Aliyev: Türkiye ile ortak tatbikatlar Erivan'ı korkutuyor

Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulunan Aliyev, "Azerbaycan yabancı ülkeler arasında Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke oldu. Türkiye de en fazla dış yatırımı Azerbaycan'a yaptı ve bu süreç devam etmektedir" dedi

Fotoğraf: AA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yerel televizyon kanallarına verdiği röportajda Türkiye ile ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

TANAP üzerinden Türkiye'ye tedarik edilen doğal gaz hacminin her yıl arttığına dikkati çeken Aliyev, "Bir yıl önce Azerbaycan doğal gazı Türkiye pazarında 4. ve 5. sıradayken şimdi ilk sırada. Bu hem bizim için hem de Türkiye için çok önemli. Çünkü doğal gaz her ülkenin enerji güvenliğini sağlıyor. Bugün doğal gaz Türkiye'ye kardeş ülkeden geliyor ve bu gazın hacmini artırmak için ek adımlar atılacak" ifadelerini kullandı.

Aliyev ayrıca, Abşeron sahasının ikinci etabından çıkarılacak gazın TANAP üzerinden Türkiye'ye taşınacağı ve diğer pazarlara aktarılabileceği bilgisini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti

Temmuzda Ermenistan ordusunun Azerbaycan sınırında gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin konuşan Aliyev, Türkiye'den gelen net destek mesajlarının kendilerini çok memnun ettiğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerinden dolayı teşekkür eden Aliyev, "Bu, Türkiye-Azerbaycan birliğinin ve kardeşliğinin bir tezahürüdür" ifadelerini kullandı. 

Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilere de değinerek şunları kaydetti:

Birliğimiz bizim büyük servetimizdir. Türkiye ile bizi ortak tarih, ortak etnik köken, din, dil ve kültür birleştiriyor. Bu büyük bir servet. Bu servetin temeli üzerinde siyasi, ekonomik, enerji, ulaşım, kültürel, askeri olmak üzere her alanda güçlü bağlar kurduk. Bu nedenle aramızdaki ticaret hacmi son zamanlarda hızla büyüyor. Azerbaycan yabancı ülkeler arasında Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke oldu. Türkiye de en fazla dış yatırımı Azerbaycan'a yaptı ve bu süreç devam etmektedir. 

Aliyev, iki ülkenin gerçekleştirdiği ortak askeri tatbikatlardan da bahsederek şunları söyledi:

Tatbikatları her yıl düzenli olarak yapıyoruz. Yani, burada olağan dışı bir şey yok. Evet, bu seferki tatbikatlar Tovuz olaylarına tesadüf etti. Bunun tesadüf olup olmamasına Ermenistan kafa yorsun. Bu tatbikatlar bir kez daha bizim birliğimizi gösteriyor. Nahçıvan'daki Azerbaycan-Ermenistan sınırından Erivan'a yaklaşık 80 kilometre mesafe var. Ermenistan yönetimi bunu biliyor ve bu onları korkutuyor. Bence bu korku nedeniyle psikolojik stres yaşıyorlar. Çünkü sahip olduğumuz bilgilere göre artık çalmadıkları kapı kalmamış. 'Bunlar tatbikat yapıyor, biz nasıl edeceğiz' diyorlar.

"Ermenistan'ın mantıksız düşünceleri tehlikeli yöne doğru gidiyor"

Ermenistan'ın şimdi de Sevr Anlaşması'nı yeninden gündeme getirmek istediğini bildiren Aliyev,  "Ancak, her aklı başında tarihçi veya politikacı buna kesinlikle izin vermez. Çünkü bir sonları olacak. Kendine ait olmayan topraklarda devlet kuran ufak bir ülke Türkiye gibi bir ülkeye karşı nasıl olur da iddialarda bulunabilir? En azından kendi potansiyelinize ve Türkiye'nin potansiyeline bakın. Ama onların Azerbaycan'a ve Türkiye'ye, halkımıza duydukları nefret ve mantıksız düşünceleri tehlikeli yöne doğru gidiyor" dedi
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU