Kardashian ve ünlüler ordusunun Facebook boykotu Zuckerberg'i korkutmasa da değerli

Sosyal ağda kolayca rastlanabilecek iğrençlikler göz önüne alındığında, #StopHateforProfit (#KâriçinNefretiDurdur) kampanyasının dikkatleri Facebook üzerinde tutmaya yönelik çalışmaları önem taşıyor

Kardashian, açıklamasında "Sosyal medyada paylaşılan yanlış bilgiler seçimlerimiz üzerinde ciddi etkiye sahip ve demokrasimize zarar veriyor" demişti (Reuters)

Editörüm "Bu sabah Kim Kardashian üzerine yazman gerekecek" dedi.

"Dur bir saniye" diye cevap verip devam ettim: "Tamamdır, paslanmış çivileri aldım ve şimdi onları elime çakıyorum."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Dur, kendini bir doz tetanos aşısından kurtarabilirsin, bu ciddi bir hikaye. Kardashian Facebook'u boykot eden bir ünlüler ordusunun saflarına katılmış. Aralarında Leo DiCaprio, Katy Perry, Sacha Baron Cohen, Ashton Kutcher ve Jennifer Lawrence da var. Bir gün boyunca Facebook ve Instagram'dan çıkıyorlar."

Pat, pat, pat, OVVVVVV.

Ama belki biraz haksızlık ediyorumdur. Boykotun parçası olduğu kampanya #StopHateforProfit (#KâriçinNefretiDurdur) tarafından yürütülüyor ve arkasında bazı iyi insanlar ve kuruluşlar var. Mesela ABD'deki Beyaz Olmayan Kişilerin Gelişimi İçin Ulusal Birlik bu kıymetli kuruluşlardan biri.

Sosyal ağda kolayca rastlanabilecek iğrençlikler (tabii eğer ağın algoritmaları, sonrasında derin ve karanlık bataklıklara sürüklenen çok fazla kişiye yaptığı gibi sizi de aktif olarak bir şeyleri kabul etmeye zorlamıyorsa) göz önüne alındığında, kampanyanın dikkatleri Facebook üzerinde tutmaya yönelik yürüttüğü çalışmalar önem taşıyor.

Dezavantajlı gruplar aleyhine nefret ve yalan yanlış bilgiler yayan dedikoducular, ırkçılar, kötü aktörler, düzenbaz hükümetler... Bunlar, sosyal medyayı garezle dolu, zonklayan bir çıbana dönüştürmeye yardım eden kötücül bir ittifak kurdu.

Bu ittifak, siyasetinin zehirlenmesine yardımcı oldukları (gerçi Cumhuriyetçi Parti onların yardımı olmaksızın da bu işlevi zorlanmadan yerine getirebiliyordu) çağı belirlemeye doğru ilerleyen ABD'deki seçimlerde ibrenin yönünü yine değiştirebilir.

Bir grup ünlünün katıldığı tek günlük bir boykot Facebook'ta çok büyük bir değişim için yeterli görünmüyor. En iyi ihtimalle, şirketin sağ omzunda bir sivrisinek ısırığı etkisi yapar.

Wall Street'in tepkisi aydınlatıcıydı. Boykot duyurulduğunda hisseler biraz sendeleyerek o günün işlemlerinde en düşük seviyeye düştüğünde, patron Mark Zuckerberg'in servetinin 7,6 milyar dolar (yaklaşık 58 milyar TL) azaldığını fark eden bazı muhabirler heyecanlandı.

Bu epey büyük bir rakam gibi görünüyor, ta ki senin benim için Starbucks'ın süslü kahvelerinden bir fincan içmenin maliyeti neyse, onun için de 7,6 milyar doların aslında aynı şey olduğunu fark edene kadar. Ve hisseler kısa süre sonra, boykottan önce günü bitirmek için yeniden toparlandı ve bu süreçte de Zuckerberg'e, Superior Gölü'nü doldurmaya yetecek balkabaklı baharatlı latte alacak parayı kazandırdı. Başka bir deyişle: Yatırımcılar "boşver" dedi.
 


Bu arada, Zuckerberg'in şirket üzerinde oylama yapabilecek kontrole sahip olduğu ve aslında canı ne isterse yapabileceği düşünülürse, yatırımcıların ne düşündüğünün pek de önemi yok. Şu ana dek Facebook'u hedef alan daha önemli aksiyonlar Unilever gibi şirketlerden geldi. O ve onun gibi birkaç büyük reklam veren, ünlülerle aynı sebeplerden ama onlarınkinden daha uzun bir süre için platformu kullanmaya ara verdi.

Bu bile bu finans devini çok az rahatsız etti. Facebook, fiiliyatta tekel gibi çalışıyor. Tarih bize, tekellere zarar vermek bir yana, onları kımıldatmanın bile çok zor olduğunu gösteriyor

Gerçekçi bir şansı olan yegane kişiler düzenleyiciler ve kanun koyucular.

İlkinin harekete geçmesi için ikincisinin başı çekmesi gerek ama şu anda çıbandan fışkıran nefret, garez ve düşmanlıktan istifade eden o kadar çok kanun koyucu var ki. Donald Trump ve partisi, cehennemindeki fanatik yandaşlarıyla kötücül bir ittifak kurdu.

Trump'ın yeniden seçilmesinin Zuckerberg'in işine geleceğini savunan bir argüman var ki bu, Facebook'un bugüne kadarki görünürde yumuşak ve belirsiz tepkisini açıklayabilir.

O halde boykota geri dönelim: Bütün bunlara karşı bir değeri yok mu? Belli olmaz. CEO'lar, özellikle kendileri de meşhur olan tanınmış CEO'lar, kurumsal Ölüm Yıldızlarını yöneten Darth Vader'lar olarak resmedilmekten pek hoşlanmaz. Küçük bir ülkeyi veya Zuck'ın durumunda büyük bir ülkeyi satın almaya yetecek kadar paranız olsa bile, kibar bir toplumda dışlanmış biriyseniz bu pek eğlenceli olmayacaktır.

Bunun gibi ses çıkaran, gürültülü kampanyalar değersiz değil. Tartışmayı canlı tutarak nihayetinde reformdan, gerçek reformdan yana olanları güçlendirmeye de yardım edebilirler. Mesela Senatör Elizabeth Warren gibi insanları.

Yani evet, bunu söylemek bana ne kadar acı verse de bu hâlâ Kardashian ve ünlü dostları için uğraşmaya değer bir eylem olabilir. Şimdi. O paslı çivi nerede? OVVVVVV.


 

 

* James Moore'un makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Kim Kardashian ve ünlüler ordusunun Facebook boykotu Zuckerberg'i korkutmaz ama yine de buna değer, işte nedeni

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU