160'tan fazla dünya lideri ve diplomattan Birleşik Krallık'a ortak mektup: Julian Assange'ı serbest bırakın

Mektupta Assange'ın ABD'de adil yargılanmayacağı iddia ediliyor

Julian Assange'ın serbest bırakılması talebiyle Londra'da zaman zaman gösteriler düzenleniyor (AP)

160'tan fazla dünya lideri, politikacı ve diplomat, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın Birleşik Krallık'ta (BK) tutulduğu hapishaneden çıkarılması ve ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini belirtti.

Üst düzey isimlerden oluşan grup, BK Başbakanı Boris Johnson'a ve kabinesindeki bakanlara hitap eden açık bir mektupta Assange'a destek verdi.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez'in yanı sıra Brezilya'nın eski devlet başkanlarından Dilma Rousseff ve Luiz Inacio Lula da Silva da mektubun imzacıları arasında yer aldı.

Mektubu imzalayanlara Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eski Ekvador lideri Rafael Correa gibi ABD'yi eleştiren bazı isimler de katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

49 yaşındaki Assange, 2010 ve 2011'de WikiLeaks üzerinden gizli diplomatik yazışmaları sızdırdığı gerekçesiyle casusluk suçlamalarıyla yargılanacağı ABD'ye iade edilmemek için mücadele veriyor.

Assange suçlu bulunması halinde 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Mektup ilk olarak ağustos ayında Lawyers for Assange (Assange için Avukatlar) adlı grup tarafından kaleme alındı. Mektuba imza atan siyasetçilerin isimleriyse pazartesi günü açıklandı.

Mektupta Assange'ın neden iade edilmemesi gerektiğine dair bir dizi hukuki argüman sıralanıyor ve bunların arasında Assange'ın adil yargılanmayacağı ve "işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya maruz bırakılacağı" da yer alıyor.

Assange'ın avukatı Jennifer Robinson, NBC News'e verdiği röportajda "Bu mektup, ABD'nin Assange'ın iadesi ve yargılanması için gösterdiği çabalara karşı dünya genelinde büyüyen muhalefeti ve bu davanın siyasi doğasını gösteriyor" dedi.

Assange 7 yıl boyunca sığındığı Ekvador Büyükelçiliği'nde Nisan 2019'da tutuklanmıştı.

Kefalet Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle hemen tutuklanıp 50 hafta hapis cezasına çarptırılan Assange iade davası tamamlanana kadar HM Belmarsh Cezaevi'nde kalacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU