Azil soruşturmasının kilit ismi: Trump, Putin'in "kullanışlı aptalı"

Vindman, Rusya'nın Trump'a şantaj yapıp yapmadığı sorusu üzerine "Ellerinde onun hakkında bir koz olabilir de olmayabilir de ancak bunu kullanmak zorunda değiller" dedi

Trump'ın başkan seçildiği 2016 seçimlerinde Rusya'nın müdahalesinin olduğu iddia edilmişti (AP)

Donald Trump'ın azil soruşturmasının kilit tanıklarından Alexander Vindman, katıldığı duruşmadan bu yana verdiği ilk röportajda, ABD Başkanı'nın Rusya için "kullanışlı bir aptal" olduğunu söyledi.

Geçmişte ABD Ordusu'nda ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görev almış olan Vindman, kısa süre önce The Atlantic'te Başkan'ın savaşta hayatını kaybedenler ve ordu hakkında sarf ettiği aşağılayıcı sözlerle ilgili ses getiren bir makale yazan Jeffrey Goldberg'le konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Goldberg, Vindman'a Trump'ın Rus istihbaratının bir unsuru olduğuna inanıp inanmadığını sordu.

Vindman, "Başkan Trump kullanışlı bir aptal ve bir yoldaş olarak görülmeli, bu da onu Putin'in olaydan habersiz ajanı yapar" yanıtını verdi.

Bu ifadeleri açıklığa kavuşturan Goldberg, kullanışlı aptal sözünün genelde "otoriter rejimlerin kandırdığı insanları" tanımlamak için dile getirilen bir terim olduğunu söyledi. Yoldaş ise Vladimir Putin'in demokratik normlara duyduğu nefreti paylaşan kişi demekti.

Vindman, Rusya'nın Trump'a şantaj yaptığını düşünüp düşünmediği sorusuyla sıkıştırıldığında, "Ellerinde onun hakkında bir koz olabilir de olmayabilir de ancak bunu kullanmak zorunda değiller" dedi.

Trump'ı kullanmak için ellerinde daha etkili ve daha az riskli yöntemler var. Putin gibi bir lider olmak için can atıyor ve dolayısıyla ona hayranlık duyuyor. Kontrol ve denge mekanizmaları olmadan dokunulmazlık içinde hareket eden otoriter güçleri seviyor. Bu yüzden Putin'i memnun etmeye çalışacak.

Orduda biz buna, uğruna çalışmak zorunda olmadığınız, gelip sizi bulan bir şey anlamında 'beleş piliç' diyoruz. Rusların Trump'ta sahip olduğu şey de bu, yani beleş piliç.

Temmuz ayında ABD ordusundan ayrılan Vindman, azil soruşturmasında verdiği ifade yüzünden Başkan'ın ordudaki kariyerini mahvettiğini söylemiş ancak Beyaz Saray bu iddiayı yalanlamıştı.

Vindman şu anda Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Fakültesi'nde doktorasını yapıyor.

Neden şimdi Trump aleyhinde çıkıp konuştuğu sorulduğundaysa Vindman şöyle devam etti:

Beni siyasallaştıran Başkan tarafından bu noktaya getirildim. Amerikan halkının bunun herhangi bir saygın ordu mensubunun, herhangi bir hükümet görevlisinin başına gelebileceğini bilmesi bana göre önemli.

İnsanlara, Başkan'ın bu ülkeyi zayıflattığını düşündüğümü söylemek benim için önemli. Düşmanlarımız ve müttefiklerimiz tarafından alay konusu ediliyor, daha fazla felakete sürükleniyoruz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU