HDP'den gözaltılara tepki: Yargı iktidarın sopası haline geldi

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar" diyerek gözaltılara tepki gösterdi

Mithat Sancar / Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "Kobane soruşturması" kapsamında, aralarında 2014 yılında partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına ilişkin partinin Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

HDP'nin MYK üyeleri ve milletvekillerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Sancar, "Yapılan operasyonlarla Kars Belediyesi Eş Başkanı'mız Ayhan Bilgen, eski vekillerimizden Sırrı Süreyya Önder ve çok sayıda eski milletvekilimiz gözaltına alınmıştır. Bu planlanmıştır. Yargı uzun süredir olduğu gibi burada da iktidarın sopası olarak kullanılmaktadır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ortada iktidar sopası işlemi gören bir aygıt vardır"

Yargının iktidarın elinde bir sopa haline dönüştüğünü savunan Sancar, "Bahçeli'nin her söylediğini talimat olarak uygulayan, serbest bırakılmak istediği kişiyi serbest bırakan, iktidarın tutuklanması gerektiğini belirttiği kişileri, ertesi gün rehin alan bir yargıdır. Buna evrensel anlamda yargı demek elbette mümkün değildir. Ortada iktidar sopası işlemi gören bir aygıt vardır" diye konuştu.

Sancar, gözaltı operasyonunun 6-8 Ekim olaylarının bahane edilerek yürütüldüğünü ve bu olaylardan HDP'nin sorumlu olmadığını kaydetti. 

6 yıldır uğraşmalarına rağmen olaylarda HDP'nin sorumluluğunu ortaya koyacak hiçbir delil ortaya koyamadıklarını belirten Sancar, "Hiçbir makul inandırıcı gerekçe ortaya koymamışlardır. 6-8 Ekim eylemlerinin sorumlusu, partimiz asla değildir. Tam tersine o dönem uyguladıkları politikalarla, IŞİD'in saldırılarını müjdeler gibi duyuran ve ardından sokakta saldırıların yaygınlaştırmasını, şiddetin yaygınlaşmasına zemin hazırlayan siyasi iktidardır" ifadelerine yer verdi.

"7 Haziran seçimlerinin hezimetini unutamayanlar partimizi karalıyor"

"7 Haziran seçimlerini hezimetini unutamayanlar, o seçimde iktidarı kaybedenler, bunun sorumlusu olarak gördükleri partimize karşı her türlü karalama kampanyasıyla sistematik bir saldırıya başladı" diyen Sancar, devamında şunları söyledi:

Bu saldırıların da içinde yer aldığı politikaları, darbe planlarıyla adlandırmıştık ve çeşitli uygulamalarla kademe kademe hayata geçirileceğini söylemişti. Bizim söylediğimiz gibi oldu, iktidar 7 Haziran seçimlerini geçersiz kıldı. Kaos ortamının yaşandığı bir zamanda seçimlerin yenilenmesi sürecini başlattı. Ardından dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla büyük siyasi soykırım operasyonu gerçekleştirdiler. Eş Başkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil olmak üzere çok sayıda milletvekili arkadaşımız gözaltına alındı.

"Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar"

HDP'nin kararlı mücadelesinin iktidarın en büyük korkusu haline geldiğini aktaran Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çeşitli zamanlarda saldırılar devam etti. Ama HDP diz çökmedi, HDP mücadeleden vazgeçmedi, tam tersine kararlığını yükseltti. Cesaretli mücadelesini daha da güçlendirdi. Bu kararlı mücadele de iktidarın en büyük korkusudur. Çünkü iktidar biliyor ki kendisine kaybettirecek esas aktör HDP’dir, güçlü halk desteği ve kararlılığıdır. İktidar haksız değil, HDP’den korkmakta haksız değil, çünkü bir seçimde daha yeniden yenilgiyi HDP tattırmıştır. Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU