Taşgetiren: AYM Başkanı sokağa çıktığında İçişleri Bakanı’nın emrindeki güçlerin kendisini taciz etmeyeceğinden nasıl emin olsun?

“Bazen ne dediğinin farkında mı değil sayın bakan diye düşünmeden edemiyor insan”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’a yönelik tepkisini köşesine taşıdı.

Taşgetiren, Soylu’nun Arslan’a yönelik tepkisinin “Sokaklar güvenli değil” olarak algılandığını söylerken “işin başka tarafını” şöyle anlattı:

Ben asıl bir İçişleri Bakanı’nın AYM Başkanı’na bile bu üslupta konuşuyor olmasını, Bakan’ın güvenlik biriminin başındaki bir insan hüviyetiyle birlikte düşündüğümde ürküntü verici buluyorum. Şimdi AYM Başkanı sokağa çıktığında nasıl emin olsun İçişleri Bakanı’nın herhangi bir yaptırımı ile karşılaşmayacağından? Asıl soru bu değil mi? Bakanın emrindeki güvenlik güçlerinin kendisini taciz etmeyeceğinden nasıl emin olsun? Dev bir yapı İçişleri Bakanlığı… Bu dev yapıyı yöneten insan, herhangi bir vatandaşa öfke duyabilir mi? Herhangi bir vatandaşı hedef haline getirebilir mi? Her vatandaşın özgürlüğünü, güvenliğini, mahremiyetini korumak onun görevi değil mi? 

Bazen ne dediğinin farkında mı değil sayın bakan diye düşünmeden edemiyor insan. Bir gazeteciye “Namussuz” diye hitap ediyor mesela. Akıl almıyor, nasıl olabilir bu? Ama bir başka yönden baktığınızda da “seçerek” yaptığı anlaşılıyor yaptıklarını. İçişleri gibi bir bakanlığı yöneten insanın yaptıklarını “seçerek” yapması çok tabii, çok gerekli de, seçimin “devlet adabı” içinde olması da gerekli. “Devlet adabı”nın en önemli özelliğinin ise, insanların hukuku noktasında hassasiyet olduğu kesin. 

Soylu’nun “racon kesen bir üslubunun belli dönemlerde alıcısı olabileceğini” söyleyen Taşgetiren, yazısını şöyle sonlandırdı:

Ama o dönemler kalıcı olmuyor. Bir gün geliyor herkes yanlış güvenlik anlayışını, yanlış yargı tavrını dışlıyor. Çünkü bir de bakıyorsunuz çarpık anlayışlar herkesin ayağına basmış, herkesi yaralamış.  Ne denir? “Bir gün gelir sizin de güven veren bir yargıya, güven veren bir güvenlik teşkilatına ihtiyacınız olur.”  O günler o kadar çok insanın aradığı günler olmuştur ki…  Yapmayın sayın bakan. Özellikle sizin boğazınızın dokuz boğum olması lazım. 

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi'nin şehirler arası yollarda gösteri yürüyüşünü yasaklayan kanunu iptal etmesine tepki gösteren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AYM Başkanı Zühtü Arslan'a da 'ilginç' bir çağrıda bulunmuştu:

Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Hadi git gel, özgürüz ya. Tamamen her şey güvenlik altında, hadi git. Niye polis koruması alıyorsun, niye eskortlarla geziyorsunuz. Ben varım sen var mısın, Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı? Ben varım. Tek başıma arabamla gitmeye ben varım, sen var mısın?  Her yere. Biz buralardan gideriz. Ama ne olursunuz bu ülke büyük bir mücadele içerisinden geçiyor, ayağımızı topal, bizi naçar bırakmayın, bizi zorluk içerisinde bırakmayın ne olursunuz.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU