Çavuşoğlu: Macron şirazeden çıktı

Dışişleri Bakanı, AB ülkeleri ile yaşanan gerginliği değerlendirirken "Biz Avrupa'ya gidecek göçmenleri durdurmama kararı aldık ve bu karar halen geçerli" ifadesini kullandı

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "şirazesinden çıktığını" söyledi.

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz üzerinden yaşanan Yunanistan ve Fransa ile ilgili yaşanan gerginliklerle ilgili NTV’ye açıklamalarda bulundu.

Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalar yapan Oruç Reis gemisinin Antalya limanına geri dönmesiyle ilgili konuşan Çavuşoğlu "Oruç Reis bakımda olduğu için NAVTEX yayınlanmadı. Gemi bakımdayken NAVTEX yayınlamanın anlamı yok. Bu bir geri çekilme olarak algılandı, muhalefet de böyle algıladı ama doğru değildir. CHP'nin sormadan 'Geri adım' demesi iç siyasete yönelik. Barbaros ve Yavuz çalışmalarına devam ediyor. İyi niyetli olsalar Sevilla haritasını reddederler" dedi.

Çavuşoğlu, Oruç Reis’in geri dönüşünü ‘taviz’ olarak değerlendiren CHP’ye şu yanıtı verdi:

CHP’nin sormadan ‘Geri adım’ demesi iç siyasete yöneliktir. Keşke önceden Enerji Bakanlığı’mıza sorsalardı, bakanlığımız izah ederdi.

Bakan, Fransa Cumhurbaşkanı'na yönelik eleştirilerini şu ifadelerle dile getirdi:

Macron dürüst bir siyasetçi değil, şirazesinden çıktı. Biz anlattıkça AB üyeleri haklılığımızı görmeye başladı. Sevilla haritasından vazgeçilmezse gerginlik bitmez. Kendine güvenen ülkeler ön şartsız masaya oturur. İki komşu ülke doğrudan görüşebilir. Ama ön şartlarda diretirse biz de ön şartlar koyarız.

Avrupa Birliği’nin Doğu Akdeniz’deki gerginlik dolayısıyla Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağına dair soruya da cevap veren Çavuşoğlu, "Yaptırımı Fransa, Yunanistan ve Rum kesimi istiyor. 24-25 Eylül'de bir yaptırım kararı beklemiyorum ama olabilir de. Geçmişte de benzer şeyler oldu" diye konuştu.

Çavuşoğlu, bu ifadelerinin ardından sığınmacıları da gündeme getirerek "Biz Avrupa'ya gidecek göçmenleri durdurmama kararı aldık ve bu karar halen geçerli" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU