Hawaii’nin ünlü Waikiki plajı sular altında kalabilir

Hawaiili politikacılar, tehlike altındaki kıyı şeridi için koruma çalışmalarının hemen başlatılmasını talep etti

Tehlikenin nedeni, iklim değişikliği yüzünden yükselen su seviyesi

Havaiili politikacılar, Hawaii’nin göz alıcı güzelliği ve sörf kültürüyle ünlü Waikiki kıyılarının yakın zamanda sular altında kalabileceğini söyledi. Buna göre tehlikenin nedeni, iklim değişikliği yüzünden yükselen su seviyesi.

Parlamento üyeleri, söz konusu kıyıların yer aldığı Oahu Adası’ndaki Honolulu başkentinin büyük tehdit altında olduğunu ve 15-20 yıl içerisinde su baskınlarının başlayabileceğini belirtti.

Üyeler ayrıca, böylesi bir gelişmenin, devletin büyük gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörü için de yıkıcı etkileri olacağı konusunda uyardı.

Hawaiili politikacılar, tehlike altındaki kıyı şeridi için koruma çalışmalarının hemen başlatılmasını talep etti. Koruma planı için hazırlanan yasa tasarısının yazarlarından Chris Lee, “Yükselen su seviyesiyle ilgili son veriler çok korkutucu. Sular düşündüğümüzden çok daha hızlı yükseliyor” dedi.

Lee’nin önerdiği HB1487 numaralı yasa tasarısında, Hawaii kıyılarını bir süredir tehdit eden su seviyesindeki artışın son yıllarda daha da tehlikeli hale geldiğini ve deniz seviyesinin son 10 yılda yarım metre yükseldiği belirtildi.

Tasarıda şu ifadeler yer alıyor:

“Verilere göre, Honolulu, 15 yıldan az zamanda su baskınlarıyla mücadele etmek zorunda kalacak. Ayrıca Hawaii sahilleri, iklim değişikliği ve suların ısınmasıyla birlikte daha önce görmediği şiddette fırtınalarla karşılaşacak. Bu fırtınalardan biri Honolulu sahillerini vuracak olursa, ekonomik ve altyapısal kaybın 40 milyar dolar olması bekleniyor.”

Önlem alınmadığı takdirde, ölümlerin dahi kaçınılmaz hale geleceği belirtilen tasarıda, bu tehlikenin devlet ekonomisi için de büyük bir yük ve sorumluluk getireceği ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tasarıda ayrıca, 2012’deki Sandy kasırgasının NewYork’a verdiği hasara dikkat çekiliyor. NewYork'taki kasırganın ardından, 19 milyar dolarlık hasar meydana gelmiş ve kentte kapsamlı bir kıyı koruma projesi başlatılmıştı.

Hawaii’de uygulanması istenen plan kapsamında ise, 2 yıl içinde 4 milyon dolar (yaklaşık 23 milyon TL)  toplanabileceği düşünülüyor.

Bunun yanında, koruma planının kıyı şeridinde yaşayan halk için daha geniş bir kamusal alan yaratması ve toplumun refahını yükseltmesi bekleniyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Irmak Göksu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU