Çin'den ABD'ye Hollywood kareleriyle bezeli "gözdağı"

Simülasyon videosunda ABD'nin Guam adasındaki üssünün vurulduğu izleniminin verildiği belirtilirken, görüntülerdeki karelerin Amerikan filmlerindeki sahnelere benzerliği dikkat çekti

Çin Hava Kuvvetleri, nükleer kapasiteli savaş uçaklarının Guam'daki ABD üssünü vurduğu izlenimi yaratan bir simülasyon videosu paylaştı.

Reuters'ın haberine göre Çin'in üzerinde hak iddia ettiği Tayvan yakınlarında tatbikat yaptığı bir dönemde, Çin Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri'nin Weibo hesabından cumartesi günü paylaştığı videoyla ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililerin Taipei ziyaretine tepki dile getirildi.

Çin Hava Kuvvetleri'nin paylaştığı 2 dakika 15 saniyelik video, Hollywood filmlerinin fragmanlarına benzer dramatik bir müzik eşliğinde H-6 bombardıman uçağının hazırlıklar sonrası çöldeki bir üsten havalanmasını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Savaş tanrısı H-6K saldırıya gidiyor" başlıklı videoda, pilotlardan biri düğmeye basıyor ve fırlatılan füze hedefe doğru ilerliyor.

Uydu görüntüleriyle bezeli karelerde atılan füze, gerçekte tam olarak Andersen üssünün olduğu yere benzer bir noktayı vuruyor.

Müzik birden duruyor ve patlamanın etkisiyle zeminin nasıl sarsıldığı ağır çekim görüntülerle ortaya konuyor.

Video için hazırlanan kısa tanımlamadaysa "Anavatanın hava güvenliğinin savunucularıyız, vatan göklerinin güvenliğini her zaman savunacak güvene ve yeteneğe sahibiz" ifadeleri yer alıyor.

Andersen Hava Kuvvetleri Üssü dahil ABD'ye ait birçok büyük askeri tesisin yer aldığı Guam, Asya-Pasifik hattında yaşanabilecek herhangi bir anlaşmazlığa müdahale için kilit önem taşıyor.

Singapur Savunma ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden araştırma görevlisi Collin Koh, söz konusu görüntüye dair değerlendirmesinde "Bu video, ister Tayvan ister Güney Çin Denizi olsun bölgesel parlama noktalarında bir çatışma çıktığında Guam gibi sözde güvenli ve arka plandaki yerlerin bile tehdit altında olabileceğine dair Amerikalıları uyarmayı amaçlıyor" dedi.
 


Bu görüntüler sosyal medyada da ilgi görürken, bazı kullanıcılar videodaki karelerin Hollywood filmlerinden alındığını belirtti.

Stars and Stripes gazetesinin haberine göre Byron Wan adlı bir kullanıcı, videoda füzenin hedeflenen adaya hareketi sırasındaki görüntünün "Transformers: Yenilenlerin İntikamı" (Transformers: Revenge of the Fallen) filminden alındığını, patlama anının 1996 yapımı Nicolas Cage filmi "Kaya" (The Rock) filminin son sahneleriyle uyumlu olduğunu ve yine bir başka karenin "Ölümcül Tuzak" (The Hurt Locker) filminin açılış sahnesinden kullanıldığını ifade etti.

Bu arada geçen hafta Tayvan Boğazı'nın ortalarına birçok jet gönderen Pekin'e tepki gösteren Tayvan pazartesi günü yaptığı açıklamada, silahlı kuvvetlerinin "taciz ve tehditler" ortasında kendini savunma ve karşı saldırı hakkına sahip olduğunu bildirdi. 

 

Independent Türkçe, Reuters, Stars and Stripes

DAHA FAZLA HABER OKU