CHP Grup Başkanvekili Altay: Hem bize hem de hukuka göre Berberoğlu, an itibarıyla CHP'nin İstanbul Milletvekilidir

CHP Grup Başkanvekili Altay, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararına ilişkin, "Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla mecliste sözde kesinleşmiş hükmün okunması işlemi yok hükmüne düşmüştür" dedi

Engin Altay / Fotoğraf: AA

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), durdurulan MİT TIR'ları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine yönelik kararını değerlendirdi.

Berberoğlu'nun yargılanma ve milletvekilliğinin düşürülme sürecini anlatan Altay, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde Berberoğlu'nun AYM'ye bir başvurusu olduğunu, iç hukuk yollarının henüz tamamlanmadığını ve TBMM'nin hukuk skandalına alet edilmemesi gerektiği yönünde uyarılar yaptıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"CHP'nin milletvekili sayısı 139 olmuştur"

AYM'nin, Berberoğlu'nun hak ihlaline uğradığına oy birliğiyle karar verdiğini anımsatan Altay, "AYM’nin oy birliğiyle verdiği kararın sonuçları ne olacak? Yok hükmündeki kararın sonuçları da yoktur. Dolayısıyla hem bizim hem de hukuk açısından CHP'nin 138 olan milletvekili sayısı, AYM’nin kararıyla artık 139 olmuştur. Enis Berberoğlu, TBMM üyeliğini sürdürmektedir" diye konuştu.

"TBMM'de okutulan sözde kesinleşmiş mahkeme kararı nerede" diye soran Altay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve yargının bütün birimlerinin cevap vermesi gerektiğini kaydetti.

"Mağduriyetlerin giderilmesi Meclis ve Meclis Başkanı’nın şeref borcudur"

"Böyle bir karar yok artık. Çünkü 4 Haziran 2020 tarihinde TBMM'de, şu anda yok hükmünde olan kararın okunmasıyla ilgili işlem de çok doğal olarak yoktur ve yok hükmündedir" diyen Altay, devamında şunları söyledi:

Böyle olunca Enis Berberoğlu'nun 4 Haziran'dan bu tarihe kadar TBMM üyesi sıfatıyla yaşadığı özlük hakları ve siyaset yapmasının engellenmesi açısından yaşadığı mağduriyetin giderilmesi, bu meclisin ve meclis başkanının namus ve şeref borcudur. Bu mağduriyeti, utancı ve ayıbı hep birlikte gidereceğiz.

"Şentop’tan randevu talep ettik"

Altay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan randevu talep ettiğini ancak şehir dışında olması nedeniyle gelecek hafta, iki hukukçu milletvekiliyle mecliste görüşeceklerini bildirdi. 

Altay, "Önümüzdeki hafta Sayın TBMM Başkanı'na 'bu meseleyi çöz, Enis Berberoğlu'nu milletvekili olarak say' diye değil, belki şekil şartlarını konuşmak, yaşanan mağduriyetin nasıl giderilmesi gerektiğini konuşmak için randevu talep ettik" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU