ABD ve İsrail, BM'nin Kovid-19'da mücadele çabalarını birleştirme kararına karşı çıktı

Kararda, ülkeler arasında gıda ve tarımsal işbirliğinin güçlendirilmesi ve ekonomik geri kazanım stratejilerinin sürdürülebilir kalkınmayı destekleme ve iklim değişikliği il mücadelede strateji geliştirme öngörülüyor.

Fotoğraf: Reuters

ABD ve İsrail, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) himayesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele etmek için dünya ülkelerinin "kamsamlı ve eşgüdümlü bir tepki" çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararına karşı oy kullandı.

Kararda, dünya genelinde sağlık yönetiminde kimin önemli role sahip olup olmadığına vurgu yapılıyordu.

BM'nin 193 üye devletiinin ezici çoğunluğunu oluşturan 169 ülke, geçen mayıs ayından bu yana görüşülen karar lehine oy kullanırken, ABD ve İsrail karşı çıktı. Ukrayna ve Macaristan çekimser oy kullandı.

Birkaç ay önce Washington, BM tarafından reddedilen ve Kovid-19 salgını sonrasındaki kararları nedeniyle ağır eleştiriler yönelttiği BM DSÖ üyeliğinden çekildi.

BM'nin söz konusu kararında yer alan 60 maddenin içinde "salgını kontrol altına almak için uluslararası işbirliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi, tüm ülkelere aşı ve tedavilere özgürce ve hızlı bir şekilde erişim imkanı sağlanması" çağrıları yer alıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bahar başında uluslararası topluma yaptığı çağrıda koronavirüsle mücadeleyi kolaylaştırmak için dünyadaki gerginlik ve çatışmalara son verilmesi yer alıyor.

Kararda, ülkeler arasında gıda ve tarımsal işbirliğinin güçlendirilmesi ve ekonomik geri kazanım stratejilerinin sürdürülebilir kalkınmayı destekleme ve iklim değişikliği ile mücadelede strateji geliştirme öngörülüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU