İran'ın saldırı planladığı iddiasına Trump'tan yanıt: Bin misliyle karşılık veririz

Süleymani'nin öldürüldüğü saldırının ardından Tahran'ın yeni bir misilleme arayışında olduğu ileri sürülmüştü

Trump'a yakın bir ismin Tahran'ın hedef listesinde olduğu öne sürülmüştü (AFP)

İran'ın Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin intikamını almak için ABD'li bir büyükelçiye suikast hazırlığında olduğu iddiasının yankıları sürüyor.

Amerikan gazetesi Politico, ABD yönetiminin istihbarat raporlarına dayandırdığı haberde, İran'ın intikam için ABD'nin Güney Afrika Büyükelçisi'ne suikast planı üzerinde çalıştığını ileri sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Büyükelçi Lana Marks'ın, Süleymani'yi öldürme emrini veren Başkan Donald Trump'a yakın bir isim olduğu için hedef seçildiği ileri sürülmüştü.

Ancak bu iddiaya kısa süre sonra yanıt veren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, ülkesine yöneltilen suçlamaları yalanlayarak propaganda yapıldığını söyledi.

Tartışmaya dahil olan ABD Başkanı Trump ise İran'ı bir saldırıda bulunması halinde "bin katıyla" karşılık vermekle tehdit etti.

Trump resmi hesabından yaptığı paylaşımda, basında çıkan haberlere göre İran'ın Süleymani'nin intikamını almak için "ABD'ye karşı bir suikast ya da başka bir saldırı planlıyor olabileceğini" belirtti.

Tahran'ı tehdit eden ABD Başkanı, "İran'ın ABD'ye karşı herhangi bir şekilde gerçekleştireceği bir saldırı, bin misli büyük bir saldırıyla karşılık bulacaktır" diye ekledi.
 


Politico, yetkililerin bahar aylarından bu yana Marks'a yönelik genel bir riskten haberdar olduklarını ancak istihbarat raporlarına göre büyükelçiyle ilgili tehdidin son haftalarda çok daha belirgin hale geldiğini yazmıştı.

İsrail gazetesi Times of Israel de Amerikalı bir büyükelçinin öldürülmesinin bölgede zaten var olan gerilimi tırmandırabileceği uyarısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU