Bakan Varank: 3 aşı projemizde sona geldik diyebiliriz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, virüse karşı Türkiye’de üretilen aşıların insan denemeleri aşamasına geldiğini bildirdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili aşı çalışmalarında hayvan denemelerinin tamamlandığını, insan denemeleri kısmına gelindiği bilgisini verdi.

Varank, virüse karşı atlardan antikor elde ederek ‘Covidsera’ isimli antiserum çalışması yapan Adıyaman Organize Sanayi Bölgesindeki Vetal Aşı Fabrikasında incelemede bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

thumbs_b_c_8680ca677ccef3347baaef42e1653da0 (1).jpg
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank​​​​​​​. Fotoğraf: AA


Varank, Türkiye’nin aşıda insan denemeleri seviyesine geldiğini kaydetti.

 “Aşıları ülkemizde üretmek istiyoruz”

Varank aşıların Türkiye’de üretilmesini istediklerini ifade ederek şunları söyledi:

Hem aşı geliştirme hem de ilaç geliştirme projelerimiz büyük bir kararlılıkla, bilim insanlarımızın üstün gayretleriyle devam ediyor. Aşı geliştirme çalışmalarında 2 projede hayvan denemelerini tamamladık. İnsan denemeleri kısmına geldik. Osman Erganiş hocamız burada, oda bizimle beraber. Oda inaktifvirüs aşısında, çalışmalarında son noktaya geldi. Dosyalarını Sağlık Bakanlığına teslim etmek üzere. Yani 3 aşı projemizde sona geldik diyebiliriz. Tabi ki bu aşıların geliştirilmesi yanında bunların üretimi de önemlidir. Bunları Türkiye’de üretebilmek için alt yapıya sahip bütün şirketlerimizi geziyoruz. İşte burada Vetal bizim önemli bir adayımız. Buradaki tesislerin Sağlık Bakanlığımızın sertifiye etmesinden sonra buradaki tesisler insan aşısı üretmek için de çok rahat bir şekilde kullanılabilecek. Biz Sağlık Bakanlığımız ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Ekipler geldi bu tesisleri ziyaret etti. İnşallah buradaki sertifikasyon çalışmalarından sonra insan denemesi aşamasına gelen çalışmalarımızın burada üretimini yapıp Faz-1 aşamasına geçmek istiyoruz.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU