"Engelsiz Ceylanlar" bütün engelleri aştı; ekonomik sıkıntılara takıldı

Maddi imkansızlıklar içinde kurulan ve zirveye kadar yükselen Ceylanpınar Bedensel Engeliler Basketbol Takımı, yaşadığı ekonomik sıkıntıları aşabilmek için destek bekliyor

Yaklaşık 11 yıl önce bir grup engellinin bir araya gelerek kurdukları Ceylanpınar Bedensel Engeliler Basketbol Takımı, artık Süper Lig'de top sektiriyor.

Bir sonraki hedefleri Avrupa Ligi'ydi; fakat ekonomik engellerden dolayı takım dağılma riskiyle karşı karşıya. 

Bedensel Engeliler Basketbol Takımı'nın oyuncuların neredeyse tamamı doğuştan engelli.

"Bizimle engelleri aşamaya var mısınız?"

Onları en çok yaralayan ise engelleri değil, diğer bütün engellilerde olduğu gibi, toplumdaki bazı insanların, çoğu zaman acıyarak, bazen küçümseyerek, bazen ise "ellerinden bir iş gelmez" mantığı ile kendilerine bakışıydı.

Oysa onlar bu durumu kabullenmedi. Ve Bedensel Engelliler Spor Takımı'nı kurmaya karar vererek toplumun bu bakış açısını yıkmak istediler. 
 

7.jpg
Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe


"Engelsiz Ceylanlar", takımı kurduklarında bu sporun nasıl oynandığına dair hiçbir fikirleri dahi yoktu.

Önce nasıl oynandığını araştırdılar, resmi prosedür aşamasından sonra başladılar. 

Takımlarında oynamaları için çevrelerindeki bütün engelli bireylere ulaşmaya çalıştılar, ardından köy köy engelli sporcu aradılar, okullara baktılar, sokaklarda engelli bireyleri bulmaya koyuldular, sosyal medya hesaplarından dahi "Bizimle engelleri aşamaya var mısınız?" diyerek ilan verdiler.

Tek istedikleri takımlarında oynayabilecek kendileri gibi engelli bireyleri bulmaktı. Takımda oynamak için "basketbolcu olmak" şartı dahi aramadılar. Çünkü onlar da basketbolu bilmiyordu. Fakat azmettiler ve takımı kurmayı başardılar.

"Çıktığımız zirveden düşmek istemiyoruz"

Bedensel Engelli Tekerlekli Basketbol Takımı diğer adıyla "Engelsiz Ceylanlar", Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde 2009 yılında birkaç engelli arkadaşın bir araya gelerek kurduğu bir takım.  

Sporcuların birçoğu doğuştan engelli. Yaşadıkları zorluklara rağmen geldikleri seviye ise ayakta alkışlanacak türden. Çünkü artık Süper Lig'deler ve küçük bir ilçenin takımı olmalarına rağmen Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi büyük takımlar ile yarışacak, aynı sahada tekerlek itip, ter dökecekler.

Fakat takım bu aralar maddi imkansızlıklar nedeniyle dağılma noktasında. Takım oyuncuları ve yöneticileri ise "Çıktığımız zirveden düşmek istemiyoruz" diyor. 

Engelsiz Ceylanlar'ın yaşadığı zorlukları bertaraf etmeleri, engellerine rağmen, karşılarına çıkan diğer engellere karşı gösterdikleri çaba ve başarı, geldikleri nokta, tam anlamıyla azmin zaferi niteliğinde. 
 

6.jpg
Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe


Şöyle ki; Ceylanpınar Bedensel Engelliler Spor Takımı kurulduğu ilk zaman sürekli yenilseler de küme düşmeme çabası içine girmiş.

Daha sonra Türkiye'deki 62 takımdan yenilgisiz olan beş takım arasına girdiler ve play-off maçlarına katılıp karşılarına çıkan bütün takımları yendiler.

2012-13 sezonunda play-off maçlarında karşılarına çıkan altı takımdan beşini yenerek Türkiye dördüncüsü oldular.

2013-14 sezonunda ise play-off maçlarında 18 maçta 18 galibiyetle averajla Türkiye ikincisi olarak 1. Lig'e yani Süper Lig'in bir alt kademesine yükselmeyi başardılar.

Şimdi ise Süper Lig'deler.

"Her zaman yapabilecek bir şeyler mutlaka olmalı"

Önlerine çıkan bütün takımları yenen Engelsiz Ceylanlar oyuncularının gösterdikleri bu başarı, bazılarının Genç Milli Takıma çağrılmasının önününü açmış, bazıları da büyük takımlardan gelen tekliflere rağmen takımından vazgeçmemiş. 

Takımın kurucularından olan aynı zamanda ilk günden beri antrenörlüğünü üstlenen Metin İdoğ, bunca engele rağmen geldikleri seviyenin gururu içinde olduğunu dile getirdi.
 

CEBESK Antrenörü Metin İdoğ 1.jpg
CEBESK Antrenörü Metin İdoğ / Fotoğraf: Abdurrahim Aydın-Independent Türkçe


"Lakin bunca zorluk, bunca başarı ve gelinen noktadan sırf ekonomik sebeplerden dolayı dağılma noktasına gelmek bize acı veriyor" diyen İdoğ, "Her zaman yapabilecek bir şeyler mutlaka olmalı" dedi.

Takımın başarı mimarlarından Metin İdoğ'un engeli sol kolundan. Doğuştan sol kolunun bilekten aşağısı yok. Fakat bu onun başarısına engel olamamış. İdoğ'a göre;

İnsan, insanı tek koluyla da kucaklayabilir. Zorluklara göğüs germenin, birilerine ilham veren adımların atılması, hiç kimsenin eksiği ya da fazlalığı değil, azmidir. 


İdoğ, "Bir insan isteyince başaramayacağı şey yoktur, engelli veya engelsiz olun, isterseniz tek kolunuz olsun ya da tek bacağınız, tek gözünüz ya da hiç görememeniz engel değil hayatı görmeye. Yeter ki isteyin" diyor ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz de istedik ve yaptık. Bakın benim tek elim var ve el ile oynanan bir sporun antrenörüyüm. Üstelik bu takım sıfırdan gelip zirveye çıktı.


Ceylanpınar Bedensel Engelliler Basketbol Takımı oyuncuları spora ilk başladıklarında, tekerlekli sandalyeleri yoktu.

Sahaya kırık dökük sandalyelerle, bazen hastane sandalyeleri ile çıktılar. Çoğu zaman bu eski sandalyelerden dolayı sporcuların elleri kanamış ve nasır tutmuş.

Gittikleri şehir dışı maçlarına kalacak yerleri olmadığı için, çoğu zaman geceden yola çıkıp, sabah da kahvaltı yapmadan sahaya çıkmışlar.

Karşı takımın oyuncuları otellerde konaklarken, onların otele verecek paraları olmadığı için kiraladıkları araç içerisinde sabahlamışlar.

Bütün günün açlığını ise, evde ailelerin hazırladığı ekmek arası sandviçleri ile gidermişler. 
 

CEBESK Antrenörü Metin İdoğ.jpg
Metin İdoğ / Fotoğraf: Abdurrahim Aydın-Independent Türkçe


Metin İdoğ'un fedakarlıkları ile takım zaman içinde çok iyi bir yere geldi. Tabi İdoğ'un da başarısı gözden kaçmadı ve 2013 yılında Türkiye Genç Milli Takım'a çağrılarak yardımcı antrenörlük yaptı.

Bir süre sonra, kurduğu takımı bırakmayı içine sindiremediği için tekrar Engelsiz Ceylanlar'ın başına geçti.

İdoğ, takımı bu seviyeye kısıtlı imkanlar ile getirmenin büyük bir başarı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

Takımımızı 2009 yılında kurduk, önceleri kendi imkânlarımız ve aramızda topladığımız paralar ile şehir dışındaki maçlara çıktık. Fakat zaman içerisinde büyüdük, büyüdükçe giderlerimizde büyüdü.

İlk olarak bize destek veren Öz Orman İş Sendikası'ydı. 2012 yılından şimdiye kadar desteklerini hiç esirgemedi. 2016 yılında destek sunan Ceylanpınar Belediyesi ise bir süre sadece konaklama ve araç teminimizi sağladı. Sonra ise desteğini kesiti.

Yapılan bu yardımlalar süreklilik arz etmediği için yetmedi. Çünkü yaptığımız pahalı bir spor. Tekerlekli sandalyelerimizin en ucuzu 24 bin liradan başlıyor.

Tek masrafımız sadece sandalye değil. Gittiğimiz deplasman maçlarında konaklama, yemek, yol bunların tamamı masraf, bir de sporcuların ücretleri var tabi.


İdoğ, özelikle Suriye sınırında bir ilçede olmalarından kaynaklı zaman zaman Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'da çıkan çatışmalardan dolayı birçok rakip takımın ilçeye gelmek istemediğini vurguladı.

Bu durumda maçlarını deplasmanda yaptıklarını, bunun ise ayrı bir külfet olduğunun altını çizdi.
 

1.jpg
Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe​​​​​​​


Tek engellerinin ortopedik engelden ibaret olmadığını belirten İdoğ, insanların, sosyal duyarlılık adına engellilerin de yaşam hakkı ve spor yapma hakkına sahip olduğunu bilmesi gerektiğini, bu doğrultuda kendilerine verilecek desteğin insani bir bilinç ve sorumluluk olduğunu ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

​​​​​​​"Şu an zirvedeyiz ama düşüyoruz; bu takımın ayakta kalması için maddi destek bekliyoruz"

"Engelsiz Ceylanlar" takımının başkanı ve oyuncusu Mehmet Taş ise sözlerine "Biz şu an zirvedeyiz; ama düşüyoruz" diyerek başladı.

Takımın geldiği noktanın en üst seviye olduğunu belirterek, onca zorluğa rağmen bulundukları yere maddi imkansızlıklarla geldiklerini, fakat bu sıkıntıların üstesinden gelemeyecek bir duruma dönüştüğünü dile getirdi.
 

CEBESK Başkanı ve sporcusu Mehmet Taş.jpg
CEBESK Başkanı ve sporcusu Mehmet Taş / Fotoğraf: Abdurrahim Aydın-Independent Türkçe​​​​​​​


Mehmet Taş, 40 yaşında. Takımın kurucusu, oyuncusu aynı zamanda kulüp başkanı.

Taş'ın engeli sağ bacağından. Bir buçuk yaşında yapılan yanlış bir iğne sonucu çocuk felci geçirmiş. Mehmet Taş aynı zamanda takımın fikir babası.

2008 yılında bu sporun kendisi gibi engelli bireylerin boş zamanlarını değerlendirebileceği bir sosyal aktive olabileceğini düşünmüş.

Daha sonra takım kurma fikrini Metin İdoğ ile paylaşmış ve ikisi sırt sırta vererek takımı kurmuşlar.  
 

5.jpg
Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe​​​​​​​


Taş, takımı bir ağaca benzeterek; 12 yıldır suladıkları bir ağacın meyve verme çağına ulaştığı anda, birilerinin bir kaç damla suyu esirgediğini ve verimli olan bu ağacı kurumaya terk edildiğini örnekler vererek anlattı. 

"Biz kimseden pozitif bir ayrımcılık beklemiyoruz" diyen Taş, "Diğer engelsiz spor takımlarına verilen maddi desteğin bize de verilmesini istiyoruz. Süper Lig'de oynayan engelsiz takımlara milyarlar veriliyor. Oysa biz engelliler yine öteleniyoruz, ötekileştiriliyoruz. 'Bize de milyarlar verin' demiyoruz. Sadece bu takımın ayakta kalması için maddi destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gerek kendi takımlarına gerekse diğer engelli oluşumlara verilecek desteğin, sadece bir engelli takımın ya da oluşumun sürdürülebilmesi amaçlanmadığını belirten Taş, aynı zamanda toplumdan soyutlanan, dışlanmış, yaşamdan soğuyan engelli bireylerin hayata daha bağlı, daha pozitif bir yaşam sürdürülebilmesi için ön ayak olmaya çalışıldığını dile getirerek sözlerini noktaladı. 
 

4.jpg
Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe​​​​​​​​​​​​​​


Kurallara göre bir tekerlekli basketbol takımı sahaya beş kişi ile çıkıyor. Bunun yanında yedekte en az beş kişinin daha bulunması gerekiyor.

Fakat Ceylanpınar Bedensel Engeliler Takımı'nın yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı 12 olan oyuncu sayısı 5'e düşmüş. Oyun esnasında biri sakatlansa, oyuna eksik oyuncu ile devam etmek zorunda kalacaklar.

Takımdaki ekonomik sıkıntılar, bazı sporcuların da takımdan ayrılmasına neden olmuş. Bunardan biri de Mevlüt Erdenci. 
 

CEBESK sporcusu  Mevlüt Erdemci.jpg
CEBESK sporcusu Mevlüt Erdemci / Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe​​​​​​​


Erdenci, aynı zamanda Genç Milli Takım oyuncusu. Anlattığına göre, spora Muş Bedensel Engelliler Spor Kulübü'nde henüz 13 yaşında başladı.

Bu spora ilk başladığında kendini eve kapatan bir engelliydi. Daha sonra çevresinde bu sporu yapan diğer engelli arkadaşlarını görünce, kendini eve kapatmak yerine Türkiye'nin gururu haline dönüşebileceğini düşünmüş. Ve başardı.

Buna inanarak hayallerini ön planda tutup sürekli çalışan Erdenci, amacına ulaştı. Engelli basketbol dalında dünyada birçok başarılar elde etmeye hak kazandı.

Amerika kıtasından Kanada'ya, İsrail'e, Dubai'ye, İtalya'ya ve birçok ülkeye gidip bu ülkelerde final oynama şansı yakalamış.

Erdenci, Ceylanpınar Bedensel Spor Kulübü'ne ise; bir ilin değil, bir ilçenin takımı olmasına, başarılarının bu kadar kısa ve imkanların kısıtlı olmasına rağmen büyük başarılar elde etmesinden kaynaklı kendisi için avantajlı olduğunu düşünerek geldi. 

Erdenci, takım Süper Lig'e çıkarken takımda en çok ter der dökenlerden biri. Yıllardır Engelsiz Ceylanlar takımında oynuyor.

Bazen aylarca hiçbir ücret almadan sahalara çıkmış. Fakat ekonomik sıkıntılara daha fazla dayanmayıp takımdan ayrılmak zorunda kaldı. 
 

CEBESK sporcusu Ahmet Umutcan Dolaşan.jpg
CEBESK sporcusu Ahmet Umutcan Dolaşan / Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe​​​​​​​


Takımın kurulduğu günden beri takımla büyüyen ve ter döken bir isim de Ahmet Umutcan Dolaşan.

Umutcan takıma girdiğinde sadece 10 yaşındaydı. Şu an ise 21 yaşında.

Umutcan, yıllarca takımdan hiçbir ücret almadan top sektirdi. Bu süre içerisinde 2017-2018 yıllarında Genç Milli Takıma çağrıldı.

Avrupa Şampiyonası'nda ve Dünya Kupası'nda tekerlek itip, top sektirip, başarılarına başarı kattı. 

Umutcan, şu anda Ceylanpınar Bedensel Engelliler Spor Kulübü sporcusu.

Takımındaki sıkıntılara rağmen, diğer büyük takımlardan gelen cazip teklifleri geri çevirdiğini söylüyor Umutcan. 
 

CEBESK sporcusu Ahmet Umutcan Dolaşan 1.jpg
Ahmet Umutcan Dolaşan / Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe​​​​​​​ 


Umutcan, Ceylanpınar Bedensel Engelliler Spor Kulübü için; "Benim evim" ifadesini kullandı

Takımdan ayrılmak istemediğini belirterek birilerinin takımın dağılmasını engellemek için devreye girmesini arzu ettiğini kaydetti.

Umutcan, konu ile ilgili Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) ise Bedensel Engelli Spor takımlarının neredeyse tamamında bu sıkıntıların olduğunu, bu sıkıntıların bertaraf edilmesi için yerel kaynakların da devreye girmesi gerektiğini söyledi.

Federasyon Başkanı Uztürk: Tüm kulüplere parasal anlamda yardımcı olabilmemiz kolay gibi gözükmüyor

Independent Türkçe'ye konuşan Federasyon Başkanı Arif Ümit Uztürk, özellikle pandemi sürecinde aynı sıkıntıların bütün spor kulüplerinde yaşadığını ifade etti.

Bedensel Engelli Liglerde şu an 115 kulübün olduğunu, bunların tamamının lig müsabakalarına iştirak ettiğini ve bu kulüplerin de Ceylanpınar gibi ekonomik sakıntıları olduğunu vurgulayan Uztürk, şunları söyledi:

Kulüplerimizin yüzde doksan beşinin sıkıntıları mevcut. Dolayısıyla bizim tüm kulüplere parasal anlamda yardımcı olabilmemiz kolay gibi gözükmüyor. Tüm federasyon başkanları ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu'nun da katıldığı bir video konferans toplantısında, pandemi süreci boyunca tavsiye edilen bütçenin en azından eksiltilmeden kulüplere aktarılması gibi bir öneride bulunmuştuk. Sayın Bakanın devletin şartlarlarını da dikkate alarak bunu değerlendireceğine inanıyorum.
 

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Fedarasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk.jpg
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Fedarasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk / Fotoğraf: Abdurrahim Aydın/Independent Türkçe​​​​​​​


Uztürk sözlerinin devamında; kulüplerin yerel kaynaklardan alacakları destekle bu tür sorunların çözümüne yönelik girişimlerin olması gerektiğini, devletten her şeyi beklemenin doğru bir anlayış olmadığı görüşüne yer verdi ve ekledi:

Federasyon olarak sponsorlarının yüzde sekseninin şu an ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Bizim de kaynak sıkıntımız mevcut.  Her seferinde devletin yardımımıza koşması beklentisi noktasında oturup düşünmemiz lazım. Ama yerel yöneticilerin katkılarını almak için de kulüplerimizin çaba sarf etmesi gerekiyor.


Engelli takımlara ödenen ödeneğin bazı kriterlere bağlı olduğunu belirten Uztürk; Dünya ve Avrupa Şampiyonluklarına çıkmış, uluslararası birçok düzeyde başarıya imza atmış kulüpler, bu anlamda daha fazla destek alabildiğinin altını çizdi. 

Engellilerin yerel yönetimlerden destek almaması noktasına inanmadığını savunan Uztürk, "Çünkü eğer yerelde yerel yöneticilerin Kaymakamlıklar, Belediye Başkanları, iş adamları sahip çıkmıyorsa bunu oturup düşünmek lazım. Birçok kulübümüz yerel yönetimlerden aldıkları yolluklarla bu çarkı döndürüyorlar. 700 engelli kulübümüz var. Hepsi kendi çapında mücadele ediyor. Kimisi okçulukta, atıcılıkta dünya rekorları kırıyorlar, aynı sıkıntıyı onlarda yaşıyor. Oysa İmkan verilmesi durumunda ülkeyi daha fazla sporcuyla temsil etmiş olacağız" diye konuştu.

Uztürk, federasyonun da Ceylanpınar gibi aynı sıkıntıları yaşadığını ifade ederek, bu sıkıntılı geçiş sürecini ülkece hep beraber aşmaya çalıştıklarını, bu noktada herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini dile getirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU