İsrail basını, BAE ve Bahreyn'den sonra İsrail'i tanıyacak üçüncü Arap ülkesini duyurdu

Bir Arap diplomat, "Umman'ın İsrail'i henüz açıkça tanımamış olmasının nedeninin İran'la ilişkilerine ciddi derecede zarar verme olasılığından kaynaklandığını" söyledi

Netanyahu, 2018'de Mossad Şefi Yossi Cohen'le birlikte Umman'da Sultan Kabus bin Said'le görüşmüştü. Umman Sultanı, Ocak 2020'de hayatını kaybetti (Reuters)

Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin ardından bölgedeki "uzlaşı" atmosferine dahil olması beklenen ülkelerin sayısı artıyor.

İsrail basınının Arap diplomatlara dayandırdığı habere göre, BAE ve Bahreyn'den sonra İsrail'le ilişkileri normalleştirecek üçüncü ülkenin Umman olacağı belirtildi.

Arutz Sheva'nın Israel Hayom gazetesinden aktardığı haberde, üst düzey bazı Arap diplomatlar ve yetkililerin, Umman'ın ilişkileri tamamen normalleştirme ve doğrudan uçuşlar dahil olmak üzere İsrail'le resmi diplomatik bağları tesis etmede Bahreyn ve BAE'ye katılmasını beklediği kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habere göre BAE'li üst düzey bir yetkili, böyle bir hamlenin Umman'ın Körfez bölgesinde İran'la ilişkileri koruyan tek Arap ülke olmasına rağmen öngörüldüğüne dikkati çekti.

Başka bir diplomatsa, "Umman'ın İsrail'i henüz açıkça tanımamış olmasının nedeninin İran'la ilişkilerine ciddi derecede zarar verme olasılığından kaynaklandığını" söyledi.

Bahreyn'in İsrail'i tanıyıp tanımamaya karar verirken yaptığı hesaplamalarda İran'ın tepkisine ilişkin endişeleri de dikkate aldığını belirten diplomat, bu ülkedeki iktidarın Sünni olduğunu ve nüfusun yüzde 60'ından fazlasının Şii olduğunu hatırlatarak, Tahran'ın Bahreyn'deki etkisinin önemini vurguladı.

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eşi Sara, oğulları Yair ve Avner'le birlikte Washington'a gitmek için pazar gecesi ülkeden ayrıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, öncülük ettiği görüşmelerin ardından BAE ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilme kararını ağustosta duyurmuş, "İbrahim Mutabakatı" olarak bilinen anlaşmanın resmi imza törenininse 15 Eylül'de Washington'da gerçekleştirileceği bildirilmişti.
 


Trump'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da düzenlenecek törene İsrail Başbakanı Netanyahu ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nehyan katılacak.

Ancak Trump geçen hafta merak uyandıran bir açıklama yaparak, başka bir ülkenin daha bu merasime katılabileceğini işaret etmişti.

Trump, "Gelecek hafta Beyaz Saray'da BAE ve İsrail arasındaki anlaşmayı imzalayacağız. Başka bir ülkeyi daha ekleyebiliriz. Bu sürece katılmak isteyen ülkeler sırada bekliyor… Nispeten kısa bir süre içinde başka ülkelerin geldiğini duyacaksınız. Ortadoğu'ya barış gelebilir" demişti.

BAE-İsrail hattındaki uzlaşının ardından iki ülke arasındaki ilk ticari uçuş Tel Aviv-Abu Dabi seferiyle 31 Ağustos'ta yapılmıştı.

Filistinlilerden "ulusal yas" çağrısı

Diğer taraftan İsrail'e karşı çok yönlü direniş başlatılması için kurulan Filistin Halk Direnişi Birleşik Komutanlığı, İsrail'le Bahreyn ve BAE arasında varılan normalleşme anlaşmalarına tepki için bir günlük "ulusal yas" çağrısı yapmıştı.

Paylaşılan açıklamada, başkenti Kudüs olacak şekilde bir Filistin devleti kurulmadığı sürece sona ermeyecek çok yönlü bir halk direnişinin başladığı duyurulmuş, İsrail'le BAE ve Bahreyn arasındaki normalleşme anlaşmalarına tepki olarak 18 Eylül Cuma günü için ulusal yas ilan edilmesi ve ülke genelindeki tüm ev ve işyerlerine siyah bayrak asılması istenmişti.

 

Independent Türkçe, Arutz Sheva, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU