Bilim insanları araştırdı: Kadınların flört ettiği yüz ifadelerine nasıl yansır?

"Biz konuyla ilgili 6 çalışma gerçekleştirdik ve çoğu erkeğin, flört eden kadınlardaki belirli yüz ifadelerini algılayabildiğini gördük"

Bilim insanları sık sık düşünülen ama bilimsel araştırmalarda pek de yer almayan bir soruya yanıt aradı: Karşınızdakinin flört etmeye çalıştığınızı nasıl anlarsınız? (Unsplash)

Flörtle ilgili yanlış anlaşılmalar, bazen utanç verici sonuçlara yol açabiliyor. Peki karşınızdaki kişinin sizinle flört edip etmediğini yüz ifadesinden anlamak mümkün mü?

Kansas Üniversitesi’nden araştırmacılar, kadınların erkeklere yönelik ilgisini göstermek için takındığı belirli yüz ifadelerini araştırdı.

Çalışmanın sonucunda biriyle romantik ya da cinsel açıdan ilgilenme gibi içsel durumların yüz ifadesiyle, yani sözsüz olarak aktarılabileceği saptandı.

Journal of Sex Research’te yayımlanan makalenin yazarlarından psikoloji profesörü Omri Gillath, “Bu merak edilen fenomeni sistematik biçimde inceleyen çok az bilimsel makale var” dedi ve ekledi:

Biz konuyla ilgili 6 çalışma gerçekleştirdik ve çoğu erkeğin, flört eden kadınlardaki belirli yüz ifadelerini algılayabildiğini gördük.

Bu ifadeler, benzersiz bir morfolojiye sahip. Benzer özelliklere sahip olan ama erkekler tarafından flört ifadesi olarak tanımlanmayan ifadelerden (mesela gülümseme) farklı.

Çalışmanın yazarları flörtöz yüz ifadelerini sınıflandırmak için Yüz Eylem Kodlama Sistemi’ni (FACS) kullandı. Carl-Herman Hjortsjö adlı İsveçli bir anatomist tarafından geliştirilen FACS, bireylerin duygusal dışavurum esnasındaki yüz ifadelerini tanımlamada en çok kullanılan yöntemlerden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kodlamayla elde edilen bulgulara göre en etkili flört ifadelerini takınan bireylerin başını yan çevirdiği, hafifçe eğdiği, gülümsediği ve gözlerini hedefe doğru çevirdiği anlaşıldı.

Çalışmaya katılan kadınlardan “flörtöz” olduğunu düşündükleri ifadeleri takınmaları veya araştırmacıların talimatlarını takip etmeleri istendi.

Bunun sonucunda bazı kadınların “flörtöz” ifadeleri takınmada, bazı erkeklerin de bu ifadeleri tanımada daha iyi olduğu görüldü. Öte yandan belirli ifadeler, neredeyse tüm erkekler tarafından başarıyla “flört davranışı” diye tanımlandı.

Böylece flört ifadelerinin en tanınmış hallerini belirleyen araştırmacılar, bulgularını deneysel çalışmalarda da kullandı. Gillath konuyla ilgili şöyle konuştu:

Flörtü temsil eden ifadeleri ilk kez izole edip tanımladık. Aynı zamanda işlevlerini de açığa çıkardık. Bunlar, romantik ve cinsel ilişkileri harekete geçirebiliyor.

Araştırma ayrıca, erkeklere, bir kadının gerçekten flört edip etmediğini anlamaları için daha somut bir yöntem sunabilir.

 

Independent Türkçe, Science Daily, Daily Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU