bilgiye sahip

Gizemli yaratık, Whidbey Adası'nda bulduğunda çoktan ölmüştü (Whidbey Camano Land Trust)
 

ABD’nin Washington eyaletinde kayalık bir kıyıda bulunan gizemli çok kollu deniz canlısı, ülke çapında kafadan bacaklılar üzerine çalışan uzmanları harekete geçirdi.

Bir metre boyundaki bu canlı, batı kıyısı kırmızı ahtapotu (Octopus rubescens) muydu? Yoksa derin sularda yaşayan vampir kalamar (Vampyroteuthis infernalis) mı, ya da “dumbo” adıyla da bilinen ve yine derin sularda yaşayan Grimpoteuthis cinsinden bir tür müydü?

Live Science'ın haberine göre, bilim insanlarının önemli bir kısmı üçünün de yanlış tahmin olduğunu düşünüyor ve buluntunun bu kadar kuzeyde nadiren gözlenen başka bir türe ait olduğunu öne sürüyor: Yedi kollu ahtapot (Haliphron atlanticus.)

Seattle’ın kuzeyindeki Puget Boğazı’nda yer alan Whidbey Adası’nın sakinlerinden Ron Newberry, 29 Ağustos sabahı balık tutmaya giderken bu garip canlıya ilk rastlayan kişi oldu. Gelgit deniz seviyesini düşürmüş ve yosunlarla kaplı kayalıkları açığa çıkarmıştı. Newberry o anları şöyle anlattı:

Ve işte oradaydı, dokunaçları varmış gibi görünen kırmızı yuvarlak bir yığındı.

Newberry, kırmızı canavarı fark ettiğinde çoktan ölmüştü. Yine de birkaç fotoğrafını çekerek Whidley ve Camano adalarında faaliyet gösteren bir tabiat koruma derneğinin Facebook ve Instagram sayfalarında paylaştı. Sonrasında gelgitle yükselen deniz, canlıyı yeniden boğazın sularına sürükledi.

Ancak Newberry’nin gönderileri hızla yayıldı; Facebook paylaşımı bir gün içinde 21 bin kişiye ulaştı. Newberry pek çok akademik kurumdan uzmanların canlının türüyle ilgili fikirlerini ilettiğini ve çoğu kişinin yedi kollu ahtapotta uzlaştığını ifade etti.

Walla Walla Üniversitesi’nden bir profesör, Puget Boğazı’nda veya Washington’da böyle bir ahtapotun kaydı bulunduğunu bilmediğini söyledi.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’ne göre (IUCN) yedi kollu ahtapot “asgari endişe altındaki türler” arasında sınıflandırılıyor. Ancak tam sayıda bilinmiyor ve bilim insanları doğal yaşam ortamıyla ilgili de sınırlı bilgiye sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan, bilim insanları bu canlının beslenme düzeninden haberdar. 2017’de yayımlanan bilimsel bir makaleye göre, Kaliforniya ve Hawaii açıklarındaki insansız sualtı araçlarının çektiği görüntüler derin suda yaşayan ahtapotu kollarında denizanası tutarken görüntüledi ve ahtapotun mide içeriği analizi de denizanalarını yediğini doğruladı.

Ayrıca ilgi çekici ismine karşın ahtapot yalnızca 7 kola sahip değil. Erkeklerinde 8. kol sağ gözlerinin bitişiğindeki bir kesede bulunuyor ve erkek bunu olası bir eşe sperm aktarırken çıkarıyor. Ancak tür, ismini 7 kollu görüntüsünden alıyor.

Bazı uzmanlar canlıdan küçük bir parça alınsaydı DNA’sının analiz edilebileceğini söylese de Newberry buna karşı çıkıyor:

Bu benim yapmak isteyeceğim bir şey değil. Ben doğayı olduğu gibi bırakmayı tercih ederim.

 

Live Science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU