Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz

Ermenistan'ın sivillere yönelik saldırılarına ilişkin konuşan İlham Aliyev, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor" dedi

"Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır" / Fotoğraf: AA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın sivillere yönelik saldırılarının ardından Ulusa Sesleniş konuşması yaptı.

"Bu Ermeni faşizminin gelecekteki göstergesidir"

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarının sürekli bir hale geldiğine işaret eden Aliyev, "Ermenistan'ın başlattığı saldırı neticesinde şehit ve yaralılarımız var. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan'dır. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Ermenistan ordusuna ait askeri araçları imha ettik. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor. Temmuzda Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırında, Tovuz istikametinde, yeniden top ateşleri neticesinde sivillerimiz ve bir hane zarar görmüştür. Bu Ermeni faşizminin gelecekteki göstergesidir" şeklinde konuştu.

Saldırıların, Ermenistan tarafından başlatıldığının herkes tarafından bilindiğini ifade eden İlham Aliyev "İlk ölenler de Azerbaycan vatandaşları olmuştur. Azerbaycan, düşmana gereken cevabı vermiştir ve bir santimetre ileriye gidememişlerdir. Düşman püskürtüldü ve toprak bütünlüğümüz korundu" dedi.

"Siyasi amaçları, Azerbaycan’ı yeni işgallerle zayıflatmaya çalışmaktır"

Azerbaycan’ın savaşı Ermenistan topraklarına taşımak için yeterli gücünün bulunduğunu savunan Aliyev, "Ancak bizim Ermenistan topraklarında askeri hedeflerimiz yok. Ermenistan’ın ilk hedefleri arasında Azerbaycan topraklarının işgali bulunmaktadır. Onların siyasi amaçları, Azerbaycan’ı yeni işgallerle zayıflatmaya çalışmaktır. İşgal siyaseti yürütmektedirler" ifadelerini kullandı.

Aliyev, Ermenistan’ın, ülkelerinde bulunan ekonomik ve sosyal sorunların üzerini örtmeye çalıştığını da ileri sürerek "Ermenistan müzakere sürecinin bozulması için de elinden geleni yapıyor. Bunu başardıklarını da söyleyebilirim. Ermenistan’ın iki yüzlü ve yapıcı olmayan tutumu nedeniyle görüşmeler durdu" dedi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Ermenistan müzakereleri bozmak istiyor"

Ermenistan’ın, Azerbaycan’a ayrılıkçı gruplar gönderdiğini ifade eden Aliyev, "Bu grubun başı Azerbaycan emniyeti tarafından yakalanmıştır. Söz konusu şahsın ifadeleri net bir şekilde göstermektedir ki bu ayrılıkçı grup, Azerbaycan’a sivillere karşı terör eylemleri yapmak için gelmiştir. Bugün Ermenistan sivillere ve askerlerimize yönelik yeni bir provokasyon gerçekleştirmiştir. Bunun cezasını aldılar ve alacaklar. Ermenistan, farklı ülkelerden teröristleri Azerbaycan’a karşı kullanmaktadır. Ermenistan, teröre sponsorluk yapan bir devlettir." şeklinde konuştu. 

"Karabağ, Azerbaycan’ındır"

Ermeni yetkililerin, "Karabağ, Ermenistan’ındır" şeklinde açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Aliyev, "Bu yalandır. Karabağ, Azerbaycan’ındır. Bu tür zararlı açıklamalar, müzakere süreçlerine de darbe vurmaktadır. Ermenistan’ın amacı müzakere sürecini bozmak ve mevcut statükoyu korumaktır. Halbuki Minsk grubunda yer alan ülkelerin liderleri defalarca statükonun korunmayacağını ifade etmişlerdir. Bu da işgalin son bulması gerektiği anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

"Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor"

Ermeni yetkililerin on binlerce kişiden oluşan "gönüllü" askeri gruplar yaratmaya yönelik açıklamalarda bulunduklarına işaret eden Aliyev, şöyle konuştu:

Bu ne için ve kime lazım? Bu oluşumlar, bugün Azerbaycan’a yönelik yapılan saldırıların hazırlık çalışmalarıydı. Birleşmiş Milletler kürsüsünde Ermenistan’ın yeni bir savaşa hazırlandığını duyurmuştum. Ermenistan durdurulmalıdır ve durdurulacaktır. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor.

Aliyev, Ermenistan’daki ağır sosyal ve ekonomik sorunlar nedeniyle demografik bir buhran yaşandığını ve bu ülkeden nüfusun azaldığını da ifade etti.

"Ermenistan işgalci devlettir ve bu işgale son verilmelidir, verilecektir"

Ermenistan’ın "çirkin siyaset" yürüterek, bölgedeki tehlike merkezi haline geldiğini savunan İlham Aliyev, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

Azerbaycan sadece öz topraklarını savunmaktadır. Dağlık Karabağ, tarihi olarak Azerbaycan toprağıdır ve bu hakikattir. Bu konuda uluslararası hukuk da bizim yanımızdadır. Bütün ülkeler Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanımaktadır. Kendi öz topraklarımızı savunuyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’ındır. Ermenistan ordusunun bizim toprağımızda ne işi var? Ermenistan işgalci devlettir ve bu işgale son verilmelidir, verilecektir.

Ne olmuştu?

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, bu ‪sabah ateşkesi ihlal ederek cephe hattında Azerbaycan ordusu ile Terter rayonuna bağlı Kapanlı, Ağdam rayonuna bağlı Çıraklı ve Ortakerbent, Fuzuli rayonuna bağlı Alhamlı ve Şükürbeyli ve Cebrail rayonuna bağlı Çocukmercanlı köylerini ağır silahlarla yoğun şekilde ateşe tutmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU