Kılıçdaroğlu-Davutoğlu görüşmesinde dış politika konuşuldu: ABD Yunanistan'la tatbikat yapıyorsa sen de S-400'leri aktive edeceksin, yüreğin yetiyorsa…

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi'ni ziyaret ederek Ahmet Davutoğlu ile görüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Merkezi'ni ziyaret ederek genel başkan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. 

Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen iki lider gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Merkezi'nin hayırlı olmasını dileyerek ''Siyasette ilk adımları atan ama köklü bir gelenek oluşturmaya çalışan Gelecek Partisi yöneticilerini yürekten kutluyoruz'' dedi. 

Davutoğlu ile gündemdeki konularla ilgili görüş alış-verişinde bulunduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, ''Türkiye'de herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği, ifade etti diye kimsenin baskı altında kalmadığı bir Türkiye özlemini dile getirdik. Önümüzdeki süreçte karşılıklı görüşebileceğimizi ifade ettik'' şeklinde konuştu.

''Bir araya gelmeye hepimizin ihtiyacı var''

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu da ziyareti nedeniyle Kılıçdaroğlu'na teşekkür etti.

Bölgede ve ülkede önemli değişikliklerin yaşandığını belirten Davutoğlu, ''Hepimizin ihtiyacı olan husus bir araya gelerek görüş alış-verişinde bulunmaktır. Ancak son dönemde ülkemizde öyle bir siyasi atmosfer hakim ki siyasi liderlerin birbirine selam vermesi, müzakere etmesi, medenice tartışması olağanüstü bir durummuş gibi gösteriliyor'' ifadelerini kullandı.

CHP'deki 'Atatürk' tartışması: Türkiye'de milyonlarca insan çöpten geçinirken...

Basın toplantısında bir gazeteci Kılıçdaroğlu'na CHP içindeki ''Atatürk'' tartışmasına yaklaşımını sordu. Kılıçdaroğlu bu konuyla ilgili ''Türkiye'de milyonlarca insan çöp konteynerlerinden geçinirken belli bir medya grubunun bunu öne çıkarmasını anlamış değilim. Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan herkesin ortak değeridir. Biz böyle görüyoruz'' şeklinde konuştu. 

Kılıçdaroğlu, Davutoğlu görüşmesinin bir ittifakın ilk adımı olup olmadığı sorusuna ise "Tamamıyla bir hayırlı olsun ziyaretiydi. İttifak konusu gündeme gelmedi" diye cevap verdi. 

'İstikşafi' görüşmeleri hatırlatması

7 Haziran 2015'te yapılan genel seçimlerde Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlığındaki AK Parti tek başına iktidar olabilecek oyu alamayınca diğer siyasi partilerle koalisyon kurulması için istikşafi görüşmeleri yapılmıştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısın Bülent Turan dün Twitter hesabından bir paylaşım yaparak o görüşmelere atıf yaptı. Turan, ''Yarım kalan istikşafi görüşmeleri yeniden başlıyor! Erdoğan'ı ve milli devlet politikasını tasfiye etmek anlayışındaki adımları Allah biliyor, görüyor…'' demişti.

 

 

''Turan'ı muhatap almak istemem''

Turan'ın bu paylaşımı da Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu'na soruldu.

CHP lideri, ''Bülent Turan'ı muhatap almak istemem'' demekle yetinirken Davutoğlu şunları söyledi: 

Ben de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı'nı muhatap olarak almam ama bu açıklamayı Cumhurbaşkanı'na danışarak yaptıysa cevap vermek gerekir. Yapmadıysa Cumhurbaşkanına sorması gerekir. O dönem Bülent Turan'ın da genel başkanıydım, hayatta hiçbir şeyi gizili yapmadım. CHP'yle yürüttüğüm kapsamlı görüşmeler Cumhurbaşkanının görüşmesiyle olmuştur ve bilgisi dahilindedir. Heyet Başkanlığın AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yapmıştır, daimi 5 üyenin 4'ü hala AK Parti vekilidir. Komplo söz konusu ise bu arkadaşlara cevap vermek düşer. Siyasi partiler ve devletler için en vahim tablo hafızalarını kaybetmektir. Görüşmeler nezaket içinde yürütülmüştür.

Doğu Akdeniz'deki gelişmeler

Liderler basın toplantısının büyük kısmında dış politika ve Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin dış politikasının 180 derece değişmesi gerektiğimi her ortamda ifade ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yeni Navtex ilanının, ''Oruç Reis'in egemen güçlerin talebiyle geri çekilmesi ve ağırlığı taşıyamaması nedeniyle iktidar kendine yeni bir alan açmasıyla'' açıkladı. CHP lideri, yeni Navtex ilanın toplumu aldatmaya yönelik bir açıklama olduğunu savundu.

''Türkiye'nin dışişleri bakanı kim?''

''Oruç Reis neden çekildi Antalya limanına? Dışişleri Bakanı 90 gün görev yapacak demedi mi? Bu süre dolmadan çekildi mi? Kimin emriyle çekildi? Bu ülkede Dışişleri Bakanı kim, İbrahim Kalın mı Mevlüt Çavuşoğlu mu, Hulusi Akar mı'' diye soran Kılıçdaroğlu, ''Dışişleri bürokrasinini tümüyle devre dışı bırakıldığını bilmiyor muyuz? Türkiye bütün bu olaylar olurken en haklı davasında yalnız kaldı. Adalar silahlandırılırken defalarca söyledik, yeni mi akılları başına geldi? Devlet dediğiniz ortamın ciddiyeti olur. Bir kişi kendi ve aile çıkarlarını ülke çıkarları üstünde tutuyorsa böyle bir tablo oluşur. Bir aile şirketi oturmuş dış politikayı oluşturuyor Besleme medya ‘şak şak' alkışlıyor ama Türkiye bir felaketin içine doğru gidiyor'' dedi.

S-400 çıkışı

Kılıçdaroğlu, ABD-Yunanistan tatbikatına ilişkin ''ABD Yunanistan'la tatbikat yapıyorsa sen de S-400'leri aktive edeceksin. Yüreğin varsa yapacaksın. Ben üzülüyorum, bunların kılı bile kıpırdamıyor. Türkiye kimsenin çiftliği değildir. Türkiye Doğu Akdeniz'de vazgeçemez. Kendi çıkarlarını savunmak zorundadır. Gerçekten rol almak istiyorsa Mısır'la bir araya gelmek zorundadır'' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu ise Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Libya politikasının doğru olduğunu belirterek bu politikaları Gelecek Partisi olarak desteklediklerini ifade etti.

''Mısır'la görüşmeler başlamalı''

''Bin 850 kilometre sahili ile Doğu Akdeniz'in en büyük sahildaş ülkesi Türkiye'dir. Türkiye'nin politikası ne kadar haklıysa, donanmasının faaliyetleri ne kadar doğruysa diplomasisi o kadar yanlıştır. Doğu Akdeniz'de göstermelik Navtex ilanı konjonktürel  ve inandırıcılığı olmayan bir ilandır'' diyen Davutoğlu şöyle konuştu:

Erdoğan'ın şahsileştirdiği dış politikayla sürekli iltifatlar ettiği Putin YPG'yi devlet gibi karşıladı, ABD, Güney Kıbrıs'a silah ambargosunu kaldırdı. Bize destek veren sadece Azerbaycan kaldı. Açık destek veren başka ülke yok. Bunu söyledik diye her gün tozpembe tablo çizmeye çalışanlar iktidar yanlısı kalemler bize saldırıyor. Hiçbir zaman böylesine bir yalnızlık tablosuyla karşılaşmadık. Türkiye'nin derhal bu tabloyu değiştirecek eylemler yapması lazım. Dış politika şahsileştirilecek bir ilişki değildir.

Mısır'la münhasır ekonomik bölge görüşmeleri başlatılmalıdır. Mısır Afrika'nın en uzun sahiline sahip ülkesidir biz de Asya'nın… Bir ABD Dışişleri Bakanı Rum kesimine inip Türkiye'ye bilgi verme nezaketi göstermeksizin adadan ayrıldıysa bu bir pozisyondur. Bu pozisyon Recep Tayyip Erdoğan  tarafından yüksek bir retorikle hakaret mesajları yayınlanarak çözülmez. Dış politikanın ne büyük düşmanı hamasettir. ABD ilişkileri şahsileştirilmekten çıkarılmalıdır.

DAHA FAZLA HABER OKU