BES'te biriken paranın farklı şekilde kullanıldığı iddialarına Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı'ndan yanıt: Oradan buradan duyulan maksatlı yorumlar

Kamuya ait sigorta şirketlerini tek çatıda toplayan Türkiye Sigorta'nın Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli, BES ile ilgili "Hiçbir şekilde haciz, rehin mümkün değil. En güvenli yatırımlardan, tasarruf araçlarından bir tanesi" dedi

Atilla Benli, Ekim 2019'dan bu yana Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) Başkanlığı görevini yürütüyor/ Fotoğraf: AA

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen kamu sermayeli sigorta şirketleri, Ziraat Sigorta, Halk Sigorta, Güneş Sigorta, Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik ve Vakıf Emeklilik'ı tek çatı altında toplayan Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik'in Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli, AA Finans Masası'na konuk oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Sigorta'nın, 36 bölgede 2 bin 600 çalışanı ve 7 bin 500 dağıtım kanalıyla hem sigorta hem de hayat emeklilik tarafında lider bir sigorta şirketi olarak hayata başladığını ifade eden Benli, sigorta şirketlerinin birleşerek piyasa yapıcı rol oynayacak şekilde yapılanmasının, sigorta sektörünün finansal sektör içindeki payını yüzde 4,5'tan yüzde 20'lere getirilmesinde önemli görev üstleneceğini söyledi. 

Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon büyüklüğünü hedefine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "18 yaş altı, dövizli BES ve benzeri bazı uygulamalar devre girdiğinde bu alanda çok ciddi potansiyel oluşacak. Toplam potansiyelimizin çok kısa sürede 400 milyar liraya çıkması muhtemel" ifadelerini kullandı.

Benli, BES'te biriken fonların güvenilirliğine dair son dönemde bazı eleştirilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, bu eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi: 
 

Açık ve net bir şekilde söylüyorum; bu yorumların hepsi yanlış. Bu haksızca ve eksik bilgiyle yapılmış yorumlar vatandaşın da haklarını kaybetmesine neden olabilecek. Vatandaşlar sigorta şirketlerine sormadan, oradan buradan duydukları maksatlı yorumlarla hareket etmesinler.


Türkiye Sigorta Birliği'nin bu konuda sistemin açık ve şeffaf bir şekilde çalıştığına dair açıklama yaptığını anımsatan Benli, tüm dünyada yatırım-tasarruf ilişkisinin bireysel emeklilik sisteminden fonlandığını bildirdi.

Tasarruf açığının BES ile kapatılabileceğini söyleyen Atilla Benli, BES'te yüzde 25 devlet katkısı olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi: 
 

Hiçbir şekilde haciz, rehin mümkün değil. En güvenli yatırımlardan, tasarruf araçlarından bir tanesi. Sermaye piyasaları açısından da ülke hepimizin, burada yatırım yapılmasının kimsenin zararına olmaz. Sinerjiyi artırır.


Ne olmuştu?

Türkiye Sigorta'nın 7 Eylül'de gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BES'te biriken para reel sektöre kaynak olarak kullandırılacağını söylemişti: 
 

Türk sigorta ve emeklilik sektörü ne kadar yüksek düzeyde fon biriktirirse ülkemizin büyümesine ve kalkınmasına o derece destek verecektir. 

Özellikle hayat sigortaları ve emeklilik sistemi uzun dönemli ve düşük maliyetli fon birikimine katkı sağlayan temel araçlardır. 

Devletin desteği ve teşvikiyle fon tutarı 154 milyar liraya ulaşan Bireysel Emeklilik Sisteminde yapılacak atılımlarla reel sektöre uzun vadeli ve düşük maliyetli büyük bir kaynak sağlanabilecektir.


Bunun üzerine İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Twitter'dan yaptığı açıklamada Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken paranın reel sektöre aktarılamayacağını çünkü böyle bir nakdin olmadığını söylemişti. 

Yılmaz, BES'te biriken fonların önemli kısmının hazine tahvili ve bonolarda olduğunu aktarmıştı. 



Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU