Yusuf Kaplan: Biz tarihten çekildik, dünya cehenneme dönüştü

"Dünya bizi bekliyor, farkında mıyız bunun?"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesi Lozan Anlaşması’na dair eleştiriler yönelttiği yazısında “Bin yıllık dünya tarihini biz yaptık. Biz tarihten çekildik, dünya cehenneme dönüştü” dedi.

Kaplan, bugünkü köşe yazısında Lozan’a dair eleştirilerini dile getirdikten sonra Türkiye’nin “yeni bir hamle yapmasının beklendiğini” söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’nin büyük bir güç olabilmesi, kendine ait bir Söz’ünün, bir İddia’sının, bir Medeniyet Tasavvuru’nun olabilmesiyle mümkün. Türkiye, başkalarının iddialarını, sözlerini, projelerini tekrarlamakla bir çıkmazdan ötekine yuvarlanmaktan kurtulamayacak, hep başkalarına bağımlı kalacak, itilecek-kakılacak yani Terminatör her zaman iş başında olacaktır. Mazlum halkların, hatta Batılıların “Türkiye, yeni bir hamle yapacak mı, acaba?” diye bize baktıkları bir zaman diliminde, Türkiye’nin güçlü bir medeniyet fikriyle donanması, bunun için de yakın ve uzak geçmişiyle derinlemesine yüzleşmesi, hesaplaşması ve geleceği kuracak bir medeniyet hamlesi başlatması gerekiyor...

Aksi takdirde yaşadığımız köklü tarihî-kültürel sorunların hiç birini kalıcı olarak çözemez, bu topraklardaki varlığımızı bile koruyamaz ve insanlığa umut olabilecek uzun, meşakkatli bir medeniyet yolculuğuna çıkamayız. Bin yıllık dünya tarihini biz yaptık. Biz tarihten çekildik, dünya cehenneme dönüştü. Dünya bizi bekliyor, farkında mıyız bunun?

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU