Merkez Bankası "dijital para ekibinde" çalışacak uzmanlar arıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2020 başında kurulan Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü bünyesindeki dijital para ARGE ekibinde çalışacak uzmanlar arıyor. Adaylarda ağırlıklı olarak mühendislik eğitimi aranıyor

Fotoğraf: YouTube

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dijital para araştırma-geliştirme (ARGE) ekibi için 10 uzman istihdam edecek. 

Yenilikçi teknolojiler alanında hedeflerin gerçekleşmesi için 2020 başında Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü’nün kurulduğunu hatırlatan iş ilanına göre bu müdürlüğün görevi, finans alanında ortaya çıkan yenilikçi teknolojileri takip ederek, merkez bankacılığının geleceğini etkileyecek konularda ArGe faaliyetlerini yürütmek, bu faaliyetler neticesinde en iyi uygulama örneklerinin ve ilgili teknolojik alt yapıların Türkiye’ye kazandırılmasını sağlamak.

Dijital paraya ilişkin ArGe projelerinin Müdürlük bünyesinde devam ettiğini söyleyen Merkez Bankası, yapay zekâ ve makine öğrenmesi konularında uygulama geliştirme çalışmalarının sürdüğünü de açıklamasına ekledi. 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için açıklan pozisyonda 1 Ocak 1986 ve daha sonra doğmuş olmak şartı aranıyor. 

“TCMB’nin son iki yıldaki sınavlarında mülakat aşamasında elenmemiş olmak” ise diğer bir şart. Adaylarda aranan eğitim şartı ise şu şekilde: 
 

En az dört yıllık eğitim veren Türkiye veya yurt dışındaki denkliği Yükseköğretim Kurulunca tanınmış yükseköğretim kurumlarının bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, endüstri mühendisliği, işletme mühendisliği, matematik, matematik mühendisliği, uygulamalı matematik, finans mühendisliği, finansal matematik, kriptoloji, fizik, veri bilimi, yapay zeka programlarında lisans ya da lisansüstü eğitimini tamamlamış olmak.

Son başvuru tarihi itibarıyla son beş yıl içinde yapılan; Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) veya Elektronik Yabancı Dil Sınavından (e-YDS) en az 70 İngilizce puanı veya Test of English as a Foreign Language Internet-Based Test sınavından (TOEFL-iBT) en az 84 puan almış olmak.


9-28 Eylül arası devam edecek başvuru sürecinden sonra 11 Ekim’de genel yetenek sınavı, 25 Ekim’de yazılı meslek sınavı yapılacak. 

Aşağıdaki konuların her birinden birer soru olmak üzere toplam on sorudan oluşacak yazılı meslek sınavında adaylardan ortak konulardan tüm sorulara, seçmeli konulardan ise seçtikleri iki soruya cevap vermeleri bekleniyor. 

Ortak Konu Başlıkları (Ağırlık %40)

 Veri Yapıları ve Algoritmalar 

SQL Sorgulama 

Makine Öğrenmesi ve Yapay Zekâ 

İleri Matematik 

Seçmeli Konu Başlıkları (Ağırlık %60) 

Blokzincir Teknolojisi 

Büyük Veri, Dağıtık Veri İşleme ve Analizi 

Konteyner Tabanlı Sanallaştırma 

Kriptoloji 

Finansal Matematik

Sinyal İşleme, Kontrol

İlk 30’a kalan adaylar, 3 ve 5 Kasım arasındaki Kişilik ve Yetkinlik Testlerine daha sonra 09 ve 27 Kasım arasındaki komisyon mülakatlarına girecek. 

Uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirilmesi amacıyla ülke iş birlikleri tesis edilmesi ve çalışmaların sürdürülmesi gibi projeler, 2019 sonunda yayınlanan “2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda yer almıştı. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU