Akif Beki: Erdoğan’ın kızdığı Moody’s değil miymiş?

"İçeriye sanki Moody’s raporu yırtılıp dış güçlerin yüzüne fırlatılmış gibi yansırken, dışarıya da Moody’s gözden çıkarılmış izlenimi verilmiyor"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte danışmanlığını yapan Akif Beki, Türkiye’nin kredi notunu düşüren Moody’s ile ilgili yazdı. Beki, Erdoğan’ın kredi derecelendirme şirketine tepki gösterdiği konuşmasında Moody’s yerine Standard&Poors’u hedef aldığına dikkati çekti.

Beki, bugünkü köşe yazısında Moody’s’in Türkiye’nin notunu 2002 öncesine de çektiğini hatırlattı.

Karar yazarı, şunlar yazdı:

Cumhurbaşkanı bunun üzerine konuşunca, “Erdoğan’dan Moody’s tepkisi” diye haber oldu.  Herkes öyle algıladı. Oysa tepkisi, Moody’s değil Standard&Poors adlı başka bir kuruluşaymış.  İsmini andığı, kime kızdığını açıkça söylediği halde benim de dikkatimden kaçmış, Moody’s sanmıştım.  KRT TV’de, Yavuz Oğhan ve İnan Demirel’le yaptığımız yayında İnan, o bölümü metinden okuyunca fark ettim. 

Dil sürçmesi değilse, kızdığı Moody’s ama acısını S&P’den çıkarıyor Cumhurbaşkanı. Şöyle diyor: 

“S&P açıklama yapıyor, Türkiye şu an ekonomide pik yapıyor, dibe değil tavana, onlar da kalkmışlar bizim puanımızı tekrar düşürme yoluna gidiyor. Sizin bu puanlamalarınızın kıymeti harbiyesi yok. Gerçek neyse o, bizim gerçeklerimiz çok daha farklı.” 

Küçük de olsa önemli bir detay. S&P ile çalışmayı kesmişti Türkiye. “Madem kıymeti harbiyesi yok, ekonomimize puan verip yabancı yatırımcıya rapor etmesi için niye para ödüyoruz” denilemez. 

Paramızla bizi puanlayıp notumuzu kıranlar Moody’s ile Fitch çünkü... 

“S&P sana söylüyorum, Moody’s sen anla” mesajı yatıyor elbet altında. 

Fakat içeriye sanki Moody’s raporu yırtılıp dış güçlerin yüzüne fırlatılmış gibi yansırken, dışarıya da Moody’s gözden çıkarılmış izlenimi verilmiyor. 

Bu durumda “Gerçek neyse o, bizim gerçeklerimiz çok daha farklı” cümlesi de çift anlam kazanmıyor mu?

İçeriye “Moody’s maksatlı kötü gösteriyor, gerçeklerimizi çarpıtıyor, aldırmayın” mesajı... Dışarıya ise “Gerçek neyse o” mesajı gitmiş oluyor. 

Aksi, dışardan Türkiye’de iktidar gerçeklerle kavga ediyor, realiteden kopuyor, durumunu inkar ediyor gibi görüneceği ve işleri daha da kötüleştireceği için mi? 

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU