Dolar/TL 7,56'yı geçti; Vadesine 1 yıl ve daha az kalan dış borç, 176,5 milyar dolar seviyesinde açıklandı

Amerikan Merkez Bankası'nın 2023'e kadar faiz artırmayacağını açıklamasının ardından güçlenen dolarla birlikte Türk Lirası, dolar karşısında tarihi düzeyde değer kaybederek 7,56 lira seviyesini geçti

Fotoğraf: AA

Tüm dünyada 30 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik endişeler sürerken Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı metni, ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin süreceğine vurgu yaparken, küresel risk iştahını da olumsuz etkiledi. 

Politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakan Fed'in 2023 yılına kadar faiz oranlarında değişikliğe gidilmesinin beklenmediğini açıklamasının ardından hisse senetleri kazanımlarını sildi, dolar ve emtia fiyatları güçlendi. 

Türkiye piyasalarına ise bu Türk Lirası'nın değer kaybında tarihi rekorunu yenilemesi olarak yansıdı. 

Çarşamba gününü 7,50'nin biraz altında kapatan Dolar/TL kuru, yeni günde 7,5620 lira seviyesine kadar çıktı. 

Euro karşısında gün içinde en düşük 8,80 lira seviyesini gören Türk Lirası, 8,9299'a kadar yükseldi. 

Türk Lirası, İngiliz sterlini karşısında ise 9,78 liranın üzerine çıktıktan sonra 9,74'e geriledi.

Çarşamba gününü 473 liradan tamamlayan gram altın, yeni güne düşüşle başlamasının ardından 470 lira seviyesinde. Analistler, ABD Merkez Bankası'nın dünkü faiz kararının ardından değer kazanan doların, altının ons fiyatını baskıladığını söylüyor. Çeyrek altın 773 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 160 liradan satılıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan bugün yapılan açıklamaya göre 2020 Temmuz sonu itibarıyle, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 176,5 milyar dolar oldu.

"Orta vadede ekonomik görünümde önemli riskler var" 

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ağustos sonunda para politikası değişikliğine gittiklerini, "ortalama" yüzde 2 enflasyonu ve "maksimum istihdamı" hedeflediklerini açıklamasının ardından ilk Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı dün gerçekleşti. 

Faizlerde değişikliğe gitmeyen Fed, karar metninde "Devam eden halk sağlığı krizi, yakın vadede ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek, orta vadede ekonomik görünümde önemli riskler oluşturacaktır" ifadelerine yer verdi. 

Komitenin uzun vadede "maksimum istihdam" ve "yüzde 2 oranında enflasyonu" sağlamayı amaçladığının vurgulandığı açıklamada, enflasyonun ısrarla uzun vadeli hedefin altında seyretmesiyle Komitenin enflasyonun zaman içinde ortalama yüzde 2 olması için bir süre yüzde 2'nin biraz üzerinde enflasyona ulaşmayı hedefleyeceği ve uzun vadeli enflasyon beklentilerin yüzde 2'de sabitlenmiş durumda olduğu aktarıldı.

"Enflasyon ancak 2023'te yüzde 2 olur" 

Açıklamada, komitenin bu sonuçlar elde edilene kadar para politikasının uyumlu duruşunu sürdürmesinin beklendiği vurgulanarak, ekonominin 2021'de yüzde 4, 2022'de yüze 3 ve 2023'te ise yüzde 2,5 büyüyeceği öngörüldü. 

İşsizlik oranına ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, ülkedeki işsizliğin bu yıl yüzde 7,6, 2021'de yüzde 5,5, 2022'de yüzde 4,6 ve 2023'de yüzde 4 olacağının beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, enflasyonun ise bu yıl yüzde 1,2, 2021'de yüzde 1,7, 2022'de yüzde 1,8 ve 2023'de yüzde 2 olmasının beklendiği aktarıldı. 

"Ekonominin önündeki yol oldukça belirsiz"

Fed Başkanı Jerome Powell, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Toparlanma genel olarak beklenenden daha hızlı ilerledi ve Federal Açık Piyasa Komitesi katılımcılarının bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminleri hazirandan bu yana yukarı yönlü revize edildi. Buna rağmen genel olarak ekonomik faaliyet salgın öncesi seviyesinin oldukça altında kalıyor ve ekonominin önündeki yol oldukça belirsiz olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU