Prof. Vedat Bulut: 900’e yakın hekim istifa etti

"Daha birinci dalgayı bitirmeden kışa girersek sağlık gücümüzün ötesi bir hasta sayısı olacaktır"

Fotoğraf: AA

İmmünoloji uzmanı ve eski Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Vedat Bulut, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken 900’e yakın hekimin istifa etmek zorunda kaldığını söyledi. Bulut'un aktardığına göre salgının başından beri 30 bin sağlık çalışanı Kovid-19'a yakalandı.

Cumhuriyet gazetesine konuşan Prof. Bulut, sağlık çalışanlarının Kovid-19 salgınında durumunun ne olduğuna yönelik soruya istifaları hatırlatarak yanıt verdi:

Ciddiyetin toplum tarafından anlaşılmamasının nedeni hükümetin yanlış politikaları. Verileri şeffaf paylaşmadıkları ve pek çok hatalı ve anlaşılmaz politik kararlar vatandaşlarda güvensizlik yaratıyor. Basın ve akademiler baskı altında. Bu loşlukta ne sağlık çalışanları ne de vatandaşımız önlerini görüyor. Yukarıdan aşağıya bir despotizm var ve aşağıdan yukarıya bir yalanlar pramidi oluşmasına neden oluyor. 30 bin sağlık çalışanı hastalığa yakalandı. 80’in üzerinde sağlık çalışanını kaybettik, yarısı doktor. İstifalar yoğunlaştı. Birkaç hastanede istifalar nedeniyle göğüs hastalıkları uzmanı kalmadı. Radikal önlemler alınmazsa ölümler artacağı gibi, endişelere dayalı istifalar da hızlanabilir. Türkiye genelinde 900’e yakın hekim istifa etmiş durumda.

"Sağlık hizmetleri aksayabilir"

Bulut, sağlık hizmetlerinde aksama riskine dikkati çekti:

Kovid-19 kapılacağı şüphesiyle hastaneye gidememe kaygısı yaşanıyor. Bu, ölüm oranı ve sağlık harcamalarında artışla karşımıza çıkacak. Zaten ekonmik kriz yaşanan ülkemizde sağlık bütçesi iflas edebilir. Vatandaşlarımıza sağlık hizmeti götürülmesi aksayabilir. Daha birinci dalgayı bitirmeden kışa girersek sağlık gücümüzün ötesi bir hasta sayısı olacaktır. Bu durum, hem ölüm oranlarını artırır hem de sağlık çalışanları için bir tehlike oluşturacaktır. Bilim Kurulu haziran ayına kadar 5 bin olgu öngördüğünde yüz binler sürpriz olmayacaktır demiştik, üzülerek haklı çıktık. Çünkü siyasi kararların hatalarını gördük. Aşı ve tedavide önemli gelişmeler sağlanmazsa sonbaharda 10 bin günlük, kış aylarında 20 bin günlük olgu sayısı olabilir. 

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU