Trump'ın 2016 zaferini doğru tahmin eden 'veri gurusu'ndan 3 Kasım tahminleri

Profesör Bela Stantic, iki aday arasındaki farkın azalmasına vurgu yaparak seçim sonuçlarına dair öngörülerde bulundu

Profesör Bela Stantic ve ekibi, seçmen davranışlarıyla ilgili tahminler üzerinde çalışıyor (Griffith Üniversitesi)

Donald Trump'ın kazandığı 2016 ABD başkanlık seçimlerini doğru tahmin eden veri uzmanı, 3 Kasım için de son analizlerini paylaştı. 

Avustralya'daki Griffith Üniversitesi'ne bağlı Büyük Veri ve Akıllı Analiz Laboratuvarı'nın kurucusu olan Profesör Bela Stantic geçmişte yaptığı sıradışı seçim tahminleriyle tanınıyor.

Sosyal medyadaki verileri dikkate alarak seçmen davranışlarını tahmin etmeye çalışan Stantic ve ekibi, 2016 ABD başkanlık seçimlerinde 50 eyaletin 49'unda hangi ismin birinci çıktığını doğru tahmin etmişti. Yine aynı yıl Birleşik Krallık'ta yapılan Brexit referandumuyla geçen yılki Avustralya seçimlerinde de öngörüleri doğru çıkmıştı. Söz konusu üç vakada da kamuoyu anketleri tam tersi bir sonucu işaret ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anda ABD'de Başkan Trump'ın Demokrat rakibi Joe Biden'ı ulusal düzeyde yüzde 6,2 oy farkıyla takip ettiği, kıyasıya rekabetin beklendiği kilit eyaletlerdeyse bu farkın yüzde 3,9'a kadar düştüğü belirtiliyor.

Bu tabloya bakıldığında Biden'ın seçime rahat gireceği öngörüleri yapılsa da 4 yıl önce Trump karşısında kaybeden Hillary Clinton'ın yaşadığı gibi bir sürprizle karşılaşılabileceği ihtimaliyse göz ardı edilmiyor.

3 Kasım'daki seçimlere haftalar kala tahminlerini yaptıklarını belirten Stantic, news.com.au haber sitesine verdiği röportajda, "Şurası açık ki Trump halk oylarını bir kez daha kaybedecek ancak kritik öneme sahip eyaletlerde arayı gerçekten kapatıyor. Florida'da ihtimaller yarı yarıya ama bana kalırsa Trump biraz önde gidiyor. Minnesota ve Pensilvanya'da da öyle. Dahası, Teksas'ta kolayca kazanacak" diyor.

Bu ihtimallerin gerçekleşmesi halinde Trump'ın 270-280 delege çıkarabileceğini işaret eden Stantic, "Konuşmak için belki erken olabilir ama son seçimde tespit ettiğimiz eğilimin geçerli olduğunu söyleyebilirim" ifadesini kullanıyor.
 


Clinton 2016 seçimlerinde rakibi Trump'tan yaklaşık 3 milyon fazla oy almış ancak başkan seçilmek için yeterli delege sayısını Trump yakalamıştı.

Trump Beyaz Saray'a çıkması için gereken 270 delege sayısını aşarak ülke genelinde 290 delege kazanırken, Clinton 232 delegede kalmıştı.

Birçok ülkenin aksine ABD'de başkanın kim olacağı doğrudan halkın oylarıyla belirlenmiyor: Amerikalı seçmenler başkanı belirleyecek seçiciler kurulundaki delegeleri seçiyor. Her eyaletin delege sayısı büyüklüklerine göre değişiklik gösterirken, seçimde eyalet bazında en çok oyu alan parti o eyaletin tüm delegelerini de kazanmış sayılıyor.

 

Independent Türkçe, news.com.au

DAHA FAZLA HABER OKU