Kocaeli Üniversitesi'nde Kovid-19 aşı denemelerine başlandı... Her gün 10 gönüllü üzerinde test yapılacak

Aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Akhan, "Bugün Dekan yardımcımız Prof. Dr. Hüsnü Efendi gönüllü oldu. Diğer doktor arkadaşlar arasında gönüllüler var. Her gün 10 gönüllü şeklinde devam edeceğiz" dedi

Fotoğraf: AA

Çin'den gelen aşının denemelerine ilişkin bilgi veren KOÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, söz konusu çalışmaların salgının gidişatını değiştirecek çalışmalar olduğunu söyledi.

Birçok ülkede aşı çalışmalarının yapıldığını ve bunlardan birinin de Çin'den gelen aşı olduğunu dile getiren Akhan, bunun denemelerinin Türkiye'de birçok merkezde başlayacağını kaydetti.

"Her gün 10 gönüllü üzerinde yapılacak"

Aşı denemelerine ilk olarak Hacettepe Üniversitesinde başlandığını hatırlatan Akhan, "Biz de ikinci merkez olarak başladık ve gönüllü esasına dayanıyor. Bugün Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Hüsnü Efendi gönüllü oldu. Diğer doktor arkadaşlar arasında gönüllüler var. Her gün 10 gönüllü şeklinde devam edeceğiz" diye konuştu.

Gönüllü olacak kişilerin daha önce virüse yakalanmamış olması gerektiğini belirten Akhan, "Önce PCR ve antikor testi yapıyoruz. Uygunlarsa yaşları da 18-59 arasındaysa sağlık çalışanlarının hepsine yapabiliriz. 14 gün sonra bir doz aşı daha var ve ondan sonra takipleri var bu kişilerin" ifadelerini kullandı.
 

20200923_2_44490243_58349371.jpg
Fotoğraf: AA


"Faz 3 sorunsuz bir şekilde geçtiği anda aşı hazır hale geliyor"

Faz 3'ün hem ilaç hem de aşı çalışmaları içinde çok önemli bir yeri olduğuna dikkati çeken Akhan, şöyle devam etti:

Önce hayvan deneyleri yapılıyor bir ilacı veya aşıyı araştırmak için. Hayvan deneylerinden sonra Faz 1'e geçiliyor. Faz 1'de daha çok yan etkilerine bakılıyor. Faz 2'ye geçildiğinde daha çok hangi dozun daha etkin olduğuna bakılıyor. Faz 3'e geldiğinde daha geniş kapsamlı kişilere yapılması ve ondan sonra etkinse piyasaya sürülüp herkesin aşı olması aşamasına geliniyor. Faz 3 aslında sorunsuz bir şekilde geçtiği anda aşı hazır anlamına geliyor. Faz 3 testleri geniş gruplara ve sağlıklı kişilere yapıldığı için diğer aşamalara göre biraz daha zaman alabiliyor. Her merkezde başladığı için birkaç hafta içinde önemli bir sayıya ulaşacaktır. Türkiye için 13 bin gibi bir sayı var, bu tamamlandıktan sonra sonuçlar değerlendirilecek ve ona göre yol alınacak.

Salgınla şu an baş edilebilecek durumda olunmadığını vurgulayan Akhan, "Aşı buna dur diyecek, o yüzden aşıya bu kadar önem veriyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU