Çin lideri Şi için "palyaço" diyen emlak kralı, "yolsuzluk" suçlamasıyla 18 yıl hapse mahkum edildi

Ren'in destekçileri, bu davanın Devlet Başkanı'nı eleştirecek diğer kişiler için gözdağı anlamına geldiğini söyledi

Çin liderini eleştiren bir makale kaleme aldıktan sonra bir süre Ren Zhiqiang'dan haber alınamamıştı (AP)

Çin yönetiminin koronavirüsle mücadele yöntemini eleştirerek Devlet Başkanı Şi Cinping için "palyaço" benzetmesi yapan Çin Komünist Partisi (ÇKP) eski üyesi ve emlak kralı Ren Zhiqiang yolsuzluk suçlamasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

New York Times'ın haberine göre Pekin'deki mahkeme, Ren'in "geçmişte bulunduğu konumları rüşvet almak ve kamu fonlarını zimmetine geçirmek" için kullandığı hükmüne varırken, işadamının yasadışı yollarla yaklaşık 2,9 milyon dolar (yaklaşık 22,2 milyon TL) kazandığını belirtti.

Mahkeme ayrıca Ren'in hükmü kabul ettiğini ve kararı temyize götürmeyeceğini bildirdi. Bununla birlikte haberde, davanın ÇKP kontrolündeki mahkemelere getirilen diğer hassas davalarla kıyaslandığında bile hızlı ve gizli bir şekilde yürütüldüğü aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre Ren'in destekçileri, mahkemeden çıkan uzun süreli hapis cezası kararının bu ismin Şi hakkındaki sert sözlerinin cezalandırılması ve Şi'yi ileride eleştirecek kişilere karşı da gözdağı anlamına geldiğini ifade etti.

Ren'in arkadaşlarından Cai Şia, "Ren'i cezalandırmak için ekonomiye dair suçlara başvurarak göz açtırmamak, başkaları için uyarı demektir. Yani 100 kişiyi uyarmak için birini öldürmek gibi. Bu, tüm parti için ve özellikle de onların çocukları için bir ikaz" dedi.

Devlete ait emlak şirketine eskiden başkanlık yapmış olan Ren'den mart ayının ortalarında haber alınamadığı ortaya çıkmış, nisan ayına gelindiğinde de bu ismin sorguda olduğu belirtilmişti.

Çinli milyarder, mart ayının başlarında Şi'nin koronavirüs salgınıyla mücadele sürecini yürütme şeklini eleştirdiği bir makale kaleme aldıktan sonra ortadan kaybolmuştu.

Ren söz konusu makalede partinin basın özgürlüğünü kısıtlamasına ve muhalefete karşı hoşgörüsüz davranmasına tepki göstermişti.

İşadamı, Şi'den bizzat ismen bahsetmese de ülke liderine yönelik dolaylı olarak güç düşkünü "palyaço" benzetmesi yapmıştı.
 


Ren, Çin liderinin 23 Şubat'ta salgının kontrol altına alınması önlemlerine dair ülke genelinde 170 bin yetkiliye hitaben yaptığı video konferansa işaret ederek "Orada durmuş ‘yeni kostümlerini' sergileyen bir imparator değil, kıyafetlerini çıkarmış ve imparator olmaya devam etmekte ısrarcı bir palyaço gördüm" demişti.

Bir zamanlar en seçkin isimlerinden biri olduğu partiden temmuz ayı sonlarında ihraç edilen 69 yaşındaki işadamı, Çin'in politikalarına karşı sözünü esirgemez duruşuyla tanınıyordu. Ren, 2015'te BBC tarafından "Çin'in Donald Trump'ı" diye adlandırılmıştı.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU