İnsanların empati kurmaktan kaçma nedeni düşünce tembelliği mi?

Araştırmalar, bireylerin empatiyi yorucu bir zihinsel süreç olarak gördüğünü ortaya koydu

Uzmanlara göre, empati kurmak bireylerin olumlu sosyal davranışlar sergilemesini sağlıyor.

Ancak yeni bilimsel araştırmalar, insanların empati kurmaktan genellikle kaçındığını gösterdi. Buna göre, bireyler empatinin yorucu bir zihinsel süreç olduğunu düşünüyor.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, insanların empatiye ne kadar yatkın olduğunu görmek için bin 200'den fazla katılımcıyla bir dizi deney yaptı.

Deneyleri birçok kez tekrarlayan araştırmacılar, katılımcılara 2 kart destesinden birini seçebilecekleri söyledi.

Deneyin ilk versiyonunda, 2 kartta da çocuk mültecilerin fotoğrafları yer alırken, diğer versiyondaysa 1. kartta gülümseyen insanlar, 2. kartta da üzgün insanların fotoğrafları kullanıldı.

Kartların üzerinde, her seferinde yer değiştiren “hisset” ve “tarif et” yazılı 2 farklı yönerge yer aldı.

“Tarif et” yazılı kartı seçen katılımcıların, fotoğraftaki kişinin dış görünüşünü ayrıntılı şekilde tarif etmesi istendi.

“Hisset” yazılı kartı seçen katılımcılardansa, fotoğraftaki kişinin ne hissettiğini düşünmesi ve duygulara odaklanması talep edildi.

Bunun sonucunda katılımcıların, fotoğraftaki kişilerin mutlu veya mutsuz olmasını önemsemeden, "hisset" talimatlı karttan kaçındığı görüldü. “Hisset” kartının seçilme oranı yüzde 35’te kaldı.

 

 

Çalışmayı takiben yapılan anketteyse katılımcılar, “empati kurmayı öneren kartın bilişsel açıdan daha zahmetli olduğunu, yani daha fazla çaba gerektirdiğini” söyledi.

İnsanların empati kurmaya teşvik edilip edilemeyeceğini görmek isten araştırmacılar; bu kez de katılımcıların yarısına empati konusunda diğerlerinden daha iyi olduklarını söyleyerek, deneyi tekrarladı.

Katılımcıların diğer yarısına ise, empati açısından en alt seviyede performans sergiledikleri söylendi.

Sonuçlar, ilk grubun “hisset” destesinden daha çok kart seçtiğini gösterdi.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacı Daryl Cameron, insanların teşvik edildiğinde, empati kurmaya daha fazla yöneldiğini ifade etti.

Cameron sözlerine şöyle devam etti:

“İnsanların empati duygularını bastırdığına dair genel bir varsayım var. Çünkü empatinin moral bozacağı ya da maliyetli olacağı (hayır kurumlarına bağış yapmak gibi) düşünülüyor. Ancak olumlu duygular içeren durumlarda bile, insanların empati kurarak zihinsel çaba göstermek istemediğini tespit ettik”

Cameron’a göre, insanların empati kurmaya teşvik edilebilmesi, tüm toplum için iyi bir haber olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU