Elektronik sigara likit ve kartuşlarında astıma yol açan bakteri ve mantarlar bulundu

Yüzlerce kanserojen kimyasal içeren tütün yerine sadece nikotin içeren elektronik sigaralar büyük ölçüde daha güvenli olsa da bu zararsız oldukları anlamına gelmiyor

Bakteriyel bulaşanların tütünde ve mentol aromalarında daha yaygın olduğu saptandı

Bakteri ve mantar içeren elektronik sigara kartuşları ve likitlerinin akciğer enfeksiyonları ve astıma sebep olabileceğini ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Harvard araştırmacıları ABD’deki 75 elektronik sigara markasının 4’te 1'i inceledi ve bu markaların 5’te 4’ünün bulaşıcı mantar içerdiğini saptadı. Çalışmada mühürlü ve tekrar doldurulabilir ürünler de incelendi.

Araştırmacılar, E coli bakterisinin ürettiği bakteriyel endotoksinler ve istilacı mantarların hücre duvarının bir parçası olan β-D-glukan dahil olmak üzere elektronik sigaralarda astım gibi akciğer rahatsızlıklarını tetikleyen kimyasalları inceledi.

Araştırmanın başyazarı ve çevre genetikçisi Profesör David Christiani’ye göre bu bakteri ve mantar yan ürünlerinin “akut ve kronik solunum yolu etkilerine” yol açtığı kanıtlandı. Christiani şunları ekledi: Elektronik sigara ürünlerinde toksin tespit edilmesi bu sigaraların solunum yollarına olası negatif etkilerine dair endişeleri artırıyor.

Environmental Health Perspectives adlı bilimsel yayında yer alan araştırma sonuçları, sigarayı bırakmak için kullanılan elektronik sigaranın olası tehlikelerinin göz ardı edildiğine dair yapılan akademik tartışmaların ardından yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kansere yol açan yüzlerce kimyasalı içeren tütün yerine sadece nikotin içeren elektronik sigaralar büyük ölçüde daha güvenli olsa da bu zararsız oldukları anlamına gelmiyor.

Profesör Martin McKee, elektronik sigaraların ortaya çıkışının üzerinden yeterli zaman geçmediği için henüz uzun vadeli etkilerinin tam olarak saptanamadığına dikkati çekti.

Elektronik sigara likitine konan katkı maddelerinin ve aromaların uzun vadede olumsuz sonuçlara yol açabileceğini iddia eden önceden yapılmış çalışmalar da var.

Birmingham Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre elektronik sigaranın yoğunlaştırılmış sıvısı bağışıklık sisteminin ciğerleri temizleme yeteneğine müdahalede bulunabiliyor.

Özellikle günümüzde antibiyotiğe ve mantar önleyici tedavilere direnç düzeylerinin artmasının yanı sıra bu likitlerin ayrıca zararlı istilacıları içermesi ciddi sonuçlara yol açabilir.  

Harvard Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmada, 75 elektronik sigara markasından 17’sinin yani yüzde 23’ünün endotoksin ve 61’ininse glukan içerdiği bulundu.

Bakteriyel bulaşanların tütünde ve mentol aromalarında daha yaygın olduğu saptanırken glukanların meyve aromalarında ve tekrar doldurulabilen kartuşlarda daha fazla bulunmasının üretim esnasındaki farklılıklardan kaynaklandığı belirtildi.

Araştırmanın yazarları konuyla ilgili politikaların düzenlenmesinde çalışma bulgularının dikkate alınmasına vurgu yaparken bağımsız uzmanlar sonuçların gerçek ortamda test edilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU