Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri: Bebekler de koronavirüsü yayabiliyor

Kreşte Kovid-19 kapan bebek virüsü bir ebeveyne bulaştırdı ve sonra ebeveynin hastaneye kaldırılması gerekti

Yeni rapora göre küçük çocuklar, Kovid-19'u hafif atlatıyor ama bulaştırdıkları yetişkinler ciddi hastalanabiliyor (Unsplash)

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre, üç çocuk bakım merkezindeki salgının ardından çocukların ve 8 aylık kadar küçük bebeklerin Kovid-19'u yetişkinlere bulaştırabildikleri görüldü.

Bulgular, ülke çapında giderek daha fazla okul ve kreşin birebir teması olanaklı kılacak şekilde yeniden açıldığı ve CDC'nin de koronavirüs yayılımını kontrol altına alma yönündeki rehberlik araştırmasını sürdürdüğü sırada geldi.

Cuma günü yayımlanan yeni rapor, 1 Nisan'la 10 Temmuz arasında Utah, Salt Lake City'de 83 çocuğun bulunduğu üç çocuk bakım merkezindeki koronavirüs salgınlarını inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Viürüsü muhtemelen kreşte kapan 10 yaş altı 12 çocuğun, eve döndükten sonra, herhangi bir işaret ya da belirti göstermese bile ebeveyn ve kardeşlerinden bazılarına hastalık bulaştırdığı görüldü.

Araştırmacılara göre önceki çalışmalar, 10 yaş üzeri çocukların virüsü okullarda yayabileceklerini göstermişti. Ancak bu yeni araştırma, ciddi biçimde hastalanmayan daha küçük çocukların da hastalığı yayabileceğinin daha açık bir kanıtı oldu.

Belirti gösteren çocuklar, hastalığı hafif geçiriyordu ama 8 aylık bir bebek ebeveynlerinin ikisine de virüs bulaştırdı ve ebeveynlerden birinin hastaneye kaldırılması gerekti.

Belgelenen 12 çocuk vakasında, temas edilen ebeveyn, kardeş ve diğer aile üyeleri gibi çocuk bakım merkeziyle ilgisi olmayan 46 kişiden en az 12'sine Kovid-19 bulaştı.

CDC raporunda, "Kovid-19 çocuklarda yetişkinlere göre daha az şiddetli geçiyor. Ancak çocuklar yine de bulaştırmada rol oynayabiliyor" ifadeleri yer aldı.

Bu üç kurumda virüse maruz kalan enfekte çocuklar ya hafif belirtiler gösterdi ya da hiç belirti göstermedi. Asemptomatik üç çocuktan ikisi muhtemelen Sars-CoV-2'yi ebeveynlerine ve belki de öğretmenlerine bulaştırdı.

Yeni raporda bulaşmayı azaltmak için testlerin, temas takibinin ve el hijyeninin arttırılması tavsiye edildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU